Cine sunt câștigătorii

7

Lista pierzătorilor de pe urma deja prezentei crize provocată (unii spun că în mod deliberat), de împricinata „pandemie”, singura vinovată, de data asta, prin aceleași „mecanisme libere ale pieței” capitalismului, de nenorocirea multora, este enormă: angajații care și-au pierdut locurile de muncă se numără cu zecile de milioane în lume, micile afaceri, în special cele din zona serviciilor, sunt falimentare. „Cei mulți”, cum li se spune, fac cozi uriașe la ajutoarele alimentare oferite pe străzile marilor orașe ale „minunatei” America (în vreme ce românii încă mai cred că este „țara făgăduinței” pentru toți), iar acesta este, pentru presa principală, încă unul dintre subiecte. „Cei mulți” ies în stradă speriați în Franța sau Germania, pentru că viitorul lor este deja afectat sau compromis de această criză. Nu mai vorbim despre înfometații planetei – presa principală nu o face niciodată! -, care nu au dispărut odată cu fotografiile realizate pentru campaniile lui Bill Gates, cele cu copii africani subnutriți. Copii africanilor continuă să moară de foame (și vor fi și mai mulți), copii indienilor, ai celor din Thailanda sau Bangladesh, continuă să lucreze pe salarii infime, cu programe prelungite, pentru haine sau componente IT ale marilor corporații ale lumii, care vor contribui la „campanii umanitare” ce li se adresează (Și de abia acestea vor umple paginile ziarelor și programele știrilor televiziunilor, acele ziare și televizuni care trăiesc și prosperă din reclama acelorași corporații, cu care trebuie, așadar, să fie mereu „prietenoase”).

Cum este posibil un asemenea cerc vicios care mereu ”neglijează” cele mai dureroase adevăruri?! Cum este posibil ca 690 de milioane de oameni să sufere de foame în 2019 pe aceeași planetă în care câteva mii realizează profituri de miliarde de dolari în același an?! Care, practic, nu au ce face cu banii. Cum e posibil ca nici unul, nici celălalt, și nici vreo dezbatere pe aceste teme să nu intre niciodată în atenția presei principale, progresiste și globaliste, posesoare și modelatoare a „conștiințelor universale”?!

Cineva spunea că problema lumii întregi e prostia și bineînțeles că prostia e o problemă atât de mare cât lumea, atunci când, apreciiind virtuțile capitalismului sau aderând la „valorile liberale” ale acestui sistem, refuzi, minimalizezi sau deturnezi aceste adevăruri obiective, care stau în picioare în fața oricărei gândiri lucide prin ele însele.

Iar aceste adevăruri obiective sunt că unii, „cei mulți”, mor de foame sau sunt predispuși oricând suferințelor materiale, în vreme ce o categorie subțire de îmbuibați se îmbogățesc dincolo de orice limite, iar, în final, au totul în mâinile lor, de la politicieni la media, de la rețele de socializare la „societatea civilă”.

Totul se întâmplă, ni se spune în final, prin „jocul pieței”, prin „mâna invizibilă” a lui Adam Smith, în economie, prin „liberatea conștiinței” și „de exprimare”, în media, „de a alege” și de „a fi ales”, în politică. Dar noi știm de acum prea bine, am realizat, că dincolo de frumoasele teorii capitaliste sau democratice, alegerile nu sunt ceea ce par a fi, că politicienii de vârf nu sunt aleși de popoare, ci propuși din culise de, da!, „mâini invizibile”, că „libertatea conștiinței” și cea „de exprimare” are căi prestabilite pe care se poate mișca „liber”. Noi știm de acum că întreg „jocul” e măsluit. Știm că suntem subiecții manipulărilor și propagandei, mânați precum turmele pentru a umple planurile generale ale celor mari și puternici. Cei care se joacă și cu piața, și cu mințile celor mulți, și cu viețile lor. Planul general nu aparține celor mulți, ci celor puțini.

Pentru că, dacă, potrivit unui raport ONU, celor 690 de milioane care au suferit de foame în 2019, până la sfârșitul lui 2020 „pandemia” le va adăuga alte 130 de milioane, în același an (de fapt doar până la mijlocul anului), aceeași „pandemie”, pe care cei mai mulți o asociază cu o mare nenorocire, le-a adus în conturi celor peste 2.000 de miliardari ai lumii aproximativ 10,2 trilioane de dolari. Asta potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță PwC și marea bancă elvețiană UBS. Ca și raportul ONU, și acest studiu este la fel de puțin citat de către marea medie progresistă și globalistă care construiește, altminteri, „conștiințe universale”. La sfârșitul lui iulie 2020, activele totale ale celor peste 2.000 de miliardari ai lumii au ajuns la un nivel record de aproximativ 10,2 trilioane de dolari.
Demn de notat este modul în care, atunci când totuși o face, presa principală prezintă astfel de informații ca pe niște curiozități absolute, deși acestea sunt regula, și nu excepția.

Pentru că în sistemul capitalist crizele economice, cele care lovesc în cei mulți, care aduc nenorocire și disperare pentru milioane de oameni se constituie în momentele cele mai favorabile pentru ca cei mai bogați să devină și mai bogați. Iar asta este o constantă, care decurge din însăși modul în care funcționează sistemul, din natura sa. Drept dovadă avem o altă informație certă și un adevăr obiectiv: nivelul record de acumulări financiare, 10,2 trilioane de dolari, din iulie 2020, a depășit vârful anterior, de 8,9 trilioane de dolari, atins la sfârșitul lui 2017, când criza financiară, marea recesiune provenind din America lovea din plin.

Un adevăr obiectiv este că băncile nu cunosc criza, nu au cunoscut-o niciodată. Nici în România, bineînțeles, nu se întâmplă acest lucru. În primele opt luni ale lui 2020, băncile de la noi din țară au realizat un profit de 4,5 miliarde de lei.

Toate acestea, modul invariabil în care cei puțini, din vârful ierarhiei acestui sistem obțin mai multă avere și, implicit, putere în timpul și de pe urma nenorocirii celor mai mulți duc la o singură concluzie, și anume că însuși sistemul este incompatibil cu ideea de egalitate, echitate socială sau a șanselor, cu ideea de dreptate sau justiție socială, cu empatia sau compasiunea, care sunt cu adevărat valori, umane, fără a fi însă și „valori europene” sau „democratice”, despre care ni se vorbește atât de mult astăzi.

Loading...
loading...

7 COMENTARII

  1. Restrans la Romania, stim cine a pierdut si cine a luat AUR-ul, mai interesanta mi se pare intrebarea daca -la nivel individual- orban chiar a pierdut, mai ales in contextul general (cu pandemia), parerea mea este ca demisia sa, este -pentru el insusi- o gura serioasa de oxigen, a inteles ca toate oalele se vor sparge in capul utimului pm, asa ca aceasta “infrangere”(in fata pesede, altfel tot ei conduc, cu alti aliati) a venit la tzanc, este cea mai buna scuza, plus ca individul are deja un post mult mai fara responsabilitati, pregatit…Desigur ca ar fi trebuit sa se retraga definitiv, asa fac presedintii, pm-ii si chiar alte functii inalte(sefi de servicii, etc.), cand pleaca sau sunt demisi, ies din politica, intra in practica particulara( ca advocati, dascali pe le vreo inalta scoala) sau -presedintii si p,-ii- se apuca sa scrie carti, sa tina conferinte motivationale( pe bani, ok) , dar nu se mai agata de functii publice(platite de contribuabil)…In originala democratie romaneasca, este invers, toti marii sefi, odata scosi(cumva) de pe functii, se lupta caineste tot pentru un post inalt, si -pricine stie- DOAR PENTRU A -SI MENTINE I M U N I T A T E A(!!!!!!!), pentru ca absolut toti se stiu a fi facut talharii serioase, de unde oricand pot fi saltati de un procuror onest si indraznet…Spre deosebire de orban, mult mai marele satrap, i-han, NU poate sa-si dea demisia, asa ca tocmai puntru acest motiv l-a numit interimar pe un general de armata, pentru a fi protejat in continuare, stiindu-se ca armata romana este plina de lasi si ca vor fi trup si suflet cu generalul lor, chiar daca piere patria… Si inca odata, aceiasi analogie, cu doi adjuncti care se dovedeste ca nu sunt buni, nu inseamna asta ca seful lor imediat este si mai tampit, sau criminal? Iar in acest caz, avem de 6 ori acest raspuns, i-han are 6 ani de sefie si tot atatia pm, devine evident ca -de fapt- el este adevaratul incurca-lume, dar fiind sef suprem, sacrifica-unul dupa altul- pe subalternii idioti…

  2. Avocata Sosoaca, viitor senator AUR, confirma intentia partidului de suspendare a lui Iohannis: “Sunt foarte multi romani care-si doresc asta”(…)////
    -II-iohannis: Este “absolut fundamental” ca fenomenul coruptiei din Romania sa fie combatut cu fermitate.(…)___—___ in citarea nr. 2, regasim acelasi limbaj de lemn, absolut gol, al acestui distrugator de natie, care a avut TOATE PARGHIILE si TOATA PUTEREA OFICIALA, LEGALA CAT SI ILEGALA, sa combata coruptia, insa el este cel care a inmultit-o si aprofundat-o( an acesti 6 ani!!!), incat Romania a ajuns un ras de tara… Si din cauza acestor aberatii biologice(iohanis, dragnea, veorika, etc,etc.) aceasta formatiune-AUR- a ajuns sa fie votata de multi, si chiar daca sunt considerati extremisti, aceasta masura(de a-l suspenda pe gangsterul-bovina) este foarte corecta si binevenita, chiar daca in ceasul al 13-lea, inca (cererea) este incompleta, in declaratie trebuie specificat ca odata suspendat, individul declasat , trebuie si va fi arestat si judecat pentru vanzare de tara, sabotarea economiei nationale si chiar genocid, alaturi de alte capete de acuzare, f. grave…

  3. Povestea italiencei care s-a mutat la Bucuresti fiindca ii place Romania: “Coruptia de aici este doar o virgula fata de cea din Italia” “…Nu degeaba italia este tara Mafiei!…” ___—–___ Se mai intampla si minuni, nu? Sigur ca nu putem avea absolut nimic impotriva alegerei facute de aceasta tanara, insa explicatia cu mafia necesita ceva nuantari, mafia italiana este o asociatie de persoane “din popor”, Mafia romaneasca este insasi statul…Doi, mafia italiana este prin excelenta actorul nr. 1 in evaziunea fiscala, INSA, cei mai multi bani sunt folositi tot in Italia, inclusiv pentru a palti “pe sub masa”, iar in Romania mafia SCOATE banii(la fel, nedeclarati si netaxati) din tara, si-i cheltuie oriunde in lume, inclusiv in Italia, si inclusiv cumparand produse italiene de lux(masini sport, ca ex.) care costa cel putin 1/4 milion dolari/bucata, si -probabil- ca sunt mai multe asemenea masini in Romania, decat sunt Dacii, in Italia, care nu costa nici 10 la suta din pretul unui Lamborghini…Altfei, ii uram -italiencei- Tante Cose Belle!

  4. Globalizarea pandemică va aduce, să sperăm, încercarea concretă de a răspunde unor grave întrebări globale.
    Cum ar fi: este capitalismul forma…normală, dpdv moral, etic, legitim etc., de organizare socială a speciei umane?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.