„Naţiuni superioare şi inferioare nu există pe lumea asta”

4

O întâlnire cu elevii unui liceu desfășurată online i-a dat ocazia președintelui Academiei Române Ioan Aurel Pop să demonstreze înțelepciunea de la care toți românii ar putea și ar trebui să „adape”. Trebuie să ne apreciem propriile valori pentru a le putea aprecia pe ale altora și, de asemenea, nu trebuie să urâm, să disprețuim ceea ce vine de afară, ci să înțelegem și să respingem sau acceptăm în funcție de ceea ce constituie valorile noastre. În acest context, marele istoric a vorbit despre cultivarea valorilor în şcoala şi societatea românească, educație care trebuie să respingă ura.

„Ura faţă de străini e cea mai mare prostie care a apărut în relaţiile între oameni”, spune el, recunoscând: „Dar a apărut. Ea există. N-avem dreptul s-o cultivăm, s-o apărăm”.

De aceea, spune Ioan Aurel Pop, „dragostea pentru locul tău de naştere trebuie cultivată dintr-un singur motiv cel puţin: nu poţi iubi şi înţelege locurile de naştere ale altora, dacă tu eşti un vântură-lume. Atunci, într-adevăr, e un pericol mare”.

Dacă am înţelege aceste lucruri, spune Pop, „cred nu s-ar produce nici exagerări”. Dar, observă istoricul – „în lumea de astăzi ce nu e exagerat?…”.

„O parte din valori îţi vin din solul, din locul naşterii tale – și astea sunt de neegalat, de neînlocuit”, spune președintele Academiei. „Am umblat mult în străinătate – toţi românii care trăiesc în străinătate, chiar şi cei care nu recunosc, prima generaţie – nu vorbesc de copiii şi nepoţii lor, care se pierd în alte naţiuni -, au nostalgia locului de naştere”.

Și, spune academicianul, chiar şi cei care sunt foarte critici cu țara lor de origine, în ansamblu, „vin acasă cu plăcere să asculte susurul unui izvor, să audă încă o dată cum cântă o femeie bătrână la ţară pe înserat, când crede că n-o aude nimeni, să mănânce o mămăligă aburindă, care n-are gust în altă parte, nu-i aşa ca aici; să râdă, să plângă, să vadă morminte”.

„Repet, şi cei care nu recunosc treaba asta o fac – ceea ce înseamnă că, totuşi, primele noţiuni pe care le-ai dobândit în viaţă de la mamă, de la bunici, de la părinţi, de la tată rămân legate şi de un loc anume”, a subliniat Președintele Academiei.

„Şi eu mă întreb şi vă întreb şi pe dumneavoastră: De ce să-mi fie ruşine? De ce să-mi fie ruşine de acest lucru? Numai pentru că în numele naţiunii s-au produs războaie? V-am spus, în numele dragostei s-au produs războaie, în numele democraţiei s-au produs războaie, în numele credinţei s-au produs războaie”.

Ori, întreabă academicianul, „Trebuie să schimbăm logica în aşa măsură încât să condamnăm credinţa, libertatea, democraţia şi naţiunea pentru războaie?!”.

„Naţiuni superioare şi inferioare nu există pe lumea asta, naţiuni cu istorie şi fără istorie nu există, (există – n.) naţiuni cu istorie mai cunoscută şi altele cu o istorie mai puţin cunoscută”, a încheiat Ioan-Aurel Pop.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

 1. ANALIZA Saracii din Romania au devenit si mai saraci in 2020. Cum a evoluat salariul mediu net pe diverse ramuri ale economiei
  (Sambata, 12 Decembrie 2020, ora 00:02)

  Salariul mediu net pe economie a crescut cu 22 de lei in octombrie 2020 fata de septembrie 2020, ajungand la 3.343 de lei. Cu toate acestea realitatea financiara a multor industrii din Romania arata un adevarat dezastru salarial, dus pentru multi angajati la limita subzistentei…”___––___Sigur ca -conform „gandirii” marilor „patrioti” de hartie creponata- strainii sunt de vina, si nu imensa CLASA PARAZITARA DIN TARA, oricum avem si rezolvarea, LE CANTAM ROMANILOR un f. calduros „LA MULTI ANI!”, adjustat, adica „La anu’ si la multi bani!” si -gata!- toti se vor trezi ca nici nu mai au ce sa faca cu purcoaile de euro,asa cum celor ramasi fara caldura si apa( chiar in inima tarii, capitala) le recitam ” Si ape curg in vale”, etc. iar celor din cele 3 judete ramasi recent fara lumina(electricitate) , le uram „ochi” de liliac( ca tot suntem tara vampirilor!) (cat si „pe langa drum, pe langa gard”) si i-am rezolvat si pe astia…Asta este marea problema cu „patriotii” de profesie, ei niciodata nu vorbesc despre realele si concretele probleme, ci o tin doar pe sabloane lacrimogene, tocmai pentru ca ei se stiu BAZA problemelor economici-sociale ale tariii(prin furt si/sau parazitism suprem)…Nu mai amintim(in detalii) ca chiar simplu academician (sa ajungi), in orice tara serioasa(ba chiar si in Romania ceausista-exceptie elena ceausescu), era o pozitie rezervata celor cu 30-40 de ani de catedra universitara si/sau cercetare si macar cu ceva realizari veritabile(practic, atnse cand ieseau la pensie), acum, orice putza-verde are si 2-3 doctrate si ajunge academician, practic Romania (la acest capitol) pluteste in „Tara Fanteziilor”, inca ma intreb cum de cei 15-20 de ingineri, medici, etc.(adica practicieni a ceva), care au realizari notabile in domeniul lor, nu se rascoala pentru a-si alege ca sef pe UNUL DINTRE EI, raspunsul trebuie sa fie ca sunt -CU ADEVARAT PREA PUTINI- si se simt total sufocati de MARELE REST( de vreo 200?), care tocmai pentru acest motiv il mentin sef pe acest aurel, este adevarata mina de aur in a le mentine si lor privilegiile nemeritate, furate…E prea de duzina sa mai zici „Jenant”
  , este de’a dreptul CRIMINAL…

 2. si-continuand- referitor la cele 2 titluri, pentru primul este complet fals ca „NU exista…”, poate ca este corect politic sa NU zici asa ceva, insa realitatea ULTRAPALPABILA o DOVEDESTE, iar superioritatea sau inferioritatea unei natii este data de CLASA INTELECTUALILOR, care trebuie sa fie si intelectuali veritabili cat si luptatori sociali, pentru ca una fara alta nu poate avea succes, sau daca da, acest succes se relativizeaza , inclusiv in timp…In fond , contrastele(bun/rau, lumina/intuneric, superior/inferior, etc., etc.) FAC PARTE DIN NATURA UNIVERSALA, adica peste tot in univers(ul cunoscut , macar) exista IERARHIZARE, iar in in anumite planuri, treptele de jos ajung sa fie total opuse varfurilor, asa si in acest caz, EXISTA NATII SUPERIOARE, nenorocirea este ca nu sunt nici 3 duzini din totalul de aprox. 200 natii… Iar despre tittlu nr. 2(adus de mine), oare de ce acest „patriot si nationalist”, autodelarat (pe oriunde apuca) nu vorbeste despre aceasta situatie si nu vine cu solutii, incat acesti multi oameni sa poata trai si ei decent, adica sa ajunga sa castige macar 15-20% din cat castiga el insusi, per totala? Raspunsul il stie toata lumea si l-am exprimat de sute de ori, inclusiv mai sus…

 3. Sefii din Primaria Bucuresti care incaseaza intr-o luna cat altii intr-un an. Marii „rechini bugetari” cu functii si lefuri cat cuprinde
  (de Anca Olteanu-Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 00:02)”… 300.000 lei/an…”___—-____ asta numai oficial, inregistrat, insa acesti indivizi fac tot soiul de matrapazlacuri, de unde mai scot chiar mult mai mult…Iar aceasta este posibil pentru ca mafiotul-sef, i-han, este trup si suflet cu devalizatul prin lege, si -cred- ca el primeste „daruri” cam de la fiecare minister, care -la randul lor- colecteaza din teren, taxa de protectie… a functiilor, desigur!
  -II-Salariu uriaş pentru noul şef al Academiei Române: Ioan Aurel Pop va câștiga jumătate de milion de lei anual după ce a decis să cumuleze funcțiile de rector și președinte al Academiei
  ( Raluca Pantazi HotNews.ro-Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:04)
  „…Amintim că Revista 22 a scris pe larg că numele lui Ioan Aurel Pop a apărut pe o listă a colaboratorilor Securităţii, iar reacția acestuia a fost: „Mă aştept să mi se ceară condamnarea la moarte”…///

  -III-Șefii Academiei Române, cu averile la secret. Ioan-Aurel Pop „ascunde” venituri lunare de 6.100 euro
  (DE OCTAVIA CONSTANTINESCU | Actualizat: 14.01.2020 – 14:30)____––_____ sincer, eu am zis cam la plezneala ca acest individ este propulsat si mentinut de securitate si nomenclatura co- si neocomunista, pentru ca nu gaseam alta explicatie, si -iata- este adevarat, plus ca individul trebuie sa fie de o rapacitate infernala, asa cum este si „calitatea’ sa de baza, patriotard si total fals nationalist, de fapt un devalizator si distrugator al economiei romanesti, de mare ” clasa”…Nu stiu daca cineva i-a cerut condamnarea la moarte, insa studentii sai ar trebui sa-i ceara un minim bun-simt, si sa-i ceara sa-si dea demisia din orice functie, eventual sa se retraga la o manastire de taici, ca tot este el marele aparator al celorlalti mari hotzomani, popimea…

 4. oare cine a pus un prost sau un fanariot in fruntea academiei fanariote ? Tovarasii lui mai prosti decat el facuti profi la apelul bocancilor, sau excrocii fanarioti care sant printre noi si maninca cacat disperati ca le descoperim adevarul. Ei bine l-am descoperit. Voi publica istoria reala pas cu pas probata cu sute de documente vechi dinaintea formarii laboratoriului limbei Romane prin ordinul lui cacat charles/carol & genocizii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.