Singurul colind scris de Mihai Eminescu

1

În anul 1933, ziarul «Universul» publica în ediția sa de Crăciun un colind inedit (singurul) al poetului Mihai Eminescu. Articolul menționa că în caietul pe care a fost scris originalul erau notate înca trei strofe neterminate însă de poet.

„Printre zecile de caete ale lui Eminescu – dăruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, în 1902 – se găsește unul de 343 de file, înregistrat în Sala manuscriselor sub numarul 2276”, nota atunci Universul.

„Fila 203 a acestui caet cuprinde o poezie de Crăciun care avea să aibă șapte strofe cu rime încrucișate. Din ultimele trei strofe însă, Eminescu n’a așternut întregi decât versurile cu soț (al doilea și al patrulea):

„În leagan l’împăture

…Și magii alăture

Din ‘naltul tăriilor…

…Ș’a Sîntămariilor

Rădice coroanele…

…S’arate icoanele”

Ziarul «Universul» mai adăuga:

„Dar cele dintâi patru strofe le putem considera aproape definitive”.

„Colinde, colinde

E vremea colindelor

Căci gheața se’ntinde

Asemeni oglinzilor.

Și tremură brazii

Mișcând ramurelele

Căci noaptea de azi-i

Cînd scântee stelele

Se bucur copii

Copiii și fetele

De dragul Mariei

Își își peptenă pletele…

De dragul Mariii

Ș’a Mântuitorului

Lucește pe ceruri

O stea călătorului…”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Armonia eminesciană e unică! Nu întâmplător, același Titu Maiorescu definea geniul poetic eminescian ”acel ceva care pentru noi este și va rămânea cea mai înaltă încorporare a inteligenței române”.
    Frumos gest din partea ”Anonimus” să ne ofere, nouă cititorilor, unicul colind al acestui miracol cultural pe care l-a avut poporul român! Apreciez sensibilitatea și fantezia!
    Întotdeauna am considerat colindele ca pe niște adevăruri profunde privind existența umană, dezvăluind într-un fel relațiile dintre oameni și Dumnezeu. Hristos se naște în ieslea din Betleem, dar cu siguranță se poate naște și în sufletul nostru, al fiecăruia, chiar dacă el ar fi rece și sărac ca o iesle…
    Personal, vă mulțumesc și vă doresc sărbători cu bine! Las aici, ca un mic gest de recunoștință pentru munca și dăruirea de care dați dovadă, un colind din zona din care-mi trag rădăcinile: https://www.youtube.com/watch?v=lGlmkkMQuwU&list=PLHpFqCfSczNOuZzK0x3w8n5EazHKOVyg_

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.