În anul 1933, ziarul «Universul» publica în ediția sa de Crăciun un colind inedit (singurul) al poetului Mihai Eminescu. Articolul menționa că în caietul pe care a fost scris originalul erau notate înca trei strofe neterminate însă de poet.
„Printre zecile de caete ale lui Eminescu – dăruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, în 1902 – se găsește unul de 343 de file, înregistrat în Sala manuscriselor sub numarul 2276”, nota atunci Universul.
„Fila 203 a acestui caet cuprinde o poezie de Crăciun care avea să aibă șapte strofe cu rime încrucișate. Din ultimele trei strofe însă, Eminescu n’a așternut întregi decât versurile cu soț (al doilea și al patrulea):
„În leagan l’împăture
…Și magii alăture
Din ‘naltul tăriilor…
…Ș’a Sîntămariilor
Rădice coroanele…
…S’arate icoanele”
Ziarul «Universul» mai adăuga:
„Dar cele dintâi patru strofe le putem considera aproape definitive”.
„Colinde, colinde
E vremea colindelor
Căci gheața se’ntinde
Asemeni oglinzilor.
Și tremură brazii
Mișcând ramurelele
Căci noaptea de azi-i
Cînd scântee stelele
Se bucur copii
Copiii și fetele
De dragul Mariei
Își își peptenă pletele…
De dragul Mariii
Ș’a Mântuitorului
Lucește pe ceruri
O stea călătorului…”.
Armonia eminesciană e unică! Nu întâmplător, același Titu Maiorescu definea geniul poetic eminescian ”acel ceva care pentru noi este și va rămânea cea mai înaltă încorporare a inteligenței române”.
Frumos gest din partea ”Anonimus” să ne ofere, nouă cititorilor, unicul colind al acestui miracol cultural pe care l-a avut poporul român! Apreciez sensibilitatea și fantezia!
Întotdeauna am considerat colindele ca pe niște adevăruri profunde privind existența umană, dezvăluind într-un fel relațiile dintre oameni și Dumnezeu. Hristos se naște în ieslea din Betleem, dar cu siguranță se poate naște și în sufletul nostru, al fiecăruia, chiar dacă el ar fi rece și sărac ca o iesle…
Personal, vă mulțumesc și vă doresc sărbători cu bine! Las aici, ca un mic gest de recunoștință pentru munca și dăruirea de care dați dovadă, un colind din zona din care-mi trag rădăcinile: https://www.youtube.com/watch?v=lGlmkkMQuwU&list=PLHpFqCfSczNOuZzK0x3w8n5EazHKOVyg_