Tratat de istoria românilor în doar 400 de cuvinte

2

Mircea Eliade are, în «Căderea în istorie» (1952), câteva rânduri care, puse cap la cap, comprimate, se pot constitui în cel mai scurt tratat de istorie a românilor: sub 400 de cuvinte. Înțelegi totul, surprinzător, din două pagini, dar ales diferența istorică dintre români și occidentali și de ce românii sunt astăzi așa cum sunt.

„Noi, ROMÂNII, nu avem niciun motiv să idolatrizăm Istoria. Printre neamurile fără noroc, ne numărăm în frunte”

„Cu ce am idolatriza, noi, românii, Istoria? Descindem dintr-unul din neamurile cele mai numeroase din lume și praful s-a ales de el; nici măcar limba nu i se mai cunoaște”

„Ca să supraviețuim în Istorie, ne-am istovit mai mult decât s-au cheltuit alte neamuri să cucerească pământul”

„Nicolae Iorga spunea caănenorocul ni se trage de la Alexandru Machedon: în loc să-și ridice privirile spre miază-noapte și să unească toate neamurile tracice într-un mare imperiu, Alexandru s-a lăsat atras în orbita civilizației mediteraneene și, ajuns la culmea puterii, s-a îndreptat spre Asia”

„Cu o mie de ani în urmă, a avut loc ceea ce putem numi pe drept cuvânt o catastrofă de incalculabile consecințe pentru istoria românilor: slavii au ocupat Peninsula Balcanică și s-au întins până la Adriatica”

„Istoria neamului românesc e alcătuită din atâta sânge și atâta nenoroc datorită în primul rând incapacității Occidentului de a vedea dincotro vine primejdia. Pe noi, timp de cinci secole, ne-a scos din istorie victoria Imperiului Otoman; și această victorie se datorează neputinței occidentalilor de a se uni împotriva unui dușman comun”

„Istoria se făcea în Apus; fără noi, datorită și sângelui nostru. Occidentalii nu stăteau nici ei cu mâinile în sân, ci se luptau; dar se luptau între ei. Evident, lupta aceasta între frați, veri și cumnați, nu putea avea aceeași sângeroasă intensitate ca, prin părțile noastre, lupta cu turcii și tătarii. Se ardeau orașele în apus, dar parcă tot mai rămănea ceva. Occidentul e bogat în ruine și toate sunt istorice. La noi, nu rămânea nimic, nicio urmă. Încă din timpul năvălirilor barbare, oamenii învățaseră cum să-și ardă satele și să le refacă primăvara următoare”

„În timpul acesta, la o mie, două de kilometri spre Apus, se înălțau catedralele, se îmbogățeau castelele, se înfrumusețau mănăstirile și oamenii aveau prilejul, măcar la răstimpuri, să citească pe sfinți, pe teologi și pe poeți, să înțeleagă că sunt oameni și să se bucure că trăiesc omenește – iar nu ca fiarele sălbatice, prin munți, prin păduri, ca stramoșii noștri, care nu aveau altă vină decât aceea de a se fi născut în calea răutăților”

„Românii nu au sabotat istoria. Au înfruntat-o și i-au rezistat din toate puterile lor”.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. De-a lungul istoriei occidentalii ne-au disprețuit de fiecare dată. Fără îndoială, M. Eliade din punct de vedere istoric și filosofic avea dreptate! Inclusiv, ca susținător înflăcărat al mișcării legionare. Numai că trebuie făcută deosebirea clară între neamurile slave. Sârbii, spre exemplu, ca și românii de altfel, nu aparțin categoriei ”popoare tinere”. Și unii și alții avem descendenți mult mai vechi decât popoarele germanice și slave de invazie medievală. Cu toată limba slavă pe care o vorbesc, atât sârbii cât și croații se trag din iliri (atenție!!!) fundamental românizați, iar din noi, cu un aport covârșitor trac, nu lipsesc elementele ilirice și chiar celtice. Pe scurt, istoria ne situează între neamurile mult mai vechi decât cele occidentale. Trebuie făcută diferența între triburile slave, care au migrat din Răsăritul Europei către Asia Mică în special, pentru că nu toți intră în aceeași categorie.
    Aș spune că istoria ne-a avantajat, într-un anume fel. Numai noi, românii, n-am știut să ne apărăm drepturile cu fermitate în fața occidentalilor. Sârbii sunt diferiți, nu știu să se supună ”raselor superioare” europene care se cred îndreptățite să le suprime pe celelalte și să le disprețuiască. Originile noastre arhaice ne-ar permite să le demonstrăm, cu vârf și îndesat, că pe când alții erau numai pe drum, noi ne găseam de mult în locurile ce se încearcă a ni se răpi, iar în rusticitatea noastră stă ascunsă o veche civilizație pe lângă care începuturile lor apusene, vestice, au fost târzii și modeste. De aici trebuia plecat cu independența politică și economică în raport cu ”partenerii”. Numai că ne-a lovit năpasta și-am avut la conducere politicieni lipsiți de valoare, de personalitate! Așa cum spunea inegalabilul Nicolae Iorga, ”pentru a-i apăra pe apuseni, balcanicii au fost necontenit în buza tunului”. Acum nu te mai cuceresc cu artileria, ci și-au îmbunătățit metodele. Rămâne de văzut, dacă deznodământul va fi cel proiectat de ei. Am mari îndoieli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.