Afacerile vasluiene suferă, dar nu se predau

0

Micul mediu de afaceri vasluian era în suferință și înainte ca efectele pandemiei să-și spună cuvântul. Cu toate acestea, în primele zece luni ale lui 2020 cel „crizat”, în Vaslui s-au înregistrat printre cele mai puține insolvențe din țară – 24, cu 4,35% mai puține față de 2019. Cu toate că au o cifră de afaceri de doar 6,2 miliarde de lei anual (în vreme ce, în Timiș, suma este de 67,2 miliarde), nu mai puțin de 1.200 de firme vasluine s-au clasat pe primele zece locuri, pe diverse domenii, în Topul Național al Firmelor, analiză dată publicității la sfârșitul lui 2020.

Cu o cifră de afaceri anuală de 6,42 miliarde de lei, județul Vaslui nu se poate compara cu Timiș, spre exemplu, județ a cărui cifră de afaceri este 67,2 miliarde de lei. Nici la numărul societăților private care activează pe tărâm economic Vasluiul, cu puțin peste 600 de firme, nu se poate campara cu județele mari din regiunea Moldovei (Suceava are 14.638 de companii iar Bacăul, 13.637 de societăți).

Cu toate acestea, în condițiile deja prezentei crize economice produse de aplicarea măsurilor împotriva pandemiei, există și motive de optimism, rezultate din modul în care firmele vasluiene rezistă în fața acestor efecte. Dacă, la nivel național, în primele zece luni ale lui 2020, s-au înregistrat 4.606 insolvențe declarate de societăți comerciale și persoane fizice autorizate (PFA), după cum arată datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), județul Vaslui a participat cu doar cu 24 de societăți la această cifră negativă. Este unul dintre cele mai mici numere de firme intrate în insolvență din țară și o scădere cu 4,35% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cifrele sunt îmbucurătoare, în condițiile în care în București s-a înregistrat o creștere de 12,35%, respectiv 1.028 de firme, față de 2019, în Cluj acestea au crescut cu 41,92%, adică 281, iar în Constanța numărul insolvențelor s-a majorat cu 6,25%, respectiv 272.

Motive de optimism

Deși, prin comparație, sunt puține la număr și rulează sume mici, firmele vasluiene au reușit să facă performanță în domeniile în care activează. O arată Topul Național al Firmelor, clasificare dată publicității la sfârșitul lui noiembrie 2020, având ca indicatori de selecție datele economice ale acestor societăți din anul 2019.

Nu mai puțin de 1.200 de firme din județul Vaslui s-au clasat pe primele zece locuri în aceste topuri, pe diferite domenii de activitate. Clasamentul care a stat la baza întocmirii Topului Firmelor din județul Vaslui, realizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), a urmărit cinci indicatori de performanță: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Din punct de vedere al obiectului de activitate, topul a fost împărțit în șapte secțiuni distincte: Cercetare – Dezvoltare și Tehnologia informației; Industrie; Agricultură, Silvicultură și Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț; Turism și Restaurante.
Datele statistice arată că, în 2019, au fost cu 6,40% mai multe firme active decât în anul anterior, cumulând o cifră de afaceri de aproximativ 1,07 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creștere de 12% față de 2018.
„Clasamentul și cifrele care stau la baza acestui clasament arată și alte informații relevante pentru comunitatea județului. Astfel, cele 1.269 de firme din top 10 reprezintă doar 21% din numărul total de societăți comerciale active înmatriculate în județul Vaslui, dar cumulează peste trei sferturi din totalul cifrei de afaceri și peste două treimi din numărul de salariați la nivel de județ”, se arată în analiza realizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.