Două mii de grădinari cutreiră țara și oferă gratuit semințe ca să salveze legumele și fructele românești

6

Două mii de grădinari, membri ai asociaţiei «Seminţe cu suflet» au străbătut în 2019 toată ţara, începând din 19 ianuarie, organizând pieţe libere, unde au oferit, gratis, seminţe tuturor celor care doreau să cultive şi să mănânce legume şi fructe româneşti, gustoase ca cele din copilărie, a declarat,  pentru Agerpres, preşedintele asociaţiei, Rodica Meiroşu.

„Noi, începând de sâmbătă, vom organiza pieţe de seminţe gratuite în toată ţara, din săptămână în săptămână. Deci, avem de organizat 11 pieţe, printre care şi Sibiul. Şi vor fi distribuite seminţe gratuite şi, dacă este posibil, venim şi cu plante, cu lăstari. Prin aceasta căutăm să promovăm şi să păstrăm seminţele vechi româneşti, cât încă le mai avem, soiuri cu gustul nostru vechi”, a explicat Rodica Meiroşu.

Prima piaţă de „seminţe cu suflet” din 2019 a avut loc sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 10,00, la Facultatea de Horticultură din Bucureşti.

În pieţele organizate de aceşti grădinari s-au putut dărui seminţe de legume, fructe, flori, plante medicinale autentice, româneşti.

„Eu vin la pieţe cu seminţe de la o sută de soiuri de plante, legume, fructe, plante medicinale, flori. Tot felul de seminţe pe care le cultiv în grădină” – Rodica Meiroşu.

O parte dintre seminţele care s-au găsit în aceste pieţe altfel au provenit şi de la preotul-cercetător Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

În 9 februarie 2019, pentru prima dată, o parte dintre aceşti legumicultori au organizat un târg de seminţe şi la Sibiu, oraş care, în 2019, a avut statutul de Regiune Gastronomică Europeană. Târgul de seminţe a fost găzduit de Biblioteca Judeţeană «Astra» din Sibiu.

„Primul târg de seminţe se va numi ‹Seminţe de primăvară› şi va fi în 9 februarie 2019, între orele 10.00 şi 18.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene ‹Astra›, sediul nou. S-au anunţat, până în acest moment, 25 de producători de legume, fructe şi flori din toată ţara, care vor oferi, în regim gratuit, seminţe reproductibile din cele mai bune soiuri tradiţionale româneşti. Este ca o piaţă de seminţe şi informaţii despre grădinărit. Este pentru prima dată la Sibiu. Grupul acesta se numeşte ‹Seminţe cu suflet›. (…) Este important că acest grup generează un spaţiu colegial, este ca un fel de breaslă, care asigură existenţa şi distribuirea gratuită a seminţelor reproductibile şi a plantelor curate şi sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate şi apărarea biodiversităţii. Acest grup s-a cristalizat şi susţine dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experienţă, de a avea acces la seminţe reproductibile, fără monopol”, declara purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Judeţene «Astra» din Sibiu, Anca Vasilescu.

În mod inedit, cei din Asociaţia «Seminţe cu suflet» au oferit celor pasionaţi de grădinărit seminţe gratis.

„Mulţi se miră, pentru că, încă, în România mai sunt oameni care ştiu să dăruiască fără să ceară nimic în schimb. Dar scopul şi mesajul acestui grup este să înmulţească seminţele şi să le răspândească mai departe. (…) Aceste seminţe sunt pe cale de dispariţie şi noi căutăm să le răspândim şi să le înmulţim. Noi vrem oameni buni, pasionaţi de grădinărit. Avem 2.000 de membri cu care colindăm toată ţara. Avem 24 de pieţe organizate în ţară cu seminţe şi avem şi două festivaluri făcute anul trecut” – Rodica Meiroşu.

Cei care doresc să salveze seminţele soiurilor româneşti au făcut totul voluntar.

„Puteam şi noi să vindem, dar noi am început pe un grup de prieteni, cu schimb de seminţe, să ne întâlnim. Avem patru ani de când e acest grup format. A devenit cunoscut. Mă bucur că foarte multe familii vin cu copiii în braţe, vin să ia aceste seminţe pentru sănătatea lor şi a copiilor lor. Undeva, vreau să se ducă ştafeta mai departe, mai ales în rândul tinerilor, pentru că văd că foarte mulţi merg de la oraş la ţară să aibă o grădină. (…) Am ajuns în situaţia în care seminţele reproductibile o să dispară şi o să fim manevraţi şi manipulaţi să semănăm ce vrea piaţa. Noi dorim ca seminţele noastre româneşti să fie păstrate ca un tezaur”, a arătat preşedintele Asociaţiei «Seminţe cu suflet», Rodica Meiroşu.

 

 

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

6 COMENTARII

  1. O inițiativă demnă de laudă și o manifestare a uneia dintre multiplele fațete ale patriotismului!!! O expresie din bătrâni spune, „dar din dar se face Rai” ceea ce înseamnă că vei primi bine, dacă vei oferi binele și că toate faptele bune ale fiecăruia dintre noi se vor „contabiliza”, pe măsură ce le facem, spre mântuirea sufletului nostru.
    Mi-a atras atenția o exprimare, care ar trebui să ne oprească din tumultul vieții și să ne dea de gândit: „Mulți se miră, pentru că, încă, în România mai sunt oameni care știu să dăruiască fără să ceară nimic în schimb”. Vom sesiza oare – măcar cei mai în vârstă dintre noi – cât de mult ne-a metamorfozat și ne-a schilodit sufletește democrația asta occidentală, însoțită de o strictă preocupare doar pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora? S-a ajuns, ca un gest provenit din altruism să surprindă, să nedumerească, ceea ce nu-i în regulă oameni buni! Am uitat să acționăm și în favoarea altora, ne-am înstrăinat și a încetat să ne mai preocupe să oferim din suflet și total dezinteresat. Nu ne caracterizează ca popor, dar nici nu pot să nu mă întreb oare câte tehnici PSYOPS s-au încercat asupra noastră, încât să ne mutileze într-atât instinctele? Atât de mult ne-am îndepărtat de bunătatea Dumnezeiască, de bucuria milosteniei, inclusiv a milosteniei sufletești? Valoarea milosteniei noastre nu este direct proporțională cu cât dăm, ci cu gândul cu care o dăm, cu bunăvoința care o dăm, cu dragostea cu care o dăm. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: ”Știi când milostenia este adevărată și plăcută Lui Dumnezeu? Când o faci cu blândețe, nu cu asprime; când o faci cu inimă deschisă, nu bombănind în sinea ta; când NU îți pare rău că dai, ci te bucuri, căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună”. Aș zice că-i cazul să reflectăm puțin și să fim cu luare aminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.