Istoria înseamnă cultură generală și orientare în viața contemporană, iar geografia înseamnă orientare elementară în spațiu

1

Teoria formelor fără fond este mereu la ordinea zilei la noi. Dacă nu vom face în chip serios disciplinele școlare consacrate și verificate de secole, dacă nu vom ști limba și literatura română, limbi și literaturi străine, matematică, fizică, istorie, geografie etc. sau dacă le vom face pe toate la nivelul minimei rezistențe, cum să devenim experți în nutriție sănătoasă, mediu nepoluat, igienă, sexologie, fiscalitate, drepturile omului, democrație, studii interculturale, gândire critică etc.?

Nu se înțelege de către „toboșarii vremurilor noi” că adaptarea la nevoile societății contemporane digitalizate nu se poate face prin materii școlare noi care să le îndepărteze pe cel vechi, ci prin conținuturi adecvate. Nu spune nimeni că elevii nu trebuie să cunoască drepturile copilului, democrația, constituționalismul, igiena, nutriția sănătoasă, relațiile interetnice etc., dar acestea nu au de ce să devină materii școlare, notate și încheiate cu medii semestriale. Toate acestea trebuie să fie teme speciale, conținuturi serios făcute de către profesorii disciplinelor existente. Ce câștigăm dacă îl învățăm pe elev că «Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului», adoptată în timpul Marii Revoluții Franceze (la 1789), a revoluționat societatea europeană și pe cea americană, din moment ce elevul nu mai învață nimic despre istoria Franței, a Europei și a lumii? Sau ce avantaj obținem pentru cultura generală a adolescentului dacă îi spunem ce înseamnă un cont curent de economii, fără ca el să știe cadrul general apariției băncilor, nici istoria monedei, nici rolul bancnotelor în istorie? Degeaba împărțim istoria țării și a lumii pe felii tot mai mici (de genul rolul democrației, istoria comunismului, dictaturile, războaiele mondiale, revoluțiile, crimele contra umanității etc.), fără să ne mai îngrijim ca elevii să vadă și ansamblul. Istoria este a societății, a comunităților mari, a civilizațiilor și trebuie studiată ca atare. Că noi ocolim istoria națională, că ne ferim, la nivelul programelor și manualelor, de numele de România, că blamăm sentimentul național și patriotismul, confundându-le cu naționalismul excesiv, cu xenofobia, cu șovinismul, este regretabil și condamnabil. Numai cunoașterea istoriei neamului nostru ne ajută să înțelegem istoria celorlalte neamuri.

Istoria și geografia înseamnă cultură generală și orientare în viața contemporană, înseamnă orientare elementară în spațiu: Ceea ce nu înțeleg chivernisitorii școlii este un lucru foarte simplu: istoria înseamnă cultură generală și orientare în viața contemporană, nu date și fapte de prisos despre o lume care nu mai este. Iar geografia înseamnă orientare elementară în spațiu și nu denumiri care trebuie memorate. Azi, copiii și tinerii au marea șansă de a călători, de a vedea lumea, de a se bucura de marile creații ale omenirii din toate timpurile și din toate spațiile, din preistorie până în era zborurilor cosmice și din Laponia până în Patagonia. Dacă nu mai învățăm istorie și geografie, dacă disprețuim aceste forme de adaptare la viață, dacă ne temem de conținuturile lor, vom ajunge să mergem în America Latină și să credem că oamenii de acolo vorbesc limba latină, să vedem obeliscurile egiptene de la Paris și să credem că acolo a fost Egiptul antic, să intrăm în British Museum și să credem că unele obiecte de acolo le-au adus extratereștrii. Poate că vom ști să ne spălăm mereu pe mâini, să mâncăm numai produse ecologice, să nu poluăm natura, să deschidem o afacere, să accesăm site-urile cu cele mai spectaculoase jocuri sau filme cu ființe fantastice etc., dar vom ajunge categoric infirmi intelectual. Vor gândi alții pentru noi, iar noi vom executa cuminți ordinele lor.

Un popor fără cultură este un popor ușor de manipulat. De atunci se întrevedeau gravele consecințe ale ignoranței, generatoare de prostie și de prostire. Cultura generală prezentă numai în memoria calculatorului este utilă doar pe jumătate, fiindcă poate să rămână, pentru cei mai mulți, literă moartă. Ca să accesăm datele digitale avem nevoie de o pregătire a minții noastre, de o anumită sensibilitate pentru cunoaștere, de pasiunea cercetării. Acestea toate nu vin printr-un dat imuabil al sorții, ci prin eforturi grele, prin învățătură asiduă, prin strădanii ale memoriei, fără de care inteligența moare. Se poate ca peste mii de ani – dacă planeta numită Pământ va mai exista – structura biologică și intelectuală a oamenilor să se schimbe radical și să nu mai fie nevoie de școală, așa cum o înțelegem noi astăzi. Până atunci, însă, nu putem arunca peste bordul „corabiei” noastre o experiență de viață verificată de milenii și foarte folositoare, adoptând în loc iluziile unor decidenți fără școală ca lumea, cu diplome luate la apelul de seară și care pot fi caracterizați cu îngăduință drept semidocți.

Preluare: art-emis.ro / Autor: Acad. Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române


Citește și:

Școala fără istorie și geografie, rețete sigure de îndobitocire, de cufundare în ignoranță

Nu apare nicăieri scris „istoria românilor”, ca și cum neamul nostru ar fi ciumat. Alte istorii, peste tot în lume, sunt ale unui popor, ale unei țări, ale unui continent, ale unei minorități etc., dar a noastră, la noi acasă, nu este nicăieri. Într-o variantă, văd că și la profilul umanist istoria este prevăzută tot cu câte o oră pe săptămână (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. În opinia mea, istoria înseamnă dragostea pentru trecut, deoarece pentru cei care l-au trăit, timpul de altădată a fost viață intensă prezentă. Odinioară, istoria era poveste și poezie, spusă și cântată pe muzică de către menestreli, care cultivau (în special cei care erau loiali curților regale) arta reînvierii lumilor vechi într-un mod frumos și armonios.
    Pe de altă parte, geografia, din punctul meu de vedere, reprezintă unitatea și armonia unui teritoriu, constituind spațiul, arealul, formării unui popor cu o îmbinare bine închegată și echilibrată a componentelor tuturor unităților teritoriale, cu o geneză și o evoluție geologică fascinantă, cu relief caracterizat prin varietate de peisaj, proporționalitate, dispunere simetrică, în amfiteatru, a locurilor și regiunilor față de lanțul carpatic românesc.
    Din păcate, trendul actual este de ignorare a trecutului omenirii, a experienței de viață a comunităților, mai ales a celor naționale. Faptul că ne paște globalizarea, implică renunțarea la disciplinele consacrate care și-au dat măsura valorii lor în societate, fiind înlocuite cu ignoranță, trivialitate, superficialitate, consumerism.
    Exclusiv acumularea unor cunoștințe de nișă conduce la formarea unor generații limitate, neasumate, fără capacitate de decizie. Musk și Gates vor societăți cu cyborgi, distorsionați, manipulabili, în nici un caz inteligenți și creativi. Vor preluarea controlului de către AI pentru ca invențiile lumii contemporane, descoperiri ce-au reprezentat dintotdeauna apanajul fanteziilor creatoare, să nu mai constituie un profil distinct al generațiilor viitoare, făurit din speranțele și eșecurile predecesorilor. Prin urmare, se dorește să fim fără trecut și fără sisteme de referință. Noi ăștia bătrânii am avut șansa noastră în lume, pe care am valorificat-o atât cât am putut. După noi, cu siguranță, lumea va arăta diferit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.