Vaslui, istoria neagră a subdezvoltării

0

Stategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui în perioda 2021-2027, document la care s-a lucrat în acest an la Consiliul Județean Vaslui, pleacă de la o realitate tristă: poziționarea județului pe harta sărăciei. „În anii 1995, respectiv 1998, Vasluiul avea cele mai scăzute niveluri de dezvoltare dintre toate judeţele”, se spune, de exemplu, în document.

Vaslui saracie hartaMai sunt doar câteva săptămâni până când, cel puțin teoretic, județul Vaslui va intra, în plan administrativ sub zorii unui document pe baza căruia se vor elabora și finanța cele mai importante proiecte. „Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui în perioada 202102017” este numele acestui plan programatic la care s-a lucrat în acest an la Consiliul Județean Vaslui.

Cum vorbesc despre „dezvoltare economico-socială” chiar din titlu, autoriii documentul după care vor funcționa în următorii ani cea mai importantă instituție din județ, CJ Vaslui, și instituțiile subordonate, sunt nevoiți să plece de la o realitate tristă: județul Vaslui are unul dintre cele mai scăzute niveluri de dezvoltare.

„O reprezentare statistică fie ea şi succintă, completată cu evidenţierea poziţionării Regiunii Nord-Est şi a judeţului Vaslui pe harta sărăciei, oferă o imagine sintetică foarte expresivă asupra unei situaţii pe cât de cunoscută, pe atât de grea”, se scrie, din capul locului, în Stategia de dezvoltare economico-socială care țintește până în anul 2027.

Autorii documentului sunt nevoiți să constate că „în toate rapoartele, analizele şi articolele cel puţin din 1995 şi până în 2009, Regiunea Nord-Est în general şi judeţul Vaslui în special sunt reprezentate ca pol al sărăciei în România şi, implicit, din ianuarie 2007, în Uniunea Europeană”.

Folosind criteriul cronologic, documentul detaliază o istorie recentă a sărăciei și înapoierii din punct de vedere socio-economic a județului nostru. „Atât în 1995 cât şi în 1998, Vasluiul deschidea lista judeţelor din România cu incidenţa foarte mare a sărăciei. În funcţie de nivelul de dezvoltare a judeţelor în anii 1995, respectiv 1998, Vasluiul avea cele mai scăzute niveluri de dezvoltare dintre toate judeţele (-23,9, respectiv -20,9), la polul opus situându-se Braşovul cu + 23,5, respectiv +20,0. La finalul anului 1999, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSDMPS) concluziona că Vasluiul era cel mai sărac judeţ din ţară. În urma unui sondaj s-a stabilit un punctaj pentru cele mai sărace judeţe din România. Cu 271 de puncte, judeţul Vaslui s-a clasat în fruntea listei săracilor. Locul doi a fost ocupat de judeţul Giurgiu, cu 265 de puncte, urmat de Neamţ, Suceava şi Botoşani”, se arată în strategie.

Lipsa locurilor de muncă, ca rezultat al unei economii subdezvoltate, este una dintre cele mai mari probleme. „La o populaţie de circa 450.000 locuitori, pe 31 octombrie 1999, la Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională Vaslui, erau înscrişi 26.363 de şomeri. Dintre aceştia, 20.832 proveneau din rândurile muncitorilor necalificaţi, 5.218 aveau studii medii, iar 313 aveau studii superioare. În anul 2002, cea mai ridicată rată a şomajului era în Regiunea Nord-Est (10,8%), în timp ce Regiunile Vest-România şi Nord-Vest prezentau cele mai scăzute rate (6,6%, respectiv 6,8%)”, spun autorii documentului.

Așa cum știm, vasluienii sunt cei mai săraci dintre cei mai săraci români, adică locuitorii Regiunii Nord-Est, iar datele statistice, fie că este vorba despre șomaj sau nivelul investițiilor, nu pot decât să o arate. „Distribuţia regională a sărăciei arăta existenţa unei regiuni cu o rată peste medie (Regiunea Nord Est cu 43%), trei regiuni cu o rată situată în jurul valorii medii şi trei regiuni situate sub valoarea medie. În 2006 Regiunea Nord-Est avea cel mai ridicat nivel al sărăciei din România (40,07%) înregistrând şi cel mai scăzut nivel al investiţiilor străine directe (3% din totalul la nivel naţional). Şapte din cele opt regiuni ale României se plasau printre ultimele 15 zone din Uniunea Europeană din punct de vedere al nivelului produsului intern brut pe cap de locuitor, aşa cum se arăta într-un raport întocmit de Biroul de Statistică al Uniunii Europene. Cei mai săraci rămân românii din nord-est. Produsul intern brut pe cap de locuitor în această zonă este de aproximativ 20% din valoarea înregistrată în restul Europei”, mai arată planul după care se va lucra în administrația publică locală vasluiană în următorii ani.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.