„Minunata lume nouă” și spiritul ei civic

1

Sute de mii de cetățeni, arătând, din helicopter, ca apa unui fluviu rătăcit pe marile bulevarde ale Bucureștiului, cu trotinete, câini în lesă, căști pe urechi, cu conciuri în creștet, pe sub căciulițele cu model peruan și cărucioare cu prichindei înfofoliți, cu fulare învârtite de mai multe ori în jurul gâturilor delicate, salutându-se unii pe alții în romgleză, licurind cu licuricii telefoanelor performante, ținând în mâini pancarte cu mesaje care de care mai „culte-n cap” hei! cât să-l dea pe spate pe Andrei Pleșu și formând tablouri vivante după mintea, amuzamentul și bășcălia lui Felix Tătaru – aceasta era imaginea Bucureștiului în ianuarie-februarie 2017, la doar o lună de la nașterea, cu crampe maxime, a guvernului Grindeanu… Dacă-i întrebai ce caută în stradă, îți răspundeau cu un aer doct că „Ordonanța 13”!!!… iar dacă erai nesuferit și insistai chestionându-i despre ce naiba e Ordonanța aia ticăloasă, te priveau ca pe-un prost total și-ți răspundeau că „…amnistie și grațiere…”. Evident, nenorocita și inumana de Ordonanță nu era despre așa ceva… ci despre pragul „penal” pentru abuzul în serviciu… Se luau atunci interviuri pe stradă, și nu puține, dar eu nu am auzit niciun protestatar indignat care să răspundă corect cu privire la conținutul ghinionistei OUG.

Și a trecut un an și jumătate… pe 10 august 2018, plini de avânt și aflați sub pulpana luʹ diaspora, cetățenii însuflețiți din nou de spirit civic, au ieșit să dea jos guvernul PE-SE-DE, și l-ar fi măturat, cu siguranță, dacă nu le inversa ADN-ul însuși Liviu Dragnea, călare pe tulumbă și mânuind cu dreapta furtunul cu apă iar cu stânga spray-ul cu lacrimogene! Deontologii au zis că-i manifestație pașnică (a se citi: pietroaie, cocteiluri Molotov, pungi cu produse de excreție/digestie, răngi, bâte, baricade, ciubere cu plante decorative în flăcări, cetățeni cu pantalonii-n vine și-n cucul gol, etc… mă rog, ca la orice demonstrație civilizată, cumsecade, onestă).

Apoi au mai trecut câteva luni… Pe 6-7 octombrie 2018 în schimb, când a fost Referendumul pentru redefinirea familiei, milioane de cetățeni au fost convinși că doamna Oana Pellea, acea căprioară cu ochii umezi care habar n-avea, în inocența ei, cum se aplică ștampila pe buletinul de vot și nici la ce anume se referă întrebarea de pe peticul de hârtie, are dreptate când le spune că-i o șmecherie la mijloc, iar consultarea populară nu-i despre familia formată dintr-un bărbat și o femeie, nuuuu… ci e ca să scape Dragnea de pușcărie. Și n-au mers la vot – că doar dragostea nu se votează și nu are nicio importanță ce ascund în chiloți protagoniștii care-și pun pirostriile!

În fine… s-a mai scurs aproape un an… Klaus le-a propus „românilor lui” un referendum cu prilejul alegerilor europarlamentare din 2019 – inspirându-se din „de-ce-le-e-frică-nu-scapă”, ideea lui Petrov, model 2009 – cu două întrebări rezultate în urma întâlnirii lui intempestive cu niște elefanți în sediul guvernului PE-SE-DE de prin… e-he-hei! ianuarie 2017. Două întrebări… pe care dânsul nu era capabil nici să le țină minte, darămite să le priceapă sensul; în schimb știa sigur-sigur că răspunsul la amândouă trebuie să fie „DA”. Și iar poporul entuziast și revoluționar n-a citit nimic dar s-a îmbulzit să ștampileze buletinele de vot, convins că președintele cel tălâmb e, de fapt, un etnic german serios, deci o avea el o rațiune pentru care le cere asta „românilor lui” – care deveneau din ce în ce mai numeroși! Căci, pentru a se înmulți „românii lui” aveau nevoie doar de drojdia puturoasă a discursurilor electorale ale lui Rareș Bogdan, nicidecum de vreo împerechere pasională prin iatacuri. Și s-au și înmulțit.

Ca urmare, până la alegerile prezidențiale din 2019 s-au multiplicat într-așa un hal încât au ajuns la 66,09%!

Din exemplele de mai sus remarcăm, desigur, civismul cu totul extraordinar al cetățenilor autohtoni. Și totuși… oare când se ofilește spiritul civic al concetățenilor noștri? Păi, cu siguranță, vă spun eu, nimeni nu-i păcălește să se revolte și să iasă în stradă când e vorba de spitale și de incendii cu oameni arzând în interiorul lor ca niște lumânări cu flacără bogată… Și ce dacă s-a întâmplat la Maternitatea Giulești… și la Spitalul Județean din Piatra Neamț… și la Institutul Matei Balș…

Tot atâtea spitale cu morții lor neștiuți, timizi, anonimi, nefolositori pentru vreo demisie, pentru dărâmarea vreunui guvern, pentru „eliminarea” vreunui primar… Neinteresanți pentru Rareș Bogdan inventatorul ipocrit – mai țineți minte? – al momentul de reculegere pentru Ilie Gâzea, care, chipurile, a fost ucis de gazele schimbătoare de ADENEU din 10 august 2018, pe când el, sărmanul, murise de fapt din pricina varicelor esofagiene – nu spun eu, spun medicii legiști. Cu toate astea, recuzita de la mitingul electoral din mai 2019 era completă: văduva îndurerată, tabloul uriaș al lui Ilie Gâzea, cu banda neagră aplicată pe colț, momentul de reculegere de-o prefăcătorie sinistră al simpatizanților PNL și un Rareș Bogdan, înlăcrimat-crocodilian, care dacă ar fi avut păr în cap și l-ar fi smuls cu siguranță!

Numai că eu nu cred că acești cetățeni, ieșind în stradă potrivit „tematicilor” și „convocărilor” sunt sinceri. Eu nu cred că oamenii ăștia sunt atât de proști încât să nu vadă realitatea. Eu nu cred că ei îi pot admira, fără rezerve, pe niște impostori de duzină… Ludovici, Nicușori, Julieni, Vlăduți, Violete sau Raluci cu pomeții obrajilor înălțați până la sprâncene… nicidecum talentați, ci doar niște penibili diletanți care nu s-ar califica măcar pentru „a duce tava” într-un spectacol de teatru de mâna a patra. Eu nu cred că ei, cetățenii, sunt naivi…

Ci ei ne păcălesc jucând rolul civismului exemplar, în timp ce ipocrizia li se lipește pe față mai etanș ca Masca de protecție FPP2 KN95. La fel fac și „mentorii” lor… Angi Șerban ne povestește, de la o vreme, într-un limbaj trivial, numai întâmplări nostime din viața ei necivică – n-ați vrea să știți… Florin Bădiță, „Personalitatea europeană a anului” în 2018, poartă pe chip tristețea matură a celui care nu mai primește bani la sacoșă și trăiește din amintirile frumoase din vremea când primea… Tudor Chirilă e atât de dezamăgit încât se gândește să-și ia zborul spre democrații mai explicite… Oana Pellea ne citește cu un glas tremurat din MICUL PRINȚ (asta e chiar insuportabil, nu încercați experiența, că vă strică ziua)… iar Lia Bugnar n-a observat niciun incendiu nosocomial prin preajmă, acum când, în sfârșit, USEREUL ei cel nepătat a ajuns la putere… Radu Vancu, cel care stătea cu ochii beliți necruțător în geamul PESEDEULUI din Sibiu, împreună cu colegii de la VĂ VEDEM DIN SIBIU, scrie pe pagina sa de FACEBOOK în ziua accidentului de la Matei Balș despre Mircea Cărtărescu, adică despre „atenția & generozitatea” acestuia „care-ți topesc inima”…

Ultima opintire civică a cetățeanului român este lansarea, din pricina unui tragic accident survenit în timpul botezului unui pruncuț de șase săptămâni, a unei petiții online cu următorul text:

„Solicităm schimbarea ritualului ortodox de botez – fără scufundare.

Sau opțiunea de botez la maturitate .

Pedepsirea cu închisoarea a preoților care au provocat moartea bebelușilor botezați.

Pedepsirea în ierarhia bisericească a tuturor celor răspunzători pentru menținerea acestui ritual barbar si periculos”.

Au semnat până acum 335 de persoane. Mulți au optat pentru neafișarea numelui. Cu toate acestea televiziunile fac o reclamă grosolană glorioasei inițiative civice.

În aceste condiții vreau să vă mărturisesc că îi înțeleg pe toți cei care simt nevoia să se retragă din „civilizația” asta nebună, în dulceața singurătății și a pustniciei, departe de „minunata lume nouă”.

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. Degeaba fac ei (slujitorii lui satana, ca să fiu mai explicită) petiții, pentru că de Canoanele Apostolice TREBUIE să se țină cont!!! Atât cât mai există Una Sfântă Sobornicească și Apostoleasca Biserică și câtă vreme Sfânta Liturghie și Sfânta Euharistie încă se săvârșesc după rânduiala creștin-ortodoxă. Taina botezului ortodox prin întreita afundare rămâne SINGURUL valabil!!! Nu se pot schimba rânduielile milenare, tainele, dogmele, învățăturile și profețiile Sfântului Cosma Etolianul referitoare la botez și nu numai, pentru că așa își doresc câțiva nemernici! Cei care vor fără ”scufundare” (e limpede că habar n-au de exprimarea corectă, ceea ce demonstrează că-s fără Dumnezeu în viața lor de zi cu zi) să treacă la sectanți! Acolo, nu numai că nu-și vor boteza copiii, dar se vor bucura inclusiv de interschimbabilitate partenerială ca practică sexuală. Că tot a devenit o modă obținerea satisfacțiilor rapide…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.