Semne care arată că organismul tău are nevoie de mai multă apă

1

Ştim cu toţii că trupul uman este alcătuit în principal din apă şi că este necesar să consumăm zilnic o anumită cantitate de apă pentru a ne menţine starea de sănătate şi chiar pentru a supravieţui.

Muşchii şi rinichii sunt 73% apă, sângele 83% apă, plămânii 90% apă şi creierul 76% apă. Pierdem apă atunci când respirăm, precum şi prin urină şi transpiraţie, astfel încât menţinerea unui nivel optim de lichide este esenţială pentru bunăstarea noastră generală.

Mulţi dintre noi ştim că este indicat să bem 6-8 pahare de apă pe zi, dar majoritatea oamenilor beau în medie 2 pahare pe zi. Pentru o hidratare optimă, bărbaţii ar fi necesar să bea 3 litri (12 pahare) de apă zilnic, iar femeile 2,2 litri (9 pahare). Lipsa aportului cantităţii recomandate de apă poate duce la deshidratare, care se manifestă prin mai multe simptome.

10 semne că nu beţi suficientă apă

 1. Urina ta este galben închis.
  Acesta este adesea primul semn că nu beţi suficientă apă. O persoană sănătoasă şi optim hidratată are urina galben deschis-chihlimbar.
  Atunci când o persoană nu bea suficientă apă, rinichii elimină o concentraţie mai mare de produse reziduale în urină, inclusiv celule moarte din sânge, toxine, proteine şi alte produse care este necesar să fie îndepărtate din trup. Aceasta face ca urina să devină mai închisă la culoare.
 2. Cantitatea de urină scade.
  Majoritatea oamenilor urinează de 6-7 ori într-o perioadă de 24 de ore. Dacă nu beţi suficiente lichide, trupul dumneavoastră are mai puţină apă disponibilă pentru a înlocui fluidele care sunt excretate din trup. Rinichii vor trece să reţină cât mai mult lichid posibil pentru a preveni deshidratarea. Dacă urinaţi de mai puţin de 6 ori pe zi, calculaţi aportul de apă şi creşteţi dacă este necesar.
 3. Constipaţie.
  Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale constipaţiei, iar constipaţia este adesea tratată prin creşterea aportului de apă.
  Dacă nu sunteţi suficient de hidratat, trupul dumneavoastră va începe să absoarbă apa de unde poate, inclusiv din rect. O cantitate optimă de apă prezentă la nivelul colonului este esenţială pentru scaune cu consistenţă normală. Bineînţeles, lipsa apei va duce la scaune mai dure, greu de eliminat.
 4. Piele uscată şi riduri mai clare.
  Majoritatea femeilor folosesc creme hidratante scumpe pentru a-şi menţine pielea trupului moale şi netedă. Unii cheltuiesc o mulţime de bani pe tratamente pentru a reduce liniile fine şi ridurile. Dar, înainte de a trece la proceduri cosmetice costisitoare, creşteţi aportul de apă. Potrivit dr. Diana Howard, deshidratarea poate duce la piele iritată, inflamată, sensibilă şi la mâncărime. În cazurile severe, pielea se poate exfolia, devine foarte roşie, se crapă şi poate sângera.
 5. Foame şi creştere în greutate.
  Trupul nostru este neobişnuit de inteligent. Există însă şi o mică eroare: el nu poate să facă diferenţa dintre foame şi sete cu o maximă acuitate. Hipotalamusul, partea creierului care este responsabilă de reglarea foamei şi a setei, este adesea confuz, provocând foamea ca răspuns la sete. O gustare în loc de un pahar de apă duce la un aport excesiv de calorii şi la creşterea în greutate.
  Dacă urmăriţi să reduceţi sau să vă menţineţi greutatea, asiguraţi-vă că beţi suficientă apă. Dacă vă este foame, beţi un pahar cu apă înainte de a vă hotărî să luaţi o gustare şi aşteptaţi 10-15 minute. Dacă veţi simţi în continuare nevoia să mâncaţi, atunci aceasta este adevărata foame şi este timpul să serviţi ceva.
 6. Sete şi gura uscată
  Credeţi sau nu, a vă fi sete este un semn că sunteţi deja uşor deshidratat. Gura uscată este adesea o consecinţă a setei şi înseamnă că membranele mucoase ale trupului au nevoie de hidratare. Singura modalitate de a elimina setea şi gura uscată este de a bea apă pe tot parcursul zilei.
 7. Dureri de cap.
  Dacă bei puţină apă, trupul tău începe să reţină şi să absoarbă apă din toate ţesuturile pentru a compensa lipsa aportului de lichide. Drept urmare, ţesutul creierului îşi pierde din umiditate şi se îndepărtează de craniu. Receptorii durerii sunt activaţi şi simţiţi o durere de cap.
 8. Oboseală.
  Potrivit unui studiu din 2011, deshidratarea uşoară poate provoca oboseală şi scăderea energiei.
  Când sunteţi deshidratat, volumul de sânge scade şi este nevoie să lucreze mai mult pentru a transporta oxigenul şi nutrienţii în tot trupul. Data viitoare când te simţi obosit bea întâi un pahar cu apă.
 9. Dureri articulare.
  Apa acţionează ca un lubrifiant pentru articulaţii, permiţând oaselor să alunece lin unele peste altele în timp ce se mişcă. Când organismul nu primeşte suficientă apă, se dezvoltă o deficientă nutriţională în articulaţie, ceea ce duce la deteriorarea celulelor cartilajului.
 10. Sistem imunitar slab.
  Deshidratarea creşte concentraţia de toxine din sânge, care poate slăbi sistemul imunitar. Hidratarea optimă este esenţială pentru eliminarea efectelor secundare ale bolilor şi ajută sistemul imunitar să îndepărteze infecţiile.

Nu eşti bolnav, îţi este sete.

Mulţi oameni cred că toate lichidele asigură hidratare, dar adevărul este că nu toate lichidele sunt hidratante! Anumite băuturi, precum cafeaua şi sucul, deshidratează organismul datorită conţinutului lor de cofeină şi zahăr.

 

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

 1. Conform cercetărilor prof. dr. Ion Mânzatu, în procesul de electroliză a apei se deosebesc 2 tipuri de apă: una alcalină (așa numita ”apă vie”) și una acidă (cunoscută sub denumirea de „apă moartă”). Apa alcalină se poate obține chiar în propria gospodărie prin umplerea unui recipient curat, din sticlă, cu apă în care am introdus o lămâie (după ce am spălat-o bine în prealabil sub jet de apă) fragmentată în 8 părți egale (fără stoarcere), lăsând vasul acoperit 8-12 ore la temperatura camerei. Sunt cunoscute proprietățile benefice ale acestei ape asupra organismului cu rol în stimularea metabolismului, în neutralizarea acidității excesive a sângelui, în prevenirea artritei, a cancerului, acționând inclusiv ca antibiotic natural (prin intermediul flavonoizilor din lămâie), ajută la detoxifiere, hidratare, antioxidant eficient împotriva radicalilor liberi, furnizează energia necesară enzimelor hepatice etc. Este folosită mult în medicina japoneză.
  Apa acidă nu se consumă, se folosește numai extern în cazul arsurilor, a diferitelor răni externe, unii dintre medici utilizând-o în tratarea/ameliorarea unor boli de piele precum psoriazisul.
  După cum se observă, basmele românești au devenit realitate, apa vie fiind cea care oferea forță fizică Feților Frumoși în lupta lor cu zmeii și balaurii cotidieni, iar apa moartă avea rolul de-a le vindeca rănile.
  S-au efectuat numeroase studii pe șoricei, apoi pe oameni, în care s-a demonstrat efectul benefic al postului cu apă în reducerea consecințelor devastatoare ale chimioterapiei. Adică a fost redus vreme de 48 de ore aportul de calorii și de proteine înainte de ședințele de chimioterapie, pacienții (atât șoricuții cât și persoanele în cauză) consumând doar apă. S-a constatat o reducere semnificativă a celulelor canceroase, chiar și-n lipsa tratamentului cu substanțe chimice.
  Prin urmare, apa reprezintă esența vieții, fiind cel mai ieftin mod de-a purifica organismul.
  Maestrul japonez Masaru Emoto a descoperit că apa acumulează toate informațiile transmise ei din mediul înconjurător sub formă de energie hado (energie asociată conștiinței umane):
  https://www.youtube.com/watch?v=zsUbaRaZzs4
  https://www.youtube.com/watch?v=tkxbCcssU1U
  https://www.youtube.com/watch?v=6fw7Df6AygQ – Daniel Roxin
  https://www.youtube.com/watch?v=ecPkwNRDJvM – Masaru Emoto în cadrul unui seminar ținut în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.