Apel la normalizarea vieții…

4

Un număr de 27 de personalități publice române, incluzând medici, ingineri, economiști, profesori universitari, avocați, au semnat în luna iunie un „Apel către cetățenii români”, în condițiile „de criză sistemică la nivel global, când, în mai toate democrațiile lumii, sub pretextul ‘siguranței colective’, atacul asupra libertăților individuale este fără precedent”, se arată în documentul trimis către presă şi către autorităţi.

Apel către cetățenii României,

În această perioadă de criză sistemică la nivel global, când, în mai toate democrațiile lumii, sub pretextul „siguranței colective”, atacul asupra libertăților personale este fără precedent, considerăm că este de datoria noastră să lansăm un apel către toți românii de bună credință.

Evoluțiile de până acum arată că lupta împotriva epidemiei covid-19 a devenit un alibi pentru încălcarea drepturilor inalienabile ale cetățenilor, precum și pentru restricționarea nejustificată și disproporționată a libertăților lor fundamentale, inclusiv exercitarea libertății religioase, de expresie și de mișcare.

Nu negăm în niciun fel existența noului virus, însă credem că măsurile luate pentru combaterea acestei epidemii au fost în mare parte arbitrare și/sau abuzive și au produs numeroase efecte colaterale nefaste atât pentru economia românească, cât și pentru sănătatea multora dintre concetățenii noștri. Sănătatea publică nu este cazul și nu poate fi invocată ca argument pentru încălcarea drepturilor a milioane de români, și nici pentru distrugerea economiei și a țesăturii sociale a României.

Pe zi ce trece, în întreaga lume apar îndoieli tot mai mari cu privire la contagiozitatea, pericolul și rezistența acestui virus. Tot mai multe voci cu autoritate din lumea științei și medicinei internaționale confirmă faptul că isteria mediatică în legătură cu covid-19 este nejustificată. Avem motive să credem, pe baza datelor oficiale privind incidența bolii în raport cu numărul de decese, că această pandemie este în fapt instrumentalizată pentru a impune, pe termen lung, forme inacceptabile de control social și de îngrădire a drepturilor și libertăților democratice.

Considerăm, de asemenea, că, în numeroase cazuri, măsurile de izolare adoptate au precipitat o criză profundă care a distrus deja sectoare întregi ale economiei. Acest fapt are repercusiuni sociale și politice grave. Guvernul și Parlamentul României, precum și toți actorii responsabili au datoria să oprească aceste forme de inginerie socială, luând măsuri pentru a proteja cetățenii pe care îi reprezintă și în interesul cărora sunt obligați să acționeze. La fel, este de datoria acestora să ajute familia, celula societății, nepenalizându-i și nediscriminându-i pe cei slabi și vârstnici, inclusiv prin despărțirea dureroasă de cei dragi.

Internarea forțată și tratamentul în spitale a persoanelor asimptomatice este necesar, de asemenea, să înceteze imediat. Suntem printre puținele țări din lume care au recurs la o astfel de măsură abuzivă și nedemocratică. Nici măcar OMS, care este la originea multor decizii greșite luate de diferite state, nu recomandă asemenea abordare extremă, experții fiind de acord inclusiv ca persoanele cu simptome medii să fie tratate ambulatoriu.

Cerem comunității științifice și medicale să își exercite vigilența, astfel încât să fie oferite tratamente pentru covid-19 cu onestitate, pentru binele comun. Este necesar să existe garanții că interese economice obscure nu influențează deciziile celor aflați acum la conducerea României.

Ceea ce este necesar să primeze este sănătatea cetățeanului, nu garantarea profiturilor companiilor farmaceutice spre îmbogățirea rapidă a „mafiei clientelare” transpartinice. Achizițiile publice, chiar și în situații de urgență, este necesar să fie transparente. Subliniem, de asemenea, că este inacceptabilă din punct de vedere moral, folosirea unor vaccinuri care nu au fost suficient testate sau care încalcă principii de bioetică – de exemplu, vaccinuri derivate din materiale provenite de la fetuși avortați.

Cerem ca sistemul medical să revină la normal, configurarea stabilită în perspectiva și în timpul acestei pandemii dovedindu-se una falimentară. Zeci de spitale au stat goale două luni de zile în așteptarea cazurilor grave de covid-19, în detrimentul pacienților cu boli cronice, degenerative, cardiace, oncologice, rare mai ales, a pacienților cărora, fiind amânați de la spitalizare, boala li s-a agravat, unii chiar sucombând. Un asemenea tratament frizează crima împotriva umanității.

Cerem restabilirea libertății religioase, care potrivit Constituției „nu poate fi limitată sub nicio formă”. Ingerința autorității publice în viața liturgică, ca și hărțuirea unor ierarhi, este necesar să înceteze de îndată. Până în prezent biserica a fost supusă unor rigori care nu s-au aplicat nici magazinelor alimentare. Suntem îngrijorați că hrana spirituală a fost considerată a fi neesențială de către decidenți, în timp ce esențial a fost stabilit arbitrar doar accesul la hrana materială.

Solicităm anularea tuturor amenzilor aplicate pe durata stării de urgență pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, pe care CCR le-a declarat ca fiind lipsite de bază constituțională.

Solicităm și retragerea derogării de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului notificată de România. Lipsită de orice argument care să îi susțină necesitatea, această derogare trezește serioase temeri că ceea ce se dorește în realitate nu este combaterea unui virus, ci instaurarea unui regim politic autoritar.

Cerem încetarea practicilor totalitare de supraveghere și control care afectează dreptul la demnitate și la protecția datelor personale ale cetățenilor. Luând în considerare informațiile oficiale cu privire la starea de sănătate a populației și la evoluția infectării cu virusul covid-19, considerăm că multe din așa-zisele măsuri profilactice, vizează mai degrabă supravegherea populației decât sănătatea ei.

Este necesar să fie contracarată impostura flagrantă a celor care, fără nicio legitimitate politică sau socială, susțin politici de control drastic al populației recomandându-se ca salvatori ai umanității. Responsabilitatea politică a celor care reprezintă poporul nu poate fi în niciun caz lăsată pe mâna unor „experți” sau funcționari naționali si internaționali care, pe deasupra, mai apoi vor pretinde imunitate în fața legii.

Solicităm, de asemenea, furnizarea gratuită de către stat a echipamentului de protecție a cărui purtare este impusă în anumite spații publice sau private. Este injust și inacceptabil ca populației să i se impună obligativitatea purtării de măști, cât timp nu i se acordă și mijloacele necesare achiziționării lor. Aceasta cu atât mai mult cu cât numărul celor care și-au pierdut locurile de muncă a crescut simțitor.

Denunțăm transformarea presei, prin subvențiile guvernamentale oferite din bani publici, într-un mijloc de manipulare și înspăimântare a cetățeanului, pus în slujba susținerii unor măsuri arbitrare, fără o dezbatere publică reală.

Îi îndemnăm cu tărie pe cei care lucrează în mass-media să furnizeze informații exacte și să nu îi cenzureze, penalizeze, calomnieze și demonizeze pe cei care critică politicile guvernamentale, așa cum se petrece în prezent, din păcate, pe scară largă în social media, în presa scrisă și la posturile TV.

Numai oferirea de informații corecte permite cetățenilor să evalueze prin filtrul propriu faptele, fără a fi manipulați în favoarea unor interese partizane. O dezbatere democratică și onestă, care să asigure participarea vocilor nealiniate, este cel mai bun antidot în fața riscului de a impune forme mai mult sau mai puțin subtile de dictatură, care pot degenera ușor în tiranii mai grave decât cele pe care societatea noastră le-a cunoscut în trecutul recent.

Ne dorim ca experți în economie, fără partizanat politic, să caute soluții care să transforme enormele împrumuturi făcute de Ministerul Finanțelor în ultimul timp în investiții de infrastructură, energie, în proiecte de reindustrializare a țării, în finanțarea industriei alimentare, în orice proiect care ar putea aduce plusvaloare și ar putea integra forța de muncă plecată din țară, denumită generic „diaspora”. Prioritară va fi necesar să fie preocuparea pentru asigurarea hranei populației, în contextul în care experți ai ONU vorbesc despre „o foamete de proporții biblice” în urma unei teribile crize economice anunțate post-pandemie.

[…]

Se impune, de asemenea, sancționarea tuturor celor care au comis abuzuri în gestionarea stării de urgență, de la aplicarea unor sancțiuni fără o bază legală conformă Constituției, la răspândirea de informații false cu privire la numărul persoanelor infectate sau vindecate (a se vedea cazul județului Suceava) și a rezultatului dezastros ce a urmat deciziei de a bloca spitalele, care au fost inaccesibile pacienților cu afecțiuni grave.

Îi invităm pe toți oamenii de bună credință să nu se sustragă datoriei de a coopera pentru binele comun și de a proteja sănătatea publică. Dorim și susținem o astfel de cooperare, care nu poate ocoli, însă, respectarea Constituției României și a drepturilor și libertăților personale. Îndatoririle civile la care sunt datori cetățenii implică recunoașterea de către Stat a drepturilor lor.

Semnează:

Prof. Univ. Vasile Astărăstoae – medic;

Acad. Eugen Mihăescu – artist plastic;

Conf. Univ. Răzvan Constantinescu – medic;

Anca Nițulescu – medic;

Cristian Vântu – medic;

Prof. Univ. Radu Baltasiu;

Alexandru Petria – scriitor;

Rodica Oltean – jurnalist;

Corneliu Vlad – jurnalist;

Denis Dinulescu – scriitor, dramaturg;

Sorin Lavric – scriitor;

Conf. Univ. Costel Stanciu – economist;

Ing. Pompiliu Diplan- manager;

Iulian Capsali – publicist, regizor;

Dan Chitic – avocat;

Prof. Irene Mariana Tătaru – antreprenor;

Ing. Mihai Mârțu – manager TV;

Eugen Popescu – jurnalist;

Florin Marius Secalean – psiholog;

Radu Cujbă – editor carte;

Camelia Leonte – scriitor;

Claudiu Târziu – journalist;

Horia Țigănuș – artist plastic;

Theodor Mugurel Panait – inginer;

Ing. Nicolae Mușat – președinte ASCIOR;

Cosmina Cerva – avocat;

Dan Bătinaș – Bioterapeut.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. Da, sigur, inițiativă lăudabilă, dar degeaba! Băieții au pregătite camerele de gazare, acum se numesc pompos, centre de infrastructură, așa că voi dragi intelectuali căutați soluții de reindustrializare a țării, de altfel chinezii sunt dispuși să ajute, inclusiv cu programe de recunoaștere facială și de calcul precis al punctajului zilnic ce aparține bioritmului uman, adică sunteți în stare să munciți cât să poziționați România pe cele mai înalte culmi ale ”socialismului multilateral dezvoltat”, ca să-l citez pe cel mai iubit conducător, împușcat la ora actuală, sau n-aveți chef să vă spetiți până-n noapte târziu, ca să recuperați ce-au furat ăștia și „partenerii” vreme de 31 de ani, și-atunci cu un simplu click declanșat de AI vă spunem definitiv „noapte bună”?!
    E o utopie povestea de mai sus, dar idealismul n-a ucis pe nimeni!
    E demontabilă fiecare frază scrisă, dar e necesar ca și opoziția controlată să se facă auzită, iar noi ăștia care citim să ne prefacem că dăm crezare fiecărei virgule și, eventual, să ne manifestăm regretul că n-avem coadă (precum cățeii) ca să demonstrăm inclusiv bucuria, chiar și speranța că lucrurile au început să se miște în direcția bună și că intelectualitatea a ieșit din amorțire. Când o face plopul pere și răchita micșunele, să-l parafrazez pe ultimul patriot al României! Interesele sunt prea evidente, ca să mușcăm momeala…

  2. SUNT SCRIITORUL STEFAN DUMITRESCU, MEMBRU AL UNIUNII SCRIITORILOR, CERCETATTOR STIINTIFIC, PURTATORUL DE CUVANT AL BIROULUI DE VIITOROLOGIE DE LA BUCURESTI. VA FELICIT , DOMNILOR, PENTRU ACEASTA INITIATIVA, EA AR TREBUI DEZAVOLTATA, LA NIVEL NATIONAL SI MONDIAL. VA ROG SA IMI DATAI ADRESA DUMNEAVOASTRA DE EMAIL PENTRU A MA INSCRIE IN FGRUPUL DUMNEAVOASTRA. VA TREBUI SA FIM MAI ACTIVI. VA MULTUMESC

  3. Libertatea? care? aceea de-a merge la stadion ? la carciuma? la biserica?Va lipsesc aceste libertati si va sufocati? N-a fost isterie , a fost moartea printre noi si daca acum s-a indepartat putin asta nu se datoreaza unor vajnici aparatori de pseudolibertati ci acelor tacuti si proasti care s-au vaccinat , au respectat niste regulidin vreme de ciuma- cititi-l pe Camus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.