Ce parlamentari a pierdut Vasluiul

0

Dacă este să mai facă politică (și, văzând prezența la vot, constatăm că puținii vasluieni mai practică acest „sport”), locuitorii județului nostru vorbesc despre rezultatele ultimelor alegeri și noii lor reprezentanți în Parlament. Puțini sunt cei care îi au în vedere pe cei care au fost parlamentari de Vaslui și dacă județul a pierdut sau a câștigat în urma acestor alegeri. Totuși, cine sunt cei care s-au despărțit de activitatea parlamentară în 2020 și cum vor rămâne ei în istoria politică a acestui județ. Senatorul Doina Silistru, deși a lipsit din lumina reflectoarelor, a marcat domeniul său profesional, agricultura. Daniel Olteanu a dorit să-și lege numele de un proiect major de importanță strategică pentru un județ subdezvoltat, Tișița – Albița. Un om politic hiperactiv precum Corneliu Bichineț s-a „stins” după o carieră fulminantă de senator, vicepreședinte și președinte de Consiliu Județean și apoi deputat.

Noii parlamentari ai județului Vaslui și-au intrat în pâine, au depus jurămintele de la tribunele camerelor și au trimis primele mesaje pentru cei pe care îi reprezintă. Deși s-au stins, firesc, ca intensitate, discuțiile politice din spațiul public vasluian se concentrează asupra noilor nume de aleși și care sunt rezultatele la care ne putem aștepta din partea lor. Puțini sunt cei care îi mai au încă în vedere pe cei care au reprezentat județul în Parlament în mandatul precedent. Și mai puțini sunt cei care își pun întrebarea dacă județul a câștigat sau a pierdut în urma acestor alegeri. Totuși, cine sunt cei care s-au despărțit de activitatea parlamentară și cum vor rămâne ei în istoria politică a acestor meleaguri.

Doina Silistru, un parlamentar consecvent

Senatorul PSD Doina Silistru nu s-a remarcat prin niciun scandal, nicio defăimare a adversarilor, nicio faptă sau declarație ieșită din comun. Prin urmare, sunt puține șanse să o cunoașteți din presa națională. De fapt, momentele în care parlamentarul vasluian a ajuns în presă au fost cele care, în nume personal, împărțea cadouri copiiilor sărmani prin comunele județului. Singura dată când senatorul s-a aflat în lumina reflectoarelor mediei dornice de senzațional a fost atunci când a plâns pe scaunul de parlamentar, în sala de ședințe. Se întâmpla în 2015, pe când ministru Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, a acuzat-o, de la tribuna Senatului, că s-a implicat în campania electorală a PSD de pe funcția de director al Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui. Doina Silistru i-a dat replica, spunând că acuzația e falsă și considerând că i se face o nedreptate, iar apoi, pentru că nu a fost ascultată, a izbucnit în lacrimi, ceea ce a făcut deliciul presei.

Altfel, senatorul vasluian nu a reușit să se facă remarcată în vizorul presei prin activitatea sa parlamentară, deși aceasta nu a lipsit. În primul mandat, început în 2004, Doina Silistru a înregistrat 124 de luări de cuvânt în 92 de ședințe parlamentare, a inițiat 37 de propuneri legislative, din care 14 au fost promulgate legi, fiind membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală (secretar) și în comisia pentru egalitatea de șanse.

În legislatura următoare, Doina Silistru a înregistrat 79 de luări de cuvânt în 52 de ședințe parlamentare, inițiind 71 de propuneri legislative, din care 15 au fost promulgate legi. În legislatura 2012-2016, senatorul a inițiat 112 de propuneri legislative, din care 35 au fost promulgate legi, fiind președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală și vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse.

În ultima său mandat Doina Silistru a inițiat 85 de propuneri legislative, din care 12 au fost promulgate legi.

Daniel Olteanu, un parlamentar cu un mare proiect și multe bătălii

Imaginați-vă că fiecare dintre cei 10 parlamentari ai județului Vaslui „ia în brațe” câte un proiect de importanță strategică, fundamentală pentru județ, și îl susține prin toate mijloacele, până în pânzele albe, ca pe o datorie proprie. Cum ar fi arătat județul Vaslui dacă fiecare dintre aleșii de la București lăsa în urmă un astfel de proiect?

Deputatul Daniel Olteanu a dorit să-și lege numele de împlinirea unui deziderat major pentru vasluieni din punct de vedere al infrastructurii: conectarea la rețeau de autostrăzi care capătă contur în țara noastră. Ani de zile parlamentarul a militat pentru implementarea a ceea ce a ajuns să fie cunoscut ca „autostrada vasluienilor”. După trei ani de luptă, de la inițierea proiectului de infrastructură „Drumul Expres Tișița”, la mijlocul acestui an Daniel Olteanu și-a văzut visul cu ochii: la Primăria Bârlad, într-un cadru oficial, avea loc semnarea contractului pentru finanțarea studiului de fezabilitate al acestui obiectiv de investiții. Deputat nu a încetat însă lupta, arătând apoi continuu cum guvernarea liberală are tendința de a „neglija” interesele județul Vaslui, ale zonei Moldova, și, implicit, finanțarea proiectului său de suflet.

De altfel, Olteanu este poate singurul parlamentar din această zonă care a susținut și a arătat apăsat, cu date statistice și economice, cum Moldova este marginalizată și discriminată în raport cu celelalte regiuni ale țării în ceea ce privește alocările financiare ale guvernelor și realizarea proiectelor de infrastructură. „Guvernul Orban lovește dur în cei mai defavorizați români, cei din județul Vaslui”, arăta Olteanu: „Cel mai important obiectiv de infrastructură din stânga Siretului, Drumul Expres Tișița – Albița, cunoscut mai ales ca ‘Autostrada Vasluienilor’, a fost uitat în 2020. În schimb, Guvernul PNL este preocupat de deschideri electorale de obiective nefinalizate, așa cum sunt în acest moment cei 15 km din A10 (Sebeș – Turda) și cei 16 km din A7 (Varianta ocolitoare Bacău), porțiuni de autostradă date în trafic la standard de drum național”.

Dovadă a implicării parlamentarului stau cele 58 de luări de cuvânt din ultimul mandat, cele 55 de proiecte legislative inițiate, dar mai ales cele 63 întrebări și interpelări adresate Guvernului, cele mai multe privind probleme ale județului Vaslui.

Corneliu Bichineț, o carieră politică prestiogioasă, la apus

Corneliu Bichinet„Motorul partidului”. Asta ar fi expresia cea mai potrivită care să-l caracterizeze pe „fostul” Corneliu Bichineț: fost senator, fost președinte și apoi vicepreședinte al Consiliului Județean, iar apoi deputat. În 2004, după un mandat de senator, Bichineț realiza cea mai mare performantă electorală a PRM din țară în județul Vaslui, scor electoral care îl propulsa ca președinte al Consiliului Județean. Ca președinte, Bichineț a fost unul extrem de activ și implicat. Politica, dar mai ales o personalitate colerică precum cea a șefului său de partid, Corneliu Vadim Tudor, nu i-au adus numai beneficii lui Bichineț, în finalul mandatului de vicepreședinte „trezindu-se” fără sprijiinul PRM, după ce liderul de la București l-a acuzat de implicarea într-un puci intern care avea menirea să-l detroneze pe cel care spunea „PRM sunt eu” și a cărui derapaje comportamentale comportamentale aduceau tot mai multe deservicii partidului. După o „trecere” prin PNL, partid în care nu a reușit să se acomodeze, Bichineț a candidat cu succes pe listele PMP, partid în care părea să se regăsească tot mai mult, pe măsură ce această formațiune s-a conturat ca un pol politic al conservatorismului cu o orientare națională clară. Am spus că Bichineț a fost un politician foarte activ, nu-i așa? Numai în ultimul său mandat parlamentarul vasluian a avut nu mai puțin de 209 luări de cuvânt, 124 de proiecte legislative inițiate și 44 de întrebări și interpelări. Și apoi …s-a „șters”. Corneliu Bichineț a dispărut acum din peisajul politic vasluian lăsând în urmă doar o amintire, a timpului în care „naționalismul” său anima o bună parte din electoratul vasluian.

Ion Hadârcă, moldovean și …cam atât

Ion Hadârcă este un parlamentar de origine basarabeană, poet, traducător și politician prestigios al țării surori. A fost președinte al Frontului Popular din Republica Moldova, formațiune care milita pentru unirea cu România la începutul anilor 1990, atunci când puțin frați moldoveni îndrăzneau să se gândească. A fost pus pe listele ALDE și ales deputat de Vaslui în 2016 și nu a uitat de unde a plecat. Ăsta ar fi un lucru bun, dar ca deputat de Vaslui nu s-a remarcat prin nimic consistent pentru circumscripția pe care o reprezenta, continuând să ia poziție și să se manifeste în Parlamentul României față de problemele și mișcările politice din țara venină.

Aurel Căciulă a încercat să fie deputat

Hușeanul Aurel Căciulă, obișnuit să activeze în Consiliul Local din acest municipiu, a trecut în 2016 la un alt nivel, după ce partidul l-a pus pe lista pentru Camera Deputaților. Căciulă a încercat să fie deputat, dar nu a prea reușit. Într-un întreg mandat, deputatul a avut 30 de luări de cuvânt și a semnat alături de colegi 79 de propuneri legislative. Prea puține lucruri l-au preocupat, pentru că parlamnentarul vasluian nu a avut nici măcar o singură întrebare sau interpelare adresată Guvernului.

Ana Birchall nu a fost parlamentar de Vaslui decât pe listă

Ana BirchallAna Birchall a fost consilier al primului ministru, secretar executiv al PSD, ministru al Afacerilor Europene și ministrul al Justiției …numai parlamentar de Vaslui nu. Se pot scrie, prin urmare, multe despre cariera sa politică, dar pentru că noi aici vorbim despre activitatea parlamentarilor vasluieni …nu prea avem despre ce vorbi. Într-un întreg mandat, Ana Birchall a avut prea puțin spre deloc de a face cu circumscripția pe care a reprezentat-o. Într-o singură interpelare, deputatul a fost puțin curioasă în legătură cu „reabilitarea sistemului de irigații de pe Valea Prutului”. În rest, a vorbit despre Curtea de Justiție a UE, despre „securutatea cibernetică”, despre „dreputurile omului în Republica Belarus”. Nimic despre Vaslui!

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.