O mică-mare prostioară „populară”…

1

Vasilică Cîțu a fost suprins bătând covoarele în spatele blocului. La fel cum faceți voi, majoritatea, cei care nu își permit să-și ducă covoarele la curățătorie …Dar asta nu se întâmplă, pentru că Vasilică nu e chiar atât de „popular”, de comun, în comportamentul său social, iar nivelul său de viață nu e atât de ordinar.

Mereu m-au amuzat și, în același timp, dezgustat astfel de imagini, pe care ai ocazia să le întâlnești din plin: cancelarul Merkel merge cu soțul la cumpărături, președintele Austriei a fost fotografiat folosind transportul public în drum spre serviciu, prințesa Danemarcei își duce copii cu bicicleta la școală. Iar fotografiile trebuie să transmită că și ei sunt oameni, din categoria celor mai „populari” și din popor. „Ia uite ce drăguț!”, „Respect!”, „Așa da!”.

Cât de înduioșător este pentru public să redescopere că …și ei sunt „oameni normali”. Da, sunt „oameni normali”, asta știam, dar sunt indivizi al căror rol, sarcini, slujbe nu au nimic de-a face cu normalitatea vieții noastre, a celor care stăm la coadă la supermarket.

Ca să judeci corect astfel de „imagini surprinse” – pentru că ele sunt mereu „imagini surprinse” – nu ai de ales decât între calificativele de simple porcărioare și ridicole enormități, iar între acestea tronează ipocrizia. Iar pentru a spune și adevărul, toate, dar absolut toate, fără excepție, sunt operațiuni de PR, comandate pentru media de către cei „surprinși”. Prin urmare, nu sunt câtuși de puțin ceea ce se pretinde a fi, crâmpeie din realitatea vieții de zi cu zi a personajului, cum ar trebui să pară, ci mari excepții. Și te îndeamnă mai degrabă să te gândești – dacă mai ești obișnuit să faci asta, și nu doar jocuri ale „senzualismului” – asupra caracterului, profilului moral al celui care „se lasă surprins” astfel, decât asupra „popularității” pe care o urmărește.

De exemplu, puteți să vă lungiți ochii a doua zi la aceeași oră și zile în șir apoi și nu-l veți mai zări pe Vasilică cu al său coșuleț prin supermarket. Pentru că Vasilică a „pozat” deja…

Este o formă de propagandă care, în ciuda caracterulul său ieftin, este de un mare efect, are o mare trecere pentru marele public, care se identifică ocazional cu ridicolul și ipcritul personaj. E surprinzător. La fel de surprinzător precum este cât de puțin și de greșit pot să gândească oamenii noștri. Pentru că tu, dacă ești câtuși de întreg la minte, nu îți poți dori ca demnitarul tău, care între timp are de condus o țară, să piardă vremea la coadă la supermarket. Vasilică nu are ce căuta printre cei mulți la supermarket, pentru că e de presupus că e dedicat altor angoase existențiale decât alegerea celui mai apetisant grepfrut. Nu, Vasilică are alte gânduri și preocupări, mult mai mari. Și atunci ce să caute la coadă, de ce să stea la roșu, de ce să aștepte o săptămână plăcuțele de înmatriculare?! El conduce o țară, iar treaba asta nu e cu nimic asemănătoarea cu slujba ta. Tu trebuie să ți-l dorești nu „popular”, nu comun, ci sufocat de preocupări, măcinat de necesitatea de a găsi soluții, cu un timp nu limitat, ci inexistent în raport cu multitudinea și amploarea problemelor pe care e chemat să le rezolve. Și atunci cum dracu să ți-l dorești la coadă la benzină, ca tine?! Vasilică nu e ca tine, nici nu poate și nici nu trebuie să fie. Poate că el nu o știe – pentru că e un băiețaș cam prostuț la școală, montat într-o carieră „americană” în România -, dar tu ar trebui să știi. Și să nu mai „pui botul” – pentru că trebuie să coborâm nivelul intelectual și moral al discuției la locul cuvenit – să nu mai „pui botul” la asemenea „vrăjeli ieftini”.

Între Vasilică, premierul care stă la coadă la supermarket în timpul programului de lucru (care la un prim ministru care se respectă trebuie să fie toată ziua) și un Werner, președintele care nu stă la roșu în drum spre pârtie, gândește-te mai bine ce apreciezi greșit…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. :)) Omul a declarat că merge adesea pe jos sau cu metroul la serviciu, așa că nu-i de mirare că-n mintea lui securiștii au introdus ideea că lumea-l adoră și-l respectă, îi apreciază profesionalismul finanțist și calitățile de premier care au propulsat România în vârful ierarhiei economice a UE, prin urmare baia de mulțime la hipermarket ar fi de bun augur și așteptată de-ntreaga națiune, inclusiv de „parteneri” și de Isărescu care a fost pe punctul să-i dea socoteală lui Cîțu (pe vremea când acesta era senator) cu privire la vânzarea rezervei de aur a României și a rezervei valutare către Banca Angliei. Noroc cu intervenția SRI-ului (altă aripă, nu aia de-l sprijină pe Johannis și implicit pe Florinel/Vasilică; voi dezvolta cu altă ocazie multiplele „alianțe” ale intelligence-ului românesc, care devin teribil de agitate și nervoase când interesele se intersectează iar profitul nu-i maxim și-ncep să respecte „procedurile” și să „scurgă” prin media diferite subiecte/imagini fierbinți, un exemplu fiind iminenta debarcare a lui Vlad Voiculescu cu întreg cortegiul de morți aferent legați de pat, care a călcat pe bombeu altă aripioară a SRI, motiv pentru care presupun – don’t shoot the messenger – doar prezum adevăratele motive ale înlăturării) a căror reprezentanți, prin intermediul legii 544/2001, au reușit să-i îndruge lui Câțu-Mâțu ceva referitor la arhitectura de securitate a României și rolul senilului-șef din fruntea BNR în creuzetul alchimiștilor: uite aurul, nu e aurul și uite valuta, a dispărut valuta, hocus-pocus preparatus/nu-i nevoie de magie/cu nițică imaginație/poți să faci și tu senzație. Cam astea fiind zise, hotărâră mințile „luminate” să-l scoată pe strasse, să-l vadă „boboru*” năucit de atâta opulență, de când ne conduc liberalii tovarășului de la Sibiu! :))
    Așa cum bine ați sesizat, este doar un truc folosit de PR în ideea de a-i „spăla” imaginea destul de șifonată de pe urma semianalfabetismului pe care l-a demonstrat de multe ori și a consumului de cocaină în fața jurnaliștilor, iar dacă Merkel merge cu moșneagul ei la cumpărături, sau daneza își duce ploduleții cu bicicleta la școală sunt tot efecte de regie pentru a-i mai coborî printre „muritori” și a conferi privitorilor percepții/reflectări a unor vieți obișnuite, fără nimic fastuos/aristocratic. Bun, pe de altă parte, nu ne arată și conturile mai sus-numiților, dar asta-i altă poveste! La fel cum se încadrează într-alt basm și păpușarii din spatele lor.
    Una peste alta și închei (nu înainte să transmit că mi-a plăcut și amuzat scrierea!!!) îmi rezonează și acum în minte vorbele lui Eugen Teodorovici (căruia i-am admirat întotdeauna franchețea) spuse la adresa lui Cîțu, pe vremea când acesta din urmă era ministru de finanțe: „Ești frumos, Chiparosule! După ce că ești urât, mai ești și prost!” Cred că o astfel de frază-buzdugan vă răspunde inclusiv la întrebarea dvs de final: „gândește-te mai bine ce apreciezi greșit…” – N-am percepții eronate pentru nici unul dintre ei, fiindcă ambii sunt niște caricaturi ale naturii, niște accidente genetice, copii trase la indigo (nu merită xeroxul) în vederea distrugerii totale a României!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.