Până unde merge neşcolirea politicienilor şi demnitarilor din România (I)

2

După peste 30 de ani de la răsturnarea regimului totalitar, guvernarea şi opoziţia au ajuns pe mâna unor politicieni care au probleme serioase legate de şcolarizare, din categoria Elena Ceaușescu, Emil Bobu, Tudor Postelnicu, Ana Mureșan și Alexandrina Gainuşe, înalţi nomenclaturişti comunişti care l-au dus la pierzanie pe președintele dictator Nicolae Ceaușescu şi au făcut mult rău românilor şi României.

De la tâmplarul cu studii întârziate şi repetate la electricianul căţărător policalificat

Promovarea unor politicieni și demnitari incompetenți, cu probleme de școlarizare, cu studii superioare incerte sau superficiale, urmate de regulă la fără frecvență sau la universități particulare obscure și contestate, în baza principiului nulităților controlabile, că să nu zicem șantajabile, a devenit evidentă și pregnană în timpul celor două mandate prezidenţiale ale lui Traian Băsescu, care a lansat, cu mare tam-tam, sloganul nașterii unei noi clase politice pe eşichierul autohton.

Exemple sugestive în acest sens sunt fostul ministru al Administrației şi Internelor din guvernul Boc, Traian Igaș (2010-2012), anterior liderul grupului PDL din Senatul României, fostul consilier prezidențial și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea (2009-2012), fostul președinte al Camerei Deputaților, Roberta Anastase (2008-2012), fostul ministru al Economiei din guvernul Ungureanu, Lucian Bode (2012), sau fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea (2005-2017), fostul șef operativ al SIE, generalul Silviu Predoiu (2005-2018), fostul șef al serviciului secret al Ministerului Administrației și Internelor, comisarul șef Gheorghe Cristian Lațcău (2010-2012), directorul SPP, generalul Lucian Pahonțu (din 2005 până în prezent), fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean (2010-2016) și fostul secretar general și președinte al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu (2008-2015).

Cazul cel mai elocvent este al fostului ministru de interne Traian Igaş, pe care președintele Traian Băsescu l-a elogiat la învestire prezentându-l drept „un tânăr jurist, care ştie carte”, deşi acesta a absolvit cu dificultate, la seral, repetând un an, un liceu industrial de prelucrare a lemnului, la vârsta de 24 de ani, obţinând calificarea de tâmplar, şi a absolvit, de la distanţă, la vârsta de 35 de ani, Facultatea de Drept din cadrul contestatei Universități de Vest Vasile Goldiș din Arad, care are reputația de fabrică de diplome, cu o medie generală submediocră (6,25). Elena Udrea și Roberta Anastase au absolvit studii superioare juridice, dar au făcut mai mult pe manechinele în facultate. Lucian Bode a absolvit, în condiții dubioase, o facultate obscură de electrotehnică din Oradea, pe care a urmat-o la fără frecvenţă, în perioada în care era angajat la Electrica Zalău, ca şef al unei echipe de electricieni căţăratori pe stâlpi de curent electric.

Repetentul Coldea, codaşul Predoiu și agramatul Pahonţu

Temutul și longevivul general Florian Coldea a absolvit destul de modest Liceul industrial nr. 11 din Arad (denumit și Liceul de petrol și gaze), a rămas repetent la Institutul Politehnic din Timișoara și a urmat ulterior Academia Națională de Informații, la care a repetat ultimul an.

Generalul Silviu Predoiu a intrat și a absolvit cu greu, printre ultimii din promoție, Facultatea de Geologie-Geografie din cadrul Universității București, beneficiind de ajutorul tatălui său, care era în perioada respectivă șeful Serviciului de Contrainformații din cadrul Inspectoratului General al Miliției. Comisarul șef Gheorghe Cristian Lațcău a absolvit cu dificultate un liceu industrial din Zalău și și-a început cariera în poliție în calitate de șofer, după care a devenit subofițer, respectiv ofițer de politie. S-a lăudat colegilor de serviciu că ar fi absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, dar, solicitând relații de la această universitate în 2012, mi s-a răspuns că Gheorghe Cristian Lațcău nu a absolvit această facultate. Lațcău nu și-a publicat CV-ul pe site-ul oficial al serviciului secret al Ministerului Administrației și Internelor în perioada în care a fost șeful acestuia.

Generalul Lucian Pahonțu, numit șef al SPP de Traian Băsescu și menținut de președintele Klaus Iohannis, a absolvit o școală de ofițeri, dar are mari probleme cu scrierea și cu vorbirea. Un general în rezervă mi-a mărturisit că, în perioada în care i-a fost comandant de pluton lui Pahonțu, acesta îl ruga să-i scrie scrisorile de răspuns la scrisorile primite de la părinții săi. Un fost șef al Corpului de control al ministrului de interne mi-a relatat că, după un control efectuat la comandamentul central al Jandarmeriei Române, i-a solicitat generalului Pahonțu, care era șeful acestei instituții în perioada respectivă, să dea o notă explicativă, iar acesta a scris cu greu, cu multă sudoare, o notă de o pagină, care conținea vreo 14 greșeli gramaticale. Spre finalul ultimului meu mandat de senator, mi-a arătat ultima declarație de avere a șefului SPP, care avea 4 greșeli gramaticale, deși o astfel de declarație conține puține cuvinte, preponderente fiind cifrele. Ca fost profesor, președintele Iohannis se poate și ne poate edifica asupra lacunelor gramaticale ale principalului său păzitor pământean, supunându-l pe acesta unei probe de dictare.

Un jurist de aprozar la Curtea Constituţională

Augustin Zegrean, numit judecător la Curtea Constituțională de ex-președintele Traian Băsescu și ales președinte al acestei instituții în 2010, cu sprijinul președintelui jucător, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la fără frecvență și cu o medie mediocră, dovadă în acest sens fiind faptul că, timp de 8 ani, a fost angajat doar jurisconsult la două întreprinderi de stat din Bistrița (Baza Județeană de Aprovizionare Tehnico-Materiala, respectiv Întreprinderea de Rețele Electrice). În 1990 a devenit avocat în Baroul Bistriță-Năsăud și în același an a intrat în politică, fiind senator FSN în perioada 1990-1992 și deputat PDL în perioada 2004-2007, rezultând că a fost coleg de partid cu Traian Băsescu vreme de un deceniu și jumătate. Un rol important în propulsarea lui Zegrean la Curtea Constituțională l-a avut longevivul și influentul deputat bistrițean Ioan Oltean, cu care a fost coleg de facultate și de tinerețe jurisconsultă, devenit în perioada respectivă secretar general-adjunct, respectiv secretar general al PDL. Culmea ironiei este că fostul președinte al Curții Constituționale, considerat încă de unii un fel de guru în domeniu, deși după o experiență de aproape un deceniu la instanța constituțională nu a depășit nivelul unui limbaj juridic de aprozar, a avut în facultate problemele cele mai serioase cu examenul de drept constituțional, pe care l-a susținut în fața eminentului și exigentului profesor Ioan Deleanu. Spre deosebire de predecesorii săi, Zegrean nu are doctorat în drept, nu are carieră universitară și nu are nicio operă juridică.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Valer Marian

 

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. Infect material! Iar autorul mai are de gând să-l transforme și-n serial! Începe cu „dictatura” de dinainte de *89, de parcă acum ar fi libertate pură, de parcă în momentul de față ne-am bucura nestingheriți de toate drepturile civile și politice în cadrul statului român, apoi sfârșește, în cadrul paragrafului, cu „nomenclaturiștii” comuniști care l-au exterminat pe Ceaușescu, un președinte la fel de analfabet, de criminal și de rapace precum cei cocoțați în vârful ierarhiei astăzi. De ce Dumnezeu m-aș strădui eu la ora asta să-i explic nevolnicului publicist, că în primul rând la noi n-a fost comunism, apoi că nu mă simt deloc nici idioată și nici incapabilă încât să mă las condusă de asemenea specimene!!! Chiar dacă ei, aleșii STS-ului pentru că nu poporul i-a votat, au doar impresia că dirijează și administrează o Românie! Până la urmă ce vină avem noi românii, că academicieni doctori honoris causa, ori ăia de au IQ peste medie și s-au apucat de fizică cuantică de excepționali ce sunt, nu vor să candideze la conducerea României??? Pe de altă parte, contează atât de mult o diplomă universitară, sau un fost loc de muncă, la aprozar sau aiurea, decât calitatea intrinsecă a omului? Toți cei care s-au perindat pe la conducerea țării după lovitura de stat de acu* 31 de ani au fost/sunt titrați, chiar nu mai contează că o nulitate precum Cîțu actual din repetent a ajuns doctor într-ale economiei pe la americani, dar pe de altă parte nu s-au sfiit să ne vândă bucată cu bucată la taraba împuțită a occidentalilor „parteneri”!!! Care ar fi diferența dintre unul cu 4 clase primare și un doctor la nu știu care universitate, dacă nici unul n-are strop de sânge-n instalație cât să-i măture pe „aliați” de pe coclaurile mioritice cu transnaționale cu tot și să ne scoată din UE, NATO și din alte asemenea organizații-catastrofe? Prefer un analfabet sadea la cârma țării cu inteligență nativă neșlefuită prin atâta învățătură, fără studii de masterat și fără doctorate, dar care să ne redea demnitatea națională!!! Măcar ăsta ar ști să-și aleagă consilieri dintre cei valoroși, care chiar au învățat în mod real și și-au obținut diploma universitară pe merit!
    Departe de mine să susțin că școala este neînsemnată, că-i inutilă, dar se bate monedă și se face caz pe ceva lipsit de greutate și fundament. Să te naști lider, să fii naționalist, să-ți iubești patria și pe oamenii ce-i aparțin, buni sau răi, n-are importanță, în fond, dacă iubești câinele îi iubești și puricii, să fii un bun creștin și să sfințești locul pe unde treci conducând o națiune nu cred că-i nevoie de atâta învățătură! Mai mult cade-n balanță conștiința, bunul simț, demnitatea și patriotismul fiecăruia ca om!

  2. Exact ceea ce spuneam, nu diploma universitară e importantă în conducerea și guvernarea unei țări, nici fostele locuri de muncă, ci esențiale sunt cu totul și cu totul alte calități! Iar dragostea de neam și buna credință înclină cel mai tare balanța supraviețuirii noastre ca popor:
    https://www.youtube.com/watch?v=L1id_KWO7sk
    Mi-aș pune întrebarea dacă mai reprezentăm o țară, decât dacă cel din vârful administrației are sau nu studii superioare!?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.