Cât ne costă anual tăierile ilegale din pădurile României

0

Raportul de țară din 2020 privind România publicat de Comisia Europeană a scris negru pe alb ceea ce știm cu toții: se taie ilegal o cantitate enormă de lemn, iar românii suferă pierderi enorme nu doar la nivelul sănătății, ci și bănești – 6 miliarde de Euro în fiecare an.

Atât pierde România în urma incapăcității de a stopa defrișările ilegale, estimate de Comisia Europeană la circa 20 de milioane metri cubi pean în perioada 2013-2018, o cantitate aproape egală cu aceea exploatată oficial în țara noastră. Pe scurt: cât se taie cu acte tot atâta se fură.

Ce spune exact raportul:

„Exploatarea ilegală intensivă a pădurilor românești este o problemă recurentă (…) Aceste activități nu pun în pericol numai biodiversitatea și locurile de muncă, ci elimină, de asemenea, un mijloc natural de protecție împotriva inundațiilor și de captare a CO2”.

Comisia Europeană propune ca soluții actualizarea SUMAL, revizuirea Codului Silvic, consolidarea capacității administrative – mai ales a organismelor de control – și transparentizarea activităților forestiere.

„Exploatarea ilegală intensivă a pădurilor românești este o problemă recurentă, care duce la reducerea capacității naturale de captare a dioxidului de carbon a pădurilor, la pierderea semnificativă a biodiversității, la creșterea riscurilor de dezastre și la o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde EUR/an. Zonele forestiere și suprafețele împădurite din România au o importantă capacitate de absorbție a CO2, estimată la 25 444 000 de tone (pe baza inventarului LULUCF), ceea ce reprezintă 6 % din capacitatea de absorbție a CO2 a tuturor zonelor forestiere și suprafețelor împădurite din UE (JRC, 2019). Exploatarea forestieră ilegală a reprezentat aproximativ 20 de milioane m3 /an în perioada 2013-2018, aproape același volum de lemn care s-a tăiat oficial în România. Aceste activități nu pun în pericol numai biodiversitatea și locurile de muncă, ci elimină, de asemenea, un mijloc natural de protecție împotriva inundațiilor și de captare a CO2. Trebuie să se realizeze o reformă a sectorului forestier cât mai curând posibil, începând cu actualizarea SUMAL, revizuirea Codului Silvic, pentru a se asigura conformitatea deplină cu dispozițiile actelor legislative ale UE privind natura, consolidarea capacității administrative a Romsilva, în special în ceea ce privește organismele sale de control, precum și transparența în ceea ce privește activitățile forestiere”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.