Ce fac „bobocii” vasluieni ai Parlamentului: Doar unul a „mișcat”

0

La câteva luni de la alegerea lor, noi parlamentari ai Vasluiului și-au „intrat în pâine”. Sau ar fi trebuit, pentru că au încasat deja indemnizații consistente și niciun vasluian nu ar rezista într-o slujbă atât timp fără să producă ceva …vizibil. La marii boieri e altfel, însă, pentru că, dintre cei cinci noi intrați, Eduard Popica (deputat PSD), Iulian Bîca (senator PNL), Tudor Polak (deputat PNL), Andrei Busuioc (senator AUR) și Raisa Enache (deputat AUR), doar unul a reușit să fie înscris în „scriptele” Parlamentului cu vreo faptă: Tudor Polak a chestionat Ministerul Mediului în legătură cu starea râului Delea din Vaslui.

Parlamentari votÎn urma alegerilor de la sfârșitul anului trecut, cu cel mai bun rezultat, 36,9% din voturi la Camera Deputaţilor şi 39,2% la Senat, PSD Vaslui a trimis în Parlament un senator, Gabriela Crețu, și trei deputați, pe lângă „veteranii” Adrian Solomon și Irinel Stativă, tot în Camera Deputaților pătrunzând și „prospătura” Eduard Popica, fostul prefect al județului.

Liberalii vasluieni au avut două nume noi printre aleși, hușeanului Nelu Tătaru, cu o carieră politică care l-a adus în funcția de ministru al Sănătății, adăugându-i-se, pentru acest mandat, bârlădeanul Iulian Bîcă, la Senat, și vasluianul Tudor Polak, la Camera Deputaților.

Pentru prima dată intrat în Parlament, noul partid Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a trimis, bineînțeles, doi oameni fără nicio experiență într-ale elaborării de legi, la Senat pe Andrei Busuioc, iar la Camera Deputaților pe Raisa Enache, ambii din Republica Moldova.

Un alt partid promitea în urmă cu patru ani reînnoirea clasei politice românești, iar acesta, USR, l-a dat, pentru a doua legislatură pe deputatul Mihai Botez. Cu cinci parlamentari care au intrat pentru prima dată în Casa Poporului în calitate de aleși, se poate spune că județul Vaslui contribuie destul de mult la acest proces, de schimbare a clasei politice, la intrarea în scenă a unei noi generații de politicieni, un fenomen mult dorit și așteptat de societatea românească, sau cel puțin o parte a sa.

 

La ce să ne așteptăm din partea lor?

 

Dar cum vor fi acești politicieni? Mult mai implicați decât celor care li s-a reproșat mereu că dorm pe băncile legislativului? Mult mai apropiați de cetățeni decât cei acuzați că ajung în circumscripție doar „cu ocazia” campaniei electorale?

De pe 1 februarie 2021, Senatul și Camera Deputaților s-au întrunit în prima sesiunea ordinară. Prioritatea sesiunii parlamentare este adoptarea proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an. Până acum însă, de la alegerile din 6 decembrie 2020, ambele camere s-au întrunit în ședințe extraordinare, atât la sfârșitul anului trecut, cât și la începutul lui ianuarie 2021. Senatorii, spre exemplu, s-au aflat în ședință de pe 21 decembrie, discutând proiecte de legi și ordonanțele date de Guvern pe 28 și 30, ca și de pe 8 ianuarie.

Niciun vasluian nu ar rezista într-o slujbă măcar o lună fără să producă ceva …vizibil. La marii boieri e altfel, însă, pentru că, dintre cei cinci noi intrați, niciunul nu a reușit să se înscrie în primele luni în „scriptele” celor două camere cu ceva notabil.

Într-o lună și jumătate, noii aleși ai județului Vaslui s-au mutat în București, s-au acomodat cu viața în marele oraș și și-au „vizitat” noul locul de muncă, unde au depus jurământul pentru noua funcție. Este singura luare de cuvânt trecută în dreptul fiecăruia.

Că putea fi altfel, iar senatorii și deputații vasluieni putea duce promisiunile și determinarea afișate în campania electorală în instituțiile abilitate să rezolve problemele vasluienilor încă de la începutul mandatului o dovedește Tudor Polak. Președintele liberalilor din municipiul Vaslui a trimis o interpelare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor în care a informat asupra stării în care se găsește albia pârâului Delea din Vaslui și a cerut găsirea și aplicarea unor soluții pentru rezolvarea unei probleme care „afectează direct modul de viață al locuitorilor municipiului Vaslui”.

Prin urmare, dintre cei cinci noi parlamentari, foarțe proaspete și reprezentanții unei noii generații de la care se așteaptă să facă altfel politică, doar unul „a mișcat” în prima lună și jumătate. Nu sunt semne bune, dar vom vedea ce vor face și cum vor înțelege noii parlamentari ai județului Vaslui să-și îndeplinească rolul și misiunea.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.