Puțini vasluieni știu probabil acest lucru, însă județul nostru este unul dintre puținele locuri în care poate fi admirată laleaua pestriță, o floare pe cale de dispariție.
Fritillaria meleagris, denumită popular Laleaua Pestriță, creşte doar în câteva locuri din ţara noastră. Cunoscută și ca Floarea de Şah se găseşte la noi în ţară doar în anumite zone, deoarece are nevoie de condiţii speciale de dezvoltare. Este protejată prin lege şi aflată în Cartea Roșie a plantelor pe cale de dispariţie,
În aceste condiții, este foarte căutată pentru a fi admirată. De exemplu, în județul Gorj, turiştii vin în pădurea de la Dăneşti să facă poze cu lalelele. Planta reprezintă o atracţie pentru oamenii din localităţile în care aceasta creşte, dar nu numai. Un material publicat de AlephNews arată că floarea „e la mare căutare”, zeci de oameni venind din diferite părţi ale ţării pentru a o admira. Romică Prodea este de 40 de ani pădurar în Dăneşti, județul Gorj. În fiecare primăvară, cea mai importantă misiune a sa este să păzească laleaua pestriţă. Pentru că este considerată monument al naturii, nimeni nu are voie să se atingă de ea.
Romică Prodea: „Pe o suprafaţă de 162 de hectare este această floare care este declarată monument al naturii.(…) 24 din 24 ne facem cu rotaţia ca să putem să putem să păzim în bună regulă şi să nu fie rupte”.
Nicoleta Tucă, inginer horticol: „La noi în ţară, creşte în zonele cu o umiditate excesivă, în zone sălbatice, unde nu poate fi atinsă de piciorul omului. Este o plantă care creşte prin bulbi, bulbii fiind otrăvitori, conţinând un alcaloid puternic”.
Adrian este pasionat de fotografie. În fiecare primăvară aşteaptă cu nerăbdare să înflorească lalelele pentru a le surprinde în imagini. Chiar dacă nu are voie să rupă florile, Marioara străbate şi ea, de vreo 4 ani, cam 60 de kilometri, doar pentru a admira peisajul multicolor din pădure. Marioara Babu, turist: „Mi-aş dori să am, sigur. Să le vezi în fiecare zi. Dar ştiu că nu rezistă şi le-aş face mai mult rău. Cred c-ar suferi la mine în vază. Aici e locul lor. Aici ele sunt pline de viaţă, vesele”.
Laleaua pestriţă poate fi admirată şi în Bistriţa-Năsăud, dar pe o suprafaţă mai mică.
La aproximativ 27 de kilometri de Timișoara pe drumul asfaltat care parcurge Moșnita Nouă, Sacoșu Turcesc și care ajunge la Berini se ajunge la o rezervație naturală de care foarte puțini oameni știu, Lunca Pogănișului. Aici planta considerată monument al naturii poate fi admirată în general de la sfârșitul lunii martie și până în luna aprilie.
Planta mai crește în România și în pădurea Zamostea-Lunca din județul Suceava, care este tot o arie protejată. Aria protejată de la Lunca Pogănișului se întinde pe o suprafață de aproximativ 75 de hectare. Lalele pestrițe cresc în general pe lângă râul numit Pogăniș sau Pogănici cu izvorul în munții Semenic și care parcurge circa 100 de kilometri până la punctul de vărsare în râul Timiș. Laleaua pestriță mai crește în apropierea stejarilor, dar pare că se adaptează ușor să împartă habitatul cu alte specii de arbori întâlniți în Lunca Pogănișului precum Jugastrul, mărul pădureț, frasinul, carpenul și așa mai departe.
În județul Vaslui Laleaua Pestriță crește în pădurea Bălteni de lângă municipiul Vaslui. Este destul de des întâlnită pentru că, în aprilie 2017, a devenit subiect de presă la nivel național, însă nu pentru frumusețea sa, ci în același larg context al știrilor negative emanate de Vaslui.
Presa națională relata atunci faptul că Laleaua Pestriță este vândută pe tarabe într-o piață din municipiul Vaslui, fără ca vreo autoritate a statului să intervină, deși ar putea să dea comercianților ambulanți amenzi de până la 7.500 de lei. Șeful Gărzii de Mediu Vaslui spunea că „este trist că se cumpără” aceste flori, propunându-și să atragă atenția vânzătorilor să nu le mai comercializeze.
Florile erau comercializate la un preț derizoriu, de un leu buchetul de peste 25 de fire.
„Știu că nu este voie să le rupem, dar vreau să câștig și eu un ban cu care să cumpăr de mâncare la copii. Dacă o să vină cineva să mă întrebe de ce le vând, o să le spun că nu știam că-s ocrotite de lege”, spunea o femeie care avea lalelele pestrițe la vânzare.
Conducerea Gărzii de Mediu Vaslui susținea că nu poate să păzească aria protejată , pădurea Bălteni, unde cresc plantele, însă va interveni direct în piață.
„Anul trecut le-am atras atenția celor care le vând că nu au voie să o facă, însă sunt persoane cu un anumit statut social. Este mai dificil pentru noi să stăm să păzim în pădure, să vedem când vin oamenii să le culeagă. De aceea, o să mergem în piață, că este mult mai ușor, și o să-i avertizăm din nou pe comercianții de lalele pestrițe. Trist este că se cumpără aceste flori”, declara comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui, Cristian Laic.
Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei
Planta poate crește până la o înălțime de 40 de centimetri și dezvoltă flori de culoare purpurie. Este o plantă firavă, delicată. În vârful tupinii se află una, cel mult două flori. Frunzele sunt lungi, dispuse alternativ pe tulpină. Florile au formă de clopoțel, cu un desen foarte frumos. Astfel, fiecare petală a florii este împărțită în pătrate, unele mai închise la culoare, altele mai deschise, alternând regulat unele cu altele, de unde și numele de Floarea de șah. Există atât exemplare închise la culoare, aproape negre, dar și flori albe. Aspectul este catifelat, parcă este pictată cu alb și roz. În popor i se spune chiar „Bibilică” din cauza acestor desene de pe petale, amintind de penajul păsării.
În ciuda aspectului, nu are un parfum agreabil, dimpotrivă. Mirosul este dizagreabil, asemănător cu cel de blană udă de animal.
Locul în care Laleaua Pestriță se simte bine este unul ferit, necirculat, luminos, cu apă suficientă pentru a se hidrata.
Laleaua Pestriță se înmulțește prin bulbi cărnoși. În fiecare generație apar câte doi solzi. În timpul înfloririi, solzii din anul trecut, situați la exterior, se vestejesc și se îndepărtează. De sub ei apar solzii care se formează în anul curent.
Citește și:
Rezervația naturală Bălteni-Brodoc, colțul de rai de care nu știai
Există locuri în lumea aceasta care îți rămân întipărite în suflet pentru peisajele pe care le oferă și senzația că intri într-o altă lume. Pădurea Bălteni de lângă Vaslui este un astfel de loc. Este cald iarna și răcoare vara, are văi, văiugi, dealuri line, dealuri abrupte, copaci imenși și, efectiv, covoare de flori, adică tot ce ai nevoie pentru o adevărată ieșire în natură. Nu are lanuri de lavandă, ca să faci poze, deci nu vei fi trendi, dar te vei simți ca renăscut. Nu mai spun că în orice moment poți da nas în nas cu cerbi și căprioare, iepuri, mistreți (deși nu e de dorit) și multe alte specii de animale. Diversitatea plantelor și copacilor? …Este atât de mare că nici nu știu de unde să încep! (Citește mai departe…)