Marea resetare sau cum vine comunismul

4

Marea resetare este permutarea sistemului chinez în Occident. În China, elitele politice au început cu implementarea sistemului politic socialist-comunist și, mai târziu, au implementat „capitalismul de stat”. Elitele din Vest au început cu capitalismul pieței și acum încearcă să implementeze sistemul politic socialist-comunist corporatist. Este ca și cum oligarhia din Vest ar fi studiat bine socialismul capitalist din China și ar fi spus „da, vrem și noi asta”.

Socialismul se apropie. Unele trăsături vechi au rămas, altele noi apar. Ideologia și retorica sunt aproape aceleași, folosite însă pentru atingerea unor scopuri ușor diferite. Socialismul clasic promite ocrotirea celor oprimați de „răul” economic și politic, promovarea intereselor economice ale claselor inferioare, scoaterea persoanelor „periculoase” din viața publică și din viața civică activă, preocuparea pentru „binele comun”, „marele bine”. Strategia chineză a Noului Drum al Mătăsii strânge acum un laț la nivel de infrastructură și datorii suverane în jurul statelor din Africa si Asia, pentru a le aduce pe acest drum.

Varianta contemporană este socialismul corporatist, un sistem cu doi piloni: socialismul deja existent, la care se adaugă monopoluri corporatiste. Diferența dintre socialismul de stat și cel corporatist ține de entitatea care controlează mijloacele de producție. Ambele sisteme se bazează pe monopol – unul pe monopolul de stat, celălalt pe monopolul corporatist. Ambele depind de ideologia socialist-comunistă, care a fost deja îmbărțișată de către elitele intelectuale. În cea mai nouă versiune a sa, această ideologie îmbracă forma progresismului și a „justiției sociale”.

Scopul este socialismul. Mijloacele pentru atingerea scopului sunt socialismul democratic și capitalismul progresist. Restricțiile impuse economiei și, într-o măsură mai mică, protestele de stânga ne îndreaptă spre acest socialism corporatist. Măsurile draconice și distrugerile provocate de proteste au destabilizat statele națiune și au distrus și micile afaceri, eliminând competitorii corporațiilor. Black Lives Matter și Antifa nu au făcut decât să demonstreze că viețile negrilor nu contează pentru Black Lives Matter, căci protestele inițiate de ei au distrus o mulțime de mici afaceri și locuințe ale acestor oameni.

Pe de altă parte, în această perioadă au prosperat ca niciodată giganții corporatiști precum Amazon, Apple și Facebook. Au avut câștiguri mari în perioada izolării și au fost puțin afectați de proteste. În primăvara 2020, profitul Amazon a fost cel mai mare de la înființarea companiei, în 1994. Facebook, WhatsApp și Instagram au avut creșteri de 15% a numărului utilizatorilor în perioada pandemiei. Au crescut amețitor și veniturile Apple. Walmart, cel mai mare retailer din SUA, a avut profituri cu 4% mai mari în perioada restricțiilor draconice.

Prin urmare, restricțiile anti-covid, închiderile parțiale, la fel ca și protestele sunt exact ceea ce Marea Resetare are nevoie, fără a specula că cei din spatele Marii Resetări ar fi ordonat aceste restricții și proteste. Cel mai probabil, ei au profitat de ocazie pentru a elimina afacerile mici și mijlocii, pentru ca (sic) conformarea la noile reguli să se facă mai simplu și mai profund.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. Acum nu știu în ce măsură, capitaliștii miliardari vor elimina vreodată într-un mod voluntar practicile democrației care îi mențin în vârful ierarhiei elitiste, ca să îmbrățișeze un socialism bazat pe dominația statului în economie! Cu toată Marea lor Resetare, nu vor aborda pe deplin niciodată, ca o problemă majoră, decalajul imens dintre bogați și săraci la nivel național și internațional. Tot ei au certitudinea că pot rezolva problemele de mediu, cele de rasism, de antisemitism și de xenofobie în timp ce devin tot mai bogați și mai puternici în același timp. În mod sigur, NU avem nevoie de o Nouă Ordine Mondială impusă în mod autocratic de plutocrați neoliberali, corporativi, dar avem nevoie de un guvern mondial democratic federal care să sprijine guvernele naționale ale fiecărei națiuni în parte. Constituția Pământului https://www.radford.edu/gmartin/CEF.pdf este un model excelent pentru împuternicirea dreptului democratic susținând suveranitatea națională. În prezent, spre exemplu, avem în jur de 200 de națiuni care toate sunt puternic militarizate, toate concurează și sunt una împotriva celeilalte. Ce-am putea reseta în cazul de față? În loc să fim controlați de un imperiu (SUA) sau de statul profund cu ramificații în servicii de intelligence, bancare, militare și politice ar trebui să lăsăm cetățenii lumii să decidă cum să creeze pacea, dreptatea, libertatea și democrația pe această planetă. Practic, fiecare țară știe mai bine ce i se potrivește. Dar cum așa ceva este exclus, oamenilor le rămâne doar împotrivirea individuală. Nu veți vedea într-un viitor prea apropiat investiții care să promoveze obiective comune, precum egalitatea și sustenabilitatea. În fond, socialismul cam cu asta se „mănâncă”… Impresia mea este că se comunică oficial implementarea unui anume tip de socialism (de stat sau corporatist) dar, se va practica fascismul pur însoțit de ceva „aromă” de humanity delete or never ending nightmares. No offense! :))

    Scuze pentru off topic, dar întotdeauna prefer să privesc partea plină a paharului, cu atât mai mult cu cât necazurile curg, iar răul n-are finalitate în mințile smintite ale unora hotărâți să distrugă complet umanitatea! Las aici, cu îngăduința adminului secțiunii căruia îi mulțumesc mult pentru această oportunitate, ceva care-i magnific! Și pozitiv! Și de suflet!
    https://www.youtube.com/watch?v=Uu6mEu8utVo – O copilă absolut genială în interpretarea de excepție la pian (ceea ce reprezintă o execuție foarte dificilă, ca și Nocturnele lui Chopin de altfel, chiar și pentru muzicienii experimentați) a lui Johann Sebastian Bach
    https://www.youtube.com/watch?v=sNWaru9aoCc – aceeași inegalabilă Agafia Korzun

  2. Autorul nu are habar ce inseamna Comunism si cum acest sistem politic-ideologic a fost exploatat foarte bine cca. 70 de any de catre marile finante care dictau conversitatea monetara.
    Se amesteca prea multe ingrediente politice economice si financiare traganduse concluzii speculate usor prin necunoasterea profunzimii termenilor/ingredientelor folosite.
    Socialismul este pomenit ca o entitae inmuabila si unica, ceea ce nu este, vine in culori si nuante de toate parfumurile.
    Sa nu confuzionam de dragul de a epata, mai bune sa informam corect si cu modestie.

  3. FORUMUL BOAO DĂ TONUL MULTILATERALISMULUI ÎN LOCUL PROTECȚIONISMULUI
    – Liderii globali si directorii de afaceri/companii salută modelul China
    Scris de reporterii personalului Global Times Publicat: Apr 20, 2021

    Forumul de profil înalt, Boao pentru Asia (BFA) tinut în Provincia Hainan din China de Sud, o insulă ce reprezinta fruntea reformei țării de deschidere multilaterala, a lansat o pistă pentru un model de cooperare chinez-inovant, care oferă un invelis de argint, o protectie, atât de necesara pentru economia mondiala bântuita de protecționism, entuziasmand pana si pe unii liderii globali și directori de mari afaceri/companii care susțin multilateralismul.

    Forumul, este cea mai mare adunare în persoană de până acum din acest an, se pare că se diferențiază de alte evenimente precum Grupul celor Șapte (G7), care are bariere în calea participării largi, dupa cum au declarat observatorii. Conferința centrată pe multilateralism pare să fi convins întreprinderile străine să exploreze o amprentă și mai profundă pe piața chineză.

    Teren propriu pentru multilateralism
    Într-un discurs principal prin video la ceremonia de deschidere a BFA 2021, marți, președintele chinez Xi Jinping a cerut o mai mare integrare economică globală și a avertizat împotriva unui nou război rece și a confruntării ideologice în „orice formă”.

    „Nu trebuie să lăsăm regulile stabilite de una sau câteva țări să fie impuse altora sau să permitem unilateralismului urmărit de anumite țări să stabilească ritmul pentru întreaga lume”, a subliniat Xi, potrivit Agenției de știri Xinhua.

    Președintele chinez a expus, de asemenea, „concepte chinezești” și „soluții chinezești” pe fondul situațiilor internaționale și regionale actuale, subliniind soluția Chinei de a construi dezvoltarea și prosperitatea pentru Asia și pentru intreaga lume.

    China va continua să desfășoare cooperarea anti-COVID-19 cu OMS și cu alte țări, își va onora angajamentul de a face vaccinurile un bun public global și va face mai mult pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să învingă virusul, a menționat Xi, reiterând angajamentul Chinei de a continua deschiderea multilaterala.

    Inițiativa privind Centura și Drumurile (BRI), propusă de China, a primit, de asemenea, mențiuni repetate în discursul său. „Vom construi un parteneriat mai strâns pentru deschidere și incluziune”, a declarat Xi, citând un raport al Băncii Mondiale care sugerează că, până în 2030, proiectele BRI ar putea ajuta la ridicarea a 7,6 milioane de persoane din sărăcie extremă și 32 de milioane de persoane din sărăcie moderată în întreaga lume.

    Aceasta este a cincea oară că Xi a participat la forum, fie în persoană sau prin intermediul video. Conferința BFA din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19.

    Discursul lui Xi a demonstrat hotărârea guvernului chinez de a extinde reforma și deschiderea multilateral și a manifestat, de asemenea, angajamentul Chinei ca țară în curs de dezvoltare majoră de a oferi un impuls puternic redresării economiei globale în era post-COVID-19 prin promovarea schimburilor economice internaționale, a declarat marți Leif Johansson, președintele AstraZeneca, pentru Global Times.

    “Remarcile demonstrează angajamentul pe termen lung al Chinei față de globalizarea economică și participarea la guvernarea globală și reprezintă soluțiile de colaborare ale Chinei pentru a câștiga în lume”, a afirmat Johansson.

    Adunarea la nivel înalt s-a dovedit a fi un eveniment important pentru liderii globali care speră la multilateralism.

    „Interesele tuturor țărilor se întrepătrund. Creșterea protecționismului comercial și politizarea problemelor au subminat foarte mult schimburile economice internaționale”, a declarat marți primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, prin intermediul unui link video.

    Nazarbayev a mai spus că vaccinurile împotriva COVID-19 ar trebui să fie accesibile și accesibile tuturor pentru a preveni în mod eficient răspândirea pandemiei. Concurența slabă și politizarea vaccinurilor dăunează eforturilor globale de a controla epidemia.

    Președintele indonezian Joko Widodo a declarat, de asemenea, într-un discurs video că pandemia a arătat că lumea este un sat global și este nevoie de o conducere globală colectivă, fara hegemoni care sa-si impuna propriile interese.

    „Consolidarea guvernării globale se bazează pe spiritul de a căuta un numitor comun în timp ce se aprofundează diferențele. Țările asiatice au urmat spiritul de cooperare și s-au angajat într-un multilateralism mai incluziv. Sperăm să stimulăm multilateralismul prin RCEP [Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător]”, a declarat președintele sud-coreean Moon Jae-in prin intermediul link-ului video, adăugând că modelul de prevenire a epidemiilor de cooperare în Asia de Nord-Est a dat un bun exemplu pentru lume.

    Refrenul cooperării multilaterale, spre deosebire de confruntarea decuplării, este considerat a fi făcut din BFA domeniul de origine în care abordarea chineză a integrării regionale și a parteneriatului global reverberează, au declarat experții.

    Spre deosebire de alte reuniuni internaționale inițiate de Occident, ar fi G7, care stabilesc anumite bariere pentru participare sau cooperare și, prin urmare, nu sunt neapărat deschise tuturor țărilor, în special țărilor în curs de dezvoltare, BFA este deschisă lumii și oferă mai multe posibilități de guvernanță globală și cooperare industrială, Wang Peng, profesor asistent al Școlii de Inteligență Artificială Gaoling de la Universitatea Renmin din China , a declarat marți pentru Global Times.

    Procesul de integrare globală și mecanismul de cooperare multilaterală s-au confruntat cu mari obstacole, potrivit lui Wang, invocând măsura SUA de a reveni în regiunea Asia-Pacific cu inițiative precum grupul Quad de a-și forma propriile clici pentru a crește confruntarea intra-Asia.

    SUA și-a exercitat jurisdicția cu braț lung în regiunea Asia-Pacific și a influențat cooperarea în Asia, a declarat expertul, cerând țărilor din Asia să încheie acorduri regionale, inclusiv RCEP, pentru a încuraja o mai mare cooperare și complementaritate.

    China și-a depus joi instrumentul de ratificare a RCEP la Secretarul General al ASEAN, marcând finalizarea oficială de către țară a procedurii de ratificare a mega-acordului, a dezvăluit vineri Ministerul chinez al Comerțului.

    La începutul lunii aprilie, Ministerul Comerțului și Industriei din Singapore a anunțat că națiunea sud-est asiatică și-a depus instrumentul de ratificare, fiind astfel prima dintre economiile participante la RCEP care a finalizat procesul oficial de ratificare.

    Afaceri străine convinse
    Viabilitatea BFA vine peste ca stimularea recursului economiei pentru comunitatea de afaceri străine.

    „În ciuda tensiunilor geopolitice actuale, China a fost întotdeauna angajată într-o atitudine incluzivă de deschidere și cooperare. Credem că piața chineză va fi mai dinamică și conține mai mult potențial”, a declarat marți Sylvain Laurent, vicepreședinte executiv al companiei franceze de software Dassault Systèmes, pentru Global Times.

    În timpul discursului său principal, Xi a promis să pună în aplicare pe deplin Legea investițiilor străine și normele și reglementările sale de sprijin, să reducă și mai mult lista negativă privind investițiile străine, să continue să dezvolte Portul de Liber Schimb Hainan și să dezvolte noi sisteme pentru o economie deschisă la standarde mai înalte.

    „Faptul că forumul din acest an ar putea avea loc conform programului ne-a permis să apreciem eforturile și succesul guvernului chinez în combaterea pandemiei”, a declarat marți Leon Wang, vicepreședinte executiv al AstraZeneca, pentru Global Times.
    Acest lucru, împreună cu angajamentul de deschidere al Chinei, a insuflat o mare încredere în AstraZeneca pentru a-și extinde rădăcinile în China și pentru a extinde operațiunile locale, potrivit lui Wang.

    China este deja a doua cea mai mare piață AstraZeneca, reprezentând aproximativ 20 la sută din vânzările mondiale ale gigantului farmaceutic britanico-suedez.

    Descriind BFA ca pe o „întâlnire” anuală mult așteptată, care vine la scurt timp după cele două sesiuni ale Chinei ca un punct de întâlnire perfect pentru a discuta direcțiile care merg înainte, a declarat Denis Depoux, directorul general global al Roland Berger, adăugând că conferința din acest an este și mai așteptată după un an de întrerupere.
    Este esențial să restabilim dialogul și cooperarea care au fost puse în pericol de mai mult de un an de pandemie, a declarat Depoux luni pentru Global Times.
    „Ceea ce mă impresionează cel mai mult este faptul că BFA, ca o platformă importantă pentru dialogul la nivel înalt în regiunea Asia-Pacific, a fost încă ținută fără probleme conform programului și toată munca a fost coordonată eficient”, a declarat Depoux, menționând că acest lucru a jucat un rol pozitiv în restabilirea încrederii în creșterea Asiei și a lumii.
    Traducerea CD
    Sursa: https://www.globaltimes.cn/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.