Scrisoarea Mareșalului Antonescu către Generalul britanic Henry Maitland Wilson

1

Ion Antonescu3Am primit mesajul dumneavoastră. Vă rog nu cereți unui popor mic, dar viteaz, care de două mii de ani luptă pentru viață, credință și libertate să se dezonoreze și să se distrugă singur.

Vă rog nu cereți unui soldat cinstit și unui om bătrân să își sfârșească zilele în umilință.

Așa cum dumneavoastră luptați pentru Anglia, tot așa lupt și eu pentru patria mea, dar de suferințele, lupta și amenințările sub care noi trăim, dumneavoastră nici nu vă puteți da seama.

Noi am fost atacați, deși noi nu am atacat pe nimeni. Ceea ce este al nostru de secole și a fost, ei ne-au luat. Aliații și prietenii noștri au fost obligați de evenimentele europene petrecute în anul 1940 să ne abandoneze total, lăsându-ne astfel să fim jefuiți de lașii noștri vecini.

Nici unul din marii noștri aliați de atunci nu putea să ne garanteze frontierele noastre reduse ca răspuns la strigătul nostru de alarmă.

Alături de Germania am fost nevoiți să ne împotrivim Rusiei care zilnic ne umilea și ne amenința. Singura țară din lume, care la cererea noastră a fost de acord ca, în împrejurări dificile, să garanteze existența durabilă a națiunii noastre a fost Germania.

Când poporul nostru va trebui să moară, nu-i cereți astăzi să accepte dizgrația și dezonoarea. Mare și glorios soldat cum sunteți, sunt sigur că veți înțelege.

Ajutați-mă să salvez un popor, nu mă forțați să îl arunc în prăpastia fără sfârșit a distrugerii și rușinii.

Noi suntem prietenii dumneavoastră, nu dușmanii dumneavoastră.

Nici un popor, sunt sigur, cu forțele aproape intacte, cum sunt ale noastre, nu ar putea să capituleze și să se retragă din acțiunea în care însăşi existența și libertatea lui sunt în joc fără o garanție serioasă pentru zilele care vor veni.

Că nu se va comite nici o indiscreție cu acest mesaj, mă bizui pe dumneavoastră ca soldat.

Mareșalul Ion Antonescu

2 Aprilie 1944

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. În cartea sa „Hitler*s interpreter” https://www.amazon.com/Hitlers-Interpreter-Paul-Schmidt/dp/1781555168
    carte pe care o recomand întrucât reprezintă o pagină veritabilă de istorie mai puțin cunoscută publicului larg, Dr. Paul Schmidt spunea despre mareșalul Antonescu că era antibolșevic și antislav până-n măduva oaselor precum și un fanatic opozant al Arbitrajului de la Viena, care a dat Ungariei o parte din Transilvania pe care acesta o numea leagănul poporului român. Antonescu a fost cunoscut, pe de altă parte, ca un lobbyist puternic pe lângă Hitler în favoarea recuperării Basarabiei și Bucovinei de Nord smulse la rându-le ca urmare a pactului de brigandaj Hitler-Stalin. În întrevederea cu cancelarul Germaniei (de fapt, conducătorul ei absolut) din Prusia Orientală, din februarie 1942, Schmidt nota că mareșalul român indica deschis și fără sfială intenția de-a recuceri întreaga Transilvanie prin forța armelor. Atunci Hitler i-a spus, citez: „Istoria niciodată nu stă pe loc. Dumneata s-ar putea să fii în măsură să întorci o nouă pagină a ei”.
    Este limpede că atitudinea lui Antonescu trebuie subliniată: plină de demnitate, de înalt patriotism și de curaj în fața stăpânului (la acea vreme) a întregii Europe. De altfel, speranța retrocedării Transilvaniei a fost elementul determinant în continuarea războiului contra URSS după ajungerea la Nistru.
    Mareșalul Ion Antonescu a început tratativele cu rușii de ieșire din război abia după ce l-a înștiințat pe Hitler de intenția sa de a nu face din România un teatru de război, dar trădarea regelui, ca urmare a unei antipatii patologice față de Antonescu, l-a împiedicat să trateze până la capăt cu rușii, înțelegeri care ar fi evitat consecințele dezastruoase pe care le-a produs actul iresponsabil de la 23 august. Prestația mareșalului nu convenea absolut deloc camarilei de la Palat, cu atât mai mult cu cât i-ar fi permis acestuia să rămână la conducerea României după încheierea negocierilor. Cu siguranță, războiul ar fi avut un alt deznodământ dacă Japonia ar fi atacat Rusia înainte de înfrângerea naziștilor la Stalingrad, așa cum promisese. Nici proiectul iudeo-american Manhattan (acela care prevedea utilizarea primelor bombe atomice împotriva Germaniei) n-a mai fost pus în aplicare. În schimb, le-au încasat japonezii, pentru că ei s-au nimerit la interval cu Operațiunea Hawaii (atacul de la Pearl Harbor), ceea ce a determinat – chipurile – ca SUA să intre în WWII dar să le întoarcă „favoarea” ceva mai târziu. Tot Casa Albă și Congresul au pus la cale masacrarea bazei lor navale de la Pearl Harbor, similar cu atentatele din 11 septembrie 2001, dar acesta-i un alt subiect de discuție. Una peste alta, România Mare a ieșit, ca urmare a WWI, dintr-o luptă eroică, titanică, dusă de micul popor român alături de francezi, englezi și americani. Schimbarea de alianță și intrarea în război alături de fostul inamic era o problemă de conștiință, atât individuală cât și colectivă. Numai că o serie de împrejurări, de fatalități și MAI ALES de trădări (NU ȘI DIN PARTEA ROMÂNIEI, așa cum susțin unii pseudoistorici contemporani!!!) au făcut ca soarta războiului să se întoarcă. Iar de aici, știm cu toții ce-a urmat!
    Antonescu însă a fost extrem de apreciat de către partea rusă, în ciuda rusofobiei sale. Un singur exemplu dau și închei, în noiembrie 1943, la conferința miniștrilor de externe de la Moscova și apoi la cea de la Teheran, Molotov a afirmat că singurul om care poate face o schimbare de front în România este mareșalul Antonescu. De altfel, același Molotov a inițiat (cu alte cuvinte, a fost îndemnul său propriu) la sfârșitul lui decembrie 1943 la Stockholm negocieri de armistițiu direct cu mareșalul prin doamna Kollontai (Alexandra Kollontai, ambasadoarea sovietică) și ministrul plenipotențiar al României, Nanu. Numai că Churchill hotărâse să abandoneze țara rușilor, englezii și americanii având doar rol de chibiți, de figurație. Așa cum au ajuns și-n momentul de față, că doar „istoria se repetă”, vorba lui Caragiale în excelenta sa carte, care poartă aceeași denumire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.