În timp ce lumea se dă de ceasul morții cu prințul și ursul…

1

Vă aduceți aminte? Ministerul Educației condus de Monica Anisie l-a demis în decembrie 2020 pe directorul Institutului de Fizică Nucleară, academicianul Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004.

Ieri.

România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021. Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorțiu FĂRĂ LASERUL DE LA MĂGURELE și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României. Este finanțat de Comisia Europeană cu mai bine de 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare în Cehia și Ungaria. Tocmai din acest motiv, laserul ar fi trebuit să se alăture unui consorțiu european, prin intermediul căruia ar fi putut să-și asigure acces la finanțări și la proiecte de cercetare.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în acest fel România nu a fost inclusă în consorțiul ELI-ERIC. Drept urmare, potrivit unei estimări realizate de Banca Mondială, întreținerea facilității ar costa România 30 de milioane de euro pe an.

Mulțumim guvernului penelisto-usereisto-umenerist! Să vă ia iaga!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Emmanuel Macron s-a răzbunat ca urmare a umilințelor „înghițite” de ambasadoarea Franței la București Laurence Auer (pe care Câțu n-a vrut s-o primească-n audiență, ceea ce reprezintă nici mai mult nici mai puțin decât mitocănie diplomatică) și de ministra Apărării de la Paris, aceasta din urmă fiind trișată de către Ciucă și oamenii lui în cadrul unor licitații câștigate de mari companii franceze. Dacă autoarea ar fi făcut analogia cu ursul Arthur, ar fi demonstrat că într-adevăr o duce mintea! Dar când ironizează fără țintă precisă, dovedește cu totul altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.