Neocolonialismul a devenit „verde”

0

În luna martie 2021 a avut loc Summitul pentru Climă și Dezvoltare Globală. La jumătatea lunii aprilie 2021 a mai avut loc și summitul privind schimbările climatice organizat de președintele SUA. În noiembrie 2021 va avea loc COP26 (a 26-a Conferinta a părților a Convenției Cadru a ONU pentru Schimbările Climatice, semnată la Rio de Janeiro, în 1992). Pe 21 aprilie, Comisia Europeană a prezentat primele criterii tehnice detaliate pe care companiile trebuie să le respecte pentru a putea primi eticheta verde în Europa și finanțarea aferentă, în cadrul Taxonomiei UE (raportarea de către întreprinderi de informații în materie de sustenabilitate, preferințe în materie de sustenabilitate și obligații fiduciare). Comisia nu a luat vreo decizie privind energia nucleară și gazele naturale – cele mai controversate aspecte ale aminitei „taxonomii”. Gazele rămân, pentru moment, într-o zonă nereglementată – sunt sau nu o sursă viabilă de energie în cadrul tranziției ecologice? Iar bătălia este cruntă și pentru companii și statele exportatoare, și pentru finanțarea „verde” europeană. Spre exemplu, ONG-ul Agent Green susține că Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar fi fost respins și pentru că a prevăzut extinderea rețelei de gaze, alături de lucrări de irigații (care nu ar fi prietenoase cu mediul), drumuri forestiere, etc. Încotro se (ne) va îndrepta Pactul Verde European al Comisiei von der Leyen, cu tot cu amintita „taxonomie”, nu se știe, câtă vreme comisarul (irlandez) pentru Servicii Financiare spune că „este un organism viu care va evolua odată cu știința și tehnologia”.

Iar peste toate astea, șeful MI6 a ajuns să sugereze că printre sarcinile mai noi ale spionajului britanic se numără și monitorizarea modului în care alte state își respectă angajamentele „verzi.”

„Una dintre prioritățile mele este să lupt pentru o acțiune globală în favoarea țărilor vulnerabile, cele din prima linie în fața schimbărilor climatice”, a spus fostul ministru britanic pentru Afaceri Alok Sharma, desemnat acum președinte al COP26. Declarația a fost făcută înaintea amintitului Summit pentru Climă și Dezvoltare Globală, organizat în luna martie 2021.

„Sunt vorbe mari, însă în spatele lor descoperim o realitate întunecată. Țările ‘vulnerabile’ despre care vorbește politicianul britanic sunt state suverane sărace care au fost stoarse vreme de decenii de organisme supranaționale precum FMI și Banca Mondială. Iar acum sunt pe cale să fie stoarse din nou de aceleași instituții, numai că de data aceasta în numele salvării planetei”, scrie publicația britanică Spiked.

„În anii 1980, instituții globale precum FMI au oferit ajutor financiar statelor în curs de dezvoltare, cu condiția ca acestea să-și schimbe politicile economice, să-și reducă inflația, să-și devalorizeze monedele și așa mai departe. Aceste așa-zise programe de reforme structurale au impus un soi de dictate în stil imperial privind modul în care aceste state greu îndatorate aveau să se dezvolte. Au fost obligate să-și reducă cererea internă, să-și modifice producția în funcție de prioritățile pieței externe și să impună politici care generau profituri frumoase pentru cei care acordau ajutorul extern”.

În ultimii ani, liderii și instituțiile globale au schimbat tactica. Nu le mai spun acestor state pe care le-au stors cum să se dezvolte. În schimb, le împing să reflecteze asupra posibilității de a nu se mai dezvolta deloc. Ei încurajează statele în curs de dezvoltare ca, în numele protecției mediului, să rămână la nivelul actual de dezvoltare, fără a mai fi deranjate de lucruri străine de ele, precum progresul economic.

Ideea aceasta nu este o surpriză. În cercurile occidentale, ideea „dezvoltării” este deja catalogată ca un lucru „nociv”. Pe site-ul Open Democracy a fost publicat o analiză intitulată «Dezvoltarea este colonialism mascat», care arată: „Sudul copiază Nordul, captivat de stilul de viață de aici, iar asta aduce un val de neoprit de probleme sociale și de mediu. La șapte decenii de la lansarea conceptului de ‘dezvoltare’, întreaga lume a ajuns să se împotmolească într-o ‘dezvoltare nocivă’”.

Pentru autori ca aceștia, lucrurile sunt foarte clare: Vestul a avut parte de o „dezvoltare nocivă”. Motiv pentru care trebuie să-i împiedicăm pe alții să facă aceeași greșeală. Autorii nu țin cont de situația jalnică din țările subdezvoltate. Ei refuză să recunoască că au o mentalitate colonială, conforma căreia cele mai sărace și mai lipsite de voce state nu au dreptul să beneficieze de binefacerile dezvoltării de care a beneficiat Vestul.

Ura aceasta față de dezvoltare reiese și din modul în care a fost revizuit, în 2012, planul de acțiune al ONU stabilit la Summitul de la Rio. ONU s-a plâns că „donatorii s-au implicat în proiecte de dezvoltare, nu în guvernanța dezvoltării durabile”. ONU a cerut agențiilor donatoare să se concentreze pe mediu, pe dezvoltare durabilă și pe schimbările climatice.

Practic, agențiile ONU nu țin cont de suveranitate, ca să nu mai vorbim despre dorințele națiunilor cărora le împrumută bani. Făcând asta, agențiile ONU se opun dorinței de dezvoltare a țărilor sărace. În locul acestor aspirații, ele promovează „agenda verde”, care induce ideea limitării dezvoltării și cataloghează dezvoltarea ca fiind doar un proces distructiv.

Departamentul ONU pentru Afaceri Economice și Sociale a ajuns chiar să încurajeze țările subdezvoltate să renunțe la PIB ca indicator al succesului economic. Pentru asta, ONU încurajează conceptul de „capital natural”, care ar cuantifica dezvoltarea unei țări. Asta înseamnă că infrastructura proastă și productivitatea mică a economiei nu înseamnă nimic pe lângă marile zone împădurite ale unei țări. În acest fel, o țară precum Malawi nu ar trebui să-și facă griji că nu are economie, pentru că are o coastă sălbatică și o mulțime de ecosisteme. ONU spune că toate astea trebuie luate în calcul când analizăm economia unei țări. În acest fel, logica nebunească a ecologismului va ajunge să stabilească că cele mai sărace și mai nedezvoltate țări sunt, de fapt, extrem de bogate.

În paralel, Banca Mondială promovează ideea de Produs Intern Brut Verde, care ar măsura creșterea economică ținând cont de costurile legate de mediu. De exemplu, acest PIB Verde ține cont de biodiversitatea dintr-o țară și încurajează țările să devină „servitoare” ale ecosistemului, nu să-l strice cu fabrici, locuințe și alte semne ale dezvoltării. Bill Gates lansa ideea „de a plăti țările pentru a-și păstra pădurile”. Asta înseamnă practic să mituiești țările pentru a nu face nimic, cu scopul de a salva planeta.

Politicienii occidentali se bulucesc astăzi să fie în fruntea acestor acțiuni neocoloniale de luptă împotriva crizei climatice și să dicteze termenii dezvoltării ecologice responsabile în Malawi sau în Africa Subsahariană. În timp ce UE se pregătește să aprobe un pachet de legi draconice privind clima și energia, pentru a face Europa neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, președintele SUA le-a luat fața europenilor cu summitul de Ziua Pământului, pe 22 aprilie, la care 40 de lideri de state au lansat planuri pentru viitor.

Atât de coercitivă este forța agendei verzi a Occidentului și forța oligarhilor big tech care o susțin, încât până și China a fost atrasă în această poveste. Un activist Greenpeace din Beijing a confirmat că, „pe fondul provocărilor geopolitice … este foarte important ca restul lumii să știe că G2 (China și SUA) sunt de acord măcar în ce privește schimbările climatice”. Dacă tema schimbărilor climatice este atât de puternică încât a ajuns să supună și China, imaginați-vă ce poate să facă cu țările îndatorate, care nu au putere, nu au rezerve, ci doar copaci.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Călin Marchievici


Citește și:

«Agenda 21» pentru o sclavie durabilă

Se întrevede destul de clar un tablou în care drepturile de proprietate nu mai contează. Și cum fară drepturi de proprietate nu există libertate, consecința politicilor ONU va fi o societate ultratotalitară, în numele politicilor de mediu și al creșterii durabile. Așa că, de câte ori auziți aceste cuvinte, gândiți-vă la iadul din Minunata Lume Nouă, și nu la Arcadia (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.