Spiritul ursului

1

Am zăbovit asupra dezbaterii despre uciderea ursului Arthur, și, în fapt, uciderea oricărui animal din pădurile României. Personal, nu privesc acest gest ca pe un atac singular asupra unui animal, îl privesc ca un atac la cultura și identitatea noastră.

Eu vin de la o margine de pădure, dintr-un sat de munte pe nume Stoiceni, un spațiu unde oamenii și animalele conviețuiesc armonios de când lumea. Am crescut cu sunetul de freamăt al pădurii, cu lupi și urși care-mi tăiau cărările de nenumărate ori… în pace, în liniște, în ritmurile naturale ale vieții.

M-am întrebat, în cheie filosofică, ce ne spune simbolul ursului. Pentru antici, ursul simboliza învierea. Animalul hibernează o lungă perioadă, în care pulsul său aproape nu se mai simte. De regulă, masculul fecundează femela chiar înainte de hibernare, dar, ca prin miracol, ovulul și spermatozoidul nu se unesc imediat, ci plutesc separat în lichidul uterin. Abia spre sfârșitul hibernării are loc unirea și începe diviziunea celulară, astfel că ursuleții se nasc primăvara, când mama se trezește, tocmai la timp, pentru a îngriji de pui și a-i pregăti pentru viață. Fiindcă ursul se trezește din îndelungatu-i somn ca din moarte, dar mai cu seamă fiindcă ursoaica se trezește cu noii săi pui, acest animal este o adâncă metaforă a vieții noastre, a învierii și a creșterii din ceva aparent mort.

Ursul este asociat multor zeițe ale vânătorii: Artemis și Diana la greci și romani. Aceste zeițe conferă femeilor abilitatea de a descoperi, de a cunoaște, de a scoate la lumină aspectele adânci ale tuturor lucrurilor. Pentru japonezi, ursul este simbolul puterii, al loialității, al înțelepciunii. În nordul Japoniei, unde trăiește tribul Ainu, se crede că ursul poate să vorbească cu zeii și să ducă mesajele oamenilor. Ursul cu semilună este considerat un animal sacru, căruia zeița budistă Kuan-Yin, al cărei simbol este semiluna, i-a dăruit semnul alb de la baza gâtului. Ea este zeița profundei compasiuni, iar ursul este emisarul său.

La nivel psihic, ursul poate fi asimilat capacității de a ne gestiona viața, în special viața emoțională. Forța ursului stă în capacitatea lui de a trăi urmându-și ritmurile naturale, de a fi perfect treaz ori de a se cufunda într-un somn hibernal care-i reînnoiește energia pentru următorul ciclu de viață. Firul din blana ursului este un talisman, o modalitate de a ne aminti de reînnoirea vieții. El are o valoare inestimabilă.

Simbolul ursului ne arată că e posibil să avem un anume control al vieții emoționale, și, mai ales, că putem fi așa cum e el – generoși, rezervați, prolifici. Dacă am respecta cu sfințenie, la orice cost, fiii pădurilor, am putea învăța de la ei să ne apărăm, să ne stabilim clar frontierele, să dăm viață, cu bucurie, mai departe. Să trăim în rânduială, odată cu ritmurile naturale ale vieții. Dar să înțelegi asta, îți trebuie o mare puritate interioară.. De aceea, spiritul ursului va rămâne întotdeauna mai înalt decât spiritul omului…

Grigore Leșe

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Excelent spus! De luat aminte, întrucât viața nu-i doar un izvor de norme, ci și de pilde și că trebuie să învățăm să folosim acest „material didactic” pe care ni-l oferă ea însăși din belșug și foarte scump plătit – experiența altora. Că fie succes, fie eșec, ne transformăm aproape automat experiența în cod, că nimic nu-i alcătuit mozaicat, doar din pietre albe și negre, iar esențialul constă tocmai în faptul că valorile poporului nostru NU se pot tranșa precum coletele într-un oficiu poștal prăfuit, aproape ruinat, de la marginea lumii.
    Trebuie să dăm întotdeauna prioritate laturii esențiale, de perspectivă, deoarece idealul are înfățișarea transmiterii unui viitor următoarelor generații. Nimic n-a început cu noi și nici nu se va sfârși cu noi, iar prezentul pe care de atâtea ori îl mărunțim și-l trimitem la plimbare (ca să nu spun că ne batem joc de el în cel mai crunt mod cu putință) reprezintă de fapt propriul nostru viitor, viitor pe care trebuie să-l sărbătorim în fiecare clipă, măcar printr-un gând!
    Excelent mesaj al lui Grigore Leșe!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.