Emanuel Bojian a devenit erou la 6 ani, când şi-a salvat surorile din flăcări. La 9 ani, Emanuel şi-a salvat un prieten de la înec. Copilul a fost premiat de pompierii vasluieni pentru faptele sale și vrea să devină pompier, pentru că „nu îmi este teamă nici de apă, nici de foc”.
De 1 iunie, Ziua Copilului, putem celebra şi puterea celor mici de a nu se teme de nimic, de a fi curajoși și ajutor pentru ceilalți.
Emanuel Bojian are acum doar 10 şi până la această vârstă a devenit un erou, pentru că a intrat în foc pentru a-şi salva surorile. El nu s-a temut că îşi poate pierde viaţa sau se poate răni, lucru de care a dat dovadă şi când şi-a salvat un bun prieten de la înec.
Povestea lui Emanuel este una nemaiîntâlnită. Avea doar 6 ani când casa banucilor din Vutcani, judeţul Vaslui, unde dormea, a luat foc. S-a trezit speriat pe când hainele de lângă el erau cuprinse de flăcări, iar primul lucru pe care l-a făcut a fost să îşi ia în braţe cele două surori mai mici, în vârstă de tei luni, respectiv doi ani. Apoi Emanuel a fugit să cheme ajutoare. Părinţii erau plecaţi la muncă în străinătate, iar copiii rămăseseră în grija bunicilor.
Astăzi, în 2021, Emanuel are 10 ani, dar nu poate uita niciun detaliu din acea zi geroasă de iarnă.
„Dormeam şi m-am trezit de la fum. Am vrut să mă îmbrac şi ardeau toate hainele şi apoi m-am speriat puţin şi am luat fetele şi am ieşit în faţa uşii să îi strig pe mamaia sau pe tataia şi nu erau şi am fugit”, povesteşte Emanuel Bojian.
Întrebat de unde crede că a avut instinctul de a lua fetiţele şi să fugă, Emanuel a răspuns: „De la Dumnezeu”.
Emanuel Bojian: „Am luat fata în braţe. Pe Amalia am luat-o de mână şi pe Ioana am luat-o în braţe. Nu mi-a fost teamă”.
Bianca Bojian, mama lui Emanuel: „Dumnezeu cred că i-a pus în gând să le salveze, să nu fugă. A fost un băiat curajos”.
Cum a devenit Emanuel erou pentru a doua oară?
Emanuel Bojian a făcut un alt act de eroism în 2020, când şi-a salvat de la înec un prieten. Erau amandoi cu bicicletele când băiatul de 13 ani a căzut într-un râu şi a fost luat de ape. În acel moment, Emanuel spune că nu a stat nicio clipă pe gânduri. Chiar dacă nu ştia să înoate foarte bine, a simţit că datoria lui este să îşi salveze prietenul. Faptele lui au fost apreciate şi de pompierii vasluieni, care i-au dat o medalie.
Cu toate că nu i se pare că a făcut un lucru de lăudat, Emanuel ştie că menirea lui în viaţă este să salveze oameni, aşa că se pregăteşte de pe-acum să devină pompier.
Emanuel Bojian: „Copilul mergea pe pod, cu bicicleta. Când a vrut să treacă podul s-a balansat podul şi a căzut jos. L-am luat de mână şi l-am scos afară. Nu mi-a fost frică”.
„Am salvat un copil de la înec. Mergeam cu bicicletele şi el a căzut de pe un pod şi l-am scos din apă. A strigat după ajutor şi eu am sărit în apă şi l-am scos”, îşi aminteşte Emanuel Bojian.
Vrea să se facă pompier şi spune că a ales asta „pentru că nu îmi este teamă nici de apă, nici de foc”.
Bianca Bojian, mama lui Emanuel: „El e bucuros când face o faptă bună. Niciodată nu a zis, vai, îmi pare rău că nu l-am ajutat. Este un erou înnăscut”.
Fenomenal răspuns!!! – „Întrebat de unde crede că a avut instinctul de a lua fetițele și să fugă, Emanuel a răspuns: „De la Dumnezeu” – demonstrând nu numai o stare de copilărie arhetipală caracterizată prin candoare și puritate, dar implică și simbolizează în mintea celui care citește articolul însăși cuvintele lui Hristos către ucenicii săi: „Și Iisus le-a zis: „Lăsați copilașii să vină la mine, și nu-i opriți, căci Împărăția Cerurilor este a celor ca ei”. Copilul acesta ne oferă o lecție de evoluție sufletească extraordinară bazată pe perceperea directă a Divinului, care echivalează cu stări foarte înalte. Dumnezeu să-l țină sănătos și să-i ajute să îmbrățișeze profesia de pompier, să devină ceea ce-și dorește, pentru că într-adevăr, este una dintre acele îndeletniciri care se ridică la o mare înălțime în ierarhia valorilor umane și care, dacă-i făcută cu pasiune, atinge cel mai înalt grad de desăvârșire simțit de către cel care o exercită atunci când salvează o viață.