Marți, 24 august 2021: a avut loc la Beijing o reuniune a Comitetului central pentru afaceri economice și financiare al Partidului Comunist Chinez pentru a se discuta despre „prosperitatea comună”, și anume despre cum să se producă creșterea economică odată cu echitatea socială. Discuția s-a axat pe necesitatea de a genera bunăstare pentru toți cetățenii pe drumul către atingerea obiectivului unei „societăți socialiste moderne” până în 2049, centenarul fondării Republicii Populare Chineze.
În cadrul evenimentului, cele mai aprinse discuții s-au axat pe apelul președintelui Chinei, Xi Jinping, pentru o reducere fără precedent a diferitelor sectoare ale economiei, cum ar fi tehnologia, educația online și imobiliarele, care crescuseră într-o manieră exorbitantă și necontrolată, alimentând inegalitatea în creșterea veniturilor, creșterea nivelurile datoriei și încetinirea consumului.
Xi a afirmat că, odată ce țara i-a scos pe toți cetățenii din sărăcie, ar trebui să meargă către un sistem care să aibă mult mai mult în vedere acele sectoare care nu au reușit încă să atingă condiții de viață optime. Acesta este ceea ce el a numit „prosperitate comună”, care a fost definită ca fiind posibilitatea tuturor de a împărtăși din avuția națională, pentru care este necesară o economie puternică care să permită o mai bună distribuție a bogăției.
Președintele Chinei nu a spus că guvernul are în vedere reducerea veniturilor celor mai bogați pentru a le da celor mai săraci, dar a pledat pentru „o guvernare mai bună și un echilibru mai mare în economie”, concentrându-se mai degrabă pe consumul de bază, ca multiplicatorul economic cheie, mai degrabă decât pe investițiile cu capital intensiv, care au stat la baza economiei, în ultimii ani.
În cuvintele președintelui chinez, „Putem permite unora să se îmbogățească mai întâi și apoi să-i îndrumăm și să-i ajutăm pe alții să se îmbogățească împreună”. El a fost apoi mai explicit afirmând că: „Putem sprijini antreprenorii bogați care muncesc din greu, operează legal și și-au asumat riscuri pentru a crea afaceri … dar trebuie să facem tot posibilul pentru a stabili un sistem științific de politici publice care să permită un proces mai echitabil de distribuție a veniturilor”, încheind adăugând că guvernul trebuie să fie preocupat de protecția și îmbunătățirea mijloacelor de trai care vizează o dezvoltare economică sănătoasă dintr-o perspectivă axată pe consolidarea unui sistem de securitate universal și inclusiv.
Printre măsurile propuse pentru atingerea obiectivelor se numără schimbările în politicile fiscale și plățile de asigurări sociale pentru persoanele cu venituri medii. De asemenea, acțiuni care vizează creșterea beneficiilor financiare pentru grupurile cu venituri mici și măsuri puternice împotriva corupției și birocrației. De asemenea, a fost abordată și necesitatea de a proteja drepturile de proprietate, în special drepturile de proprietate intelectuală.
În discursul său, Xi a avertizat că prosperitatea comună nu ar trebui să se aplice numai piețelor financiare, ci și vieții spirituale și culturale a societății și să se extindă la zonele rurale și urbane, în special, guvernul trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea infrastructurii și a condițiilor de viață în mediu rural.
Este vorba despre obiectivele proiectului Vision 2035, care implică realizarea modernizării socialiste de bază.
Raportul de lucru al guvernului chinez pentru 2021 a subliniat că ținta de creștere a PIB este de peste 6%, relatarea premierului Li Keqiang incluzând și crearea a peste 10 milioane de noi locuri de muncă urbane.
Schița celui de-al 14-lea plan cincinal (2021-2025) pentru economia chineză fusese deja concepută în octombrie anul trecut, în plenul PCC (Partidul Comunist Chinez), accentul-cheie fiind pus pe dinamica dublei dezvoltări: creștere economică și echitate socială. Asta înseamnă o acțiune concertată pentru consolidarea și extinderea pieței interne, continuând în același timp să promoveze comerțul exterior / investițiile – ca în numeroasele proiecte ale Inițiativei Belt and Road. În opinia mea, aceasta echivalează cu o echilibrare destul de sofisticată, extrem de taoistă, yin și yang.
De altfel, mi-amintesc de niște articole citite pe la începutul acestui an în care președintele Xi Jinping declara pentru Biroul Politic că trebuie create prin toate mijloacele condiții sociale favorabile până în 2025, 2035 și 2049, ceea ce – dacă luăm în considerare intervalele de timp – ne conduce la o nouă etapă de dezvoltare chineză, o prosperitate comună care urmează să fie implementată alături de inovațiile tehnologice, respectul pentru mediu și abordarea completă a problemei rurale. Da, știu, începi să ai, ca cititor, dureri de cap în momentul când parcurgi cu ochii minții stadiile preconizate ale evoluției Republicii Populare Chineze! Fiindcă ceea ce este în cele din urmă în joc, în această concurență dintre democrațiile (neo)liberale occidentale și „socialismul cu caracteristici chineze”, este EXACT capacitatea de a gestiona și îmbunătăți viața oamenilor. Iar un exemplu foarte bun în acest sens este modul în care China, în mai puțin de două decenii, a reușit să scoată 800 de milioane de oameni din sărăcie: o premieră absolută în istorie. Chibiții de pe Facebook nu vor recunoaște niciodată asemenea realități, dar fix comunicările și analizele FMI, Băncii Mondiale și ale agențiilor de rating financiare îi vor contrazice.
Tot ceea ce-i cuprins în articol și ceea ce am scris eu (ca o completare) sunt rareori evocate, în timp ce cercurile atlantiste se îneacă în isteria de demonizare a Chinei 24/7. Occidentul modern nu s-a gândit niciodată cu adevărat la China ca la o putere globală; în cel mai bun caz i-a conferit poziția unei puteri terestre, la fel cum nu a fost niciodată privită ca o putere navală, sau măcar una capabilă să-și exercite puterea dincolo de granițele sale. Americanii nu au idee ce să facă DIN (am spus DIN și n-am folosit în construcția frazei prepoziția CU, așadar, atenție!!!!) valorile chinezești, deoarece NU sunt interesați să le înțeleagă. Rezultatul? Îl cunoaștem: China este o amenințare pentru SUA!!!
Premierul Li a promis să creeze un puternic sentiment de interese comune în rândul poporului chinez și să încurajeze toate grupurile etnice din China să lucreze împreună, solidar, pentru prosperitate și dezvoltare. Or, este o sarcină teribilă să integrezi minoritățile etnice într-un proiect național pe fondul isteriei non-stop în Taiwan, Marea Chinei de Sud și Hong Kong.
Bazată ȘI (dar nu numai) pe o activitate frenetică a social media, încrederea opiniei publice în conducerea de la Beijing rămâne solidă, având în vedere o serie de factori: China a câștigat „războiul sănătății” împotriva Covid-19 într-un timp record, creșterea economică a revenit, sărăcia absolută a fost eradicată, conform calendarului inițial, statul-civilizație este ferm stabilit ca o societate prosperă la 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist. Statisticile sunt amețitor de extraordinare: de la începutul mileniului, PIB-ul Chinei a crescut de cel puțin 11 ori!!! În ultimii 10 ani, PIB-ul s-a dublat, de la 6 trilioane de dolari la 15 trilioane de dolari. Nu mai puțin de 99 de milioane de oameni din mediul rural au fost scoși din sărăcie absolută. Incompetenții noștri de la guvernare n-au reușit în 32 de ani să schimbe-n pozitiv soarta a 22 de milioane de români, iar chinezii desființează sărăcia-n 10 ani pentru 99 de milioane. Vai de mama noastră! Degeaba, o nulitate ca Radu Tudor, încearcă să le minimalizeze rezultatele și, bineînțeles, „produsul finit”! Sunt infiniți în timp și în spațiu, comparativ cu noi!!!
Această economie hibridă, complexă, este acum angajată chiar în crearea unei capcane „dulci” pentru firmele occidentale. Sancțiuni? Nu fiți proști! Veniți aici și bucurați-vă de afaceri pe o piață de cel puțin 700 de milioane de consumatori. Cum naiba să nu saliveze americanii și vest-europenii???
După cum mai remarcam în cadrul comentariilor mele pe secțiune, procesul sistemic în joc, în cadrul căruia se desfășoară toate acestea, este un amestec sofisticat de marxism internaționalist cu confucianism, cu viitor comun pentru omenire, dacă nu-i prea proastă să-i dea cu piciorul. O țară, de fapt un stat-civilizație concentrat pe misiunea sa istorică reînnoită ca superputere emergentă. Și mai mult chiar, cu toate obiectivele realizabile! Fabulos, absolut fabulos!!!!