Ultimul soldat american părăsește Afganistanul. Wikipedia: războiul s-a încheiat cu „Victoria talibanilor”

0

Cu arma în mână, generalul-maior Chris Donahue, comandant al Diviziei Aeropurtate 82, devine ultimul soldat american care se îmbarcă în zborul final care marchează retragerea armatei SUA din Afganistan. Lăsând în urmă, însă, sute de civili americani, care nu au fost evacuați și care au devenit obiect al șantajului talibanilor asupra SUA, care, la rândul său, șantajează noua conducere a Afganistanului cu fondurile fostei guvernări, care se află în mâna americanilor. În vreme ce China acuză „teribila harababură” pe care SUA a lăsat-o în Afganistan.

Fotografia a fost realizată cu ajutorul unui dispozitiv cu infraroșu, dintr-un avion militar de tip C-17, care îl aștepta pe comandant să urce la bord. Pentagonul a publicat fotografia la câteva ore după ce Statele Unite au ajus la finalul celor 20 de ani de prezență militară în Afganistan.

„La finalul operațiunii de evacuare, armata americană, ajutată de aliați, a reușit să extragă 123.000 de civili din Afganistan.

Mulți dintre noi vom judeca succesul operațiunii de salvare din perspectiva numărului de cetățeni scoși din țara preluată de talibani și a numărului de persoane rămase în urmă.

Donahue și colegii săi vor rămâne, însă, cu imaginile haotice din ultimele zile petrecute în Kabul: părinți care încearcă să-și salveze copiii, trecându-i peste gardul de sârmă ghimpată a aeroportului Hamid Karzai, afgani care cad de pe avioanele americane care decolează sau scenele de după atentatul terorist de pe 26 august, în urma căruia au murit sute de persoane, printre care și 13 americani”.

O căutare pe Wikipedia, siteul de pe care se vor informa mulți, spune că rezultatul războiului de 20 de ani, din Afganistan, s-a încheiat cu „Victoria talibanilor”. Este, fără îndoială, o sentință a istoriei față de care onoarea americanilor ar trebuie să fie lezată …Asta dacă se mai poate discuta astăzi despre onoare în ceea ce pare tot mai clar o adunătură de mercenari puși în slujba marilor bancheri și marilor corporații, cum este armata americană.

Istoria va spune dacă Afganistanul își păstrează supranumele de „cimitirul marilor imperii”, câștigat după ce fosta Uniune Sovietică și Imperiul Britanic au decăzut până la disoluție după retrageri asemănătoare cu cea a Statelor Unite.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.