Imperiul secret al UE

1

Într-o vreme a schismelor care separă Vestul UE de noii membri din Est, ambele tabere au propriile rațiuni de a păstra marele secret economic al UE, și anume faptul că Vechea UE stăpânește noile țări membre ca pe niște feude.

Împotriva logicii și justiției, 340 de milioane de vest europeni bogați îi sug pe cei 103 milioane de estici săraci. Elitele din Europa Centrala și de Est nu se revoltă, pentru că nu suportă să recunoască realitatea, iar mulți dintre membrii elitei din Est au fost cooptați de vestici sau au fost intimidați. Însă resentimentele nu pot să nu răbufnească.

„Nu suntem o colonie, nu suntem membri de mâna a doua”, a transmis Comisiei Europene premierul Sloveniei. Până și Clotilde Armand, primărița franțuzoaică din București, a spus limpede că „o mare parte din bogăția Europei se scurge din țările sărace către cele mai bogate”.

În Vest, cei care știu asta nu deschid gura, ci îi încurajează pe trâmbițașii lor din Est să spună că Vechea Europa menține Estul pe linia de plutire. „Îi vedeți pe polonezii, pe cehii și ungurii aceia cicălitori?”, se plâng mereu eurocrații. „Se îndepărtează de liberalism, însă își freacă palmele și se așteaptă să le dăm bani!”. Acest tip de gândire este strâmb din cel puțin două motive. Presupusa obrăznicie a Estului nici nu se compara cu păcatele Vestului (comparați doar ce face Ungaria cu LGBT cu ceea ce face Danemarca cu musulmanii săi). Ceea ce rupe Europa în două nu este o falie culturală (despre care se vorbește exagerat de mult), ci statutul de colonie al Europei Centrale și de Est.

Orice analiză trebuie începută prin a vedea ce s-a întâmplat cu cele 11 state care au aderat la UE în 2004. Europa Centrală și de Est era slăbită după căderea comunismului și a trebuit să-și deschidă granițele prea repede. Capitalul din Vechea Europă ar fi trebuit să compenseze pierderile. Însă, asa cum s-a întâmplat deseori în istorie, consecințele cele mai importante nu au fost bănuite. Odată ce au căzut frontierele s-a produs o hemoragie demografică și Vestul s-a îmbogățit cu 10 milioane de angajați veniți din aceste țări. Dintre aceștia, circa o treime aveau studii superioare și ei sunt cei care au contribuit la mare parte din creșterea economică a Vestului.

La Bruxelles nu este voie să vorbești despre acest uriaș transfer de bogăție. Nimeni nu îndrăznește să se laude că a pus mâna pe acești imigranți albi, creștini, bine pregătiți, extrem de ușor de integrat. Este limpede că, dacă ar face asta, ar fi numiți rasiști.

În Est, elitele tac de rușine pentru că au fost complice la o prăbușire demografica cum numai în vreme de război se poate întâmpla. Croația a pierdut un sfert din populație (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existențial pentru țară). România, Bulgaria și țările baltice au pierdut o cincime din populație în acest fel. Polonia a pierdut o zecime din populație.

Dezastrul social care s-a produs a fost înspăimântător. Spitalele au fost părăsite de medici. Dintre primele zece țări UE la mortalitatea covid, opt sunt din Europa Centrală și de Est. Puteți fi siguri că lucrurile nu ar fi stat astfel, dacă doctorii ar fi rămas în țările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranță că Estul ar putea ajunge din urma Europa de Vest. „Europa de Est va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford și economist-șef al BERD pentru Europa de Est.

O altă consecință neașteptată a fost remodelarea peisajului economic din Europa Centrală și de Est. La Berlin este interzis să vorbești despre asta. Companiile off-shore bogate au năvălit în aceste țări și au cumpărat cele mai importante firme. Într-adevăr, au salvat câteva mari companii falite (VW a făcut asta cu Skoda, în Cehia, iar Renault cu Dacia, în România). Însă lucrurile nu s-au oprit aici; companiile vestice s-au înstăpânit pe sectoarele cheie din industria și serviciile statelor estice.

În Polonia, străinii dețin jumătate din industrie și din retail, în special prin intermediul marilor companii. În Cehia și Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi. În Ungaria, străinii asigura patru cincimi din exporturile țării. Acest lucru este fără precedent în țări cu o forță de muncă competentă. Până la urma, cehii erau mai prosperi decât elvețienii sau suedezii în 1938, iar polonezii și ungurii erau în fața Madridului, înainte de războiul civil din Spania.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin plecarea forței de muncă din Est în Vest, Estul a donat nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiți în educația acestor oameni. Asta depășește cu mult ceea ce Bruxellesul a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro.

Creșterea PIB-ului Vestului care se datorează muncii celor veniți din Est este și mai mare. Vechea UE a câștigat astfel o mie de miliarde de euro, până să lovească pandemia. La aceasta se adaugă investițiile corporatiste. Acum, ele au ajuns la maturitate și aduc profituri și dividende, care iau calea Vestului. Aceste profituri care pleacă sunt mai mari decât transferurile anuale de la Bruxelles. În plus, fondurile europene sunt cheltuite în Est în special în proiecte de infrastructură, unde companiile vestice primesc majoritatea contractelor și obțin astfel patru cincimi din aceste fonduri europene.

Europa Centrală și de Est a devenit „o uzină” pe lanțurile de producție occidentale – așa a numit-o Handelsblatt. Vechea UE sifonează de aici componente pe care le asamblează și apoi le exportă în China și în alte părți. Dintre statele care aprovizionează astfel Germania, Polonia depășește Franța, Italia și Spania. Europa Centrală și de Est a devenit o piață cheie și total captivă a Europei de Vest. Hegemonul german depinde de această piață. În 2020, Berlinul a exportat în ECE în valoare de 179 miliarde de euro, în timp ce exporturile germane în SUA au fost de 103 miliarde, în China de 96 de miliarde și in Rusia de doar 23 de miliarde de euro.

Economiile central și est-europene au crescut, într-adevăr, însă PIB-ul pe cap de locuitor ne amintește cât de multe provocări sunt mai departe. Polonia are jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor față de media europeană. Cehia are două treimi. Apoi, trebuie amintit că polonezul produce doar 26% din cât produce un danez. Cehul produce o treime din ceea ce produce danezul. Bulgaria doar 14%, iar România 18% din ceea ce se produce în Danemarca pe cap de locuitor.

Oare Europa Centrală și de Est va ajunge vreodată din urmă Vestul? Perspectivele nu sunt deloc luminoase. Problemele demografice și galopul Chinei către autosuficiență sunt factori care împiedică dezvoltarea Estului Europei. Însă cheia este sistemul colonial. Pentru a ajunge la prosperitatea unei țări avansate, trebuie să ai aceeași productivitate. Iar Europa de Est trebuie să-și îmbunătățescă sectorul inovației. Statutul de dominion împiedică acest lucru.

Firmele străine sunt lideri în aceste țări. Ele obțin cele mai mari profituri, iar totul este trimis în Vest. Nimic nu garantează că profitul va fi reinvestit. Aceste firme străine își desfășoară activitatea de cercetare și dezvoltare în țările de origine din Vest și nimeni și nimic nu le obligă să facă schimb de informații și tehnologie. FMI a confirmat că aceste companii își obligă filialele din Europa de Est să cumpere tehnologii scumpe din Vest. În plus, filialele companiilor vestice nu au voie să lanseze propriile branduri.

În acest fel, Europa Centrală și de Est nu se poate baza decât pe firmele autohtone. Ele sunt însă mici și le este greu să inoveze. Ele se luptă cu birocrația de la Bruxelles și cu o mulțime de stratageme puse la cale împotriva lor. Spre exemplu, certificările europene pot spori cu o cincime prețul de export al unui produs. Apoi, licitațiile publice nu permit statelor estice să favorizeze companiile autohtone. Dacă guvernul vrea să dezvolte un anumit sector, regulile ajutorului de stat sunt draconice. La un moment dat, premierul polonez Mateusz Morawiecki a izbucnit: „Bogata UE ne vinde VW și Renault. Însă când șoferii noștri de tir au intrat pe piețele lor, au apelat imediat la protecționism”.

La Bruxelles domnesc rețele vechi specializate în măsluirea jocurilor. „La Bruxelles, toți se prefac surprinși când nu apare nicio companie estică la întâlnirile de stabilire a standardelor”, spune un oficial ceh. „Asta este pură ipocrizie. Firmele noastre sunt prea mici și nu fac parte din rețelele băieților cu state vechi de la Bruxelles. De fiecare dată, regulile sunt stabilite de aceiași oameni, înainte să ajungem și noi la masă”.

Pentru că nu are mari grupuri industriale, Estul nu are acces la miliardele oferite de UE pentru proiectele high-tech. Vestul cheltuiește pentru proiecte spațiale, de apărare, de cercetare și dezvoltare. Deși are peste o cincime din populația UE, Europa Centrală și de Est a primit doar a 12-a parte din cele 65 de miliarde pentru cercetare și dezvoltare pe perioada 2014-2020. Pentru ca insulta să fie și mai mare, țări extra-UE, precum Norvegia, Israel și Elveția au primit mai mult.

Lucrurile se vor agrava pe măsură ce UE va investi tot mai mult în campionii industriali din Vest. Trebuie să ne așteptăm ca Vechea UE să pună mâna pe cea mai mare parte din cele 56 de miliarde de euro sub forma de granturi pentru recuperarea după pandemie. Estul a primit 13%, ceea ce este din nou discriminare.

Apoi intervine absurditatea emisiilor zero de carbon. Regiunea estică nu-și permite așa ceva. Cu toate astea, Bruxellesul va interzice sursele ieftine de energie. Competitivitatea Estului va fi din nou zdrobită, iar contribuabilii estici vor fi obligați să ofere subsidii companiilor vestice care produc turbine eoliene și alte tehnologii de acest soi.

Șansele ca firmele estice să poată concura la scară globală sunt infime. Între timp, străinii vor profita de orice ocazie pentru a mulge aceste țări prin companiile implantate aici, fără să le ofere acces la cea mai bună tehnologie. Europa Centrală și de Est va intra într-o capcană a venitului mediu, va fi blocată pentru totdeauna, în timp ce economiile anacronice ale Vechii UE se vor lupta să țină pasul cu China și SUA.

Crevasa economică din UE va conta pe mai departe. Ea este deja prea mare și vor apărea și mai multe resentimente, regiunea se va depopula și ar putea face implozie în orice moment. Pentru a reduce acest risc, Bruxellesul ar trebui să pună la cale un New Deal pentru imperiul său. Ar trebui să ajute afacerile din Est să se extindă.

Cât îi privește pe politicienii din Est, aceștia ar trebui să denunțe colonialismul și să obțină libertate de acțiune pentru firmele autohtone. Dacă nu se va produce o schimbare radicală, Vechea Europă ar trebui să se pregătească pentru noi forme de populism și alte consecințe ale ruperii în două a Europei.”

Matthew Olex-Szczytowski este bancher, istoric și consilier al mai multor premieri polonezi

Sursa: UnHerd.com

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

 1. SUA SI-A SUBMINAT INCREDEREA EUROPEI
  de CD

  Cu o retorica bine studiata de scribii sai, Biden in primele lui declaratii privind politica externa a SUA, vrand sa inverseze tot ce a stricat si alterat Trump, a declarat ca: „America s-a întors, diplomația s-a întors”.
  Insa cum SUA nu este si nici nu a fost vreo data macar tangenta cu diplomatia si de data asta a trecut la manevre de o crasa neglijenta diplomatica(ca sa vorbim elegant), ce vor afecta negativ relatiile cu Uniunea Europeana cat si securitatea acesteia.

  Doar ca sa anuleze deciziile lui Trump, dar cat si datorita faptului ca SUA nu putea oferi ceva mai bun in loc, Biden a ridicat sancțiunile americane asupra gazoductului Nord Stream II. Asta ar fi permis “președintelui rus, Vladimir Putin atât să-i șantajeze pe cei din Europa care au devenit dependenți de gazul rusesc, cât și să pedepsească acele țări precum Ucraina si Polonia, prin faptul că le-ar putea tăia veniturile aduse de conductele de gaze”.

  In fapt lucrurile nu stau asa, Europa a depins si inainte de gazul rusesc si faptul ca gazul vine acum pe alte conducte nu schimba cu nimic situatia in UE, doar Ukraina si Polonia sunt infricosate ca vor pierde bilioanele de dollari ce le incaseaza pentru tranzitul spre Europa al gazului rusesc, deci acelasi gaz pe alte conducte, dar perceptia a fost déjà manipulata de presa Kosher si pana si in Romania se vorbeste in presa in aceiasi termeni “de santaj a lui Putin asupra Europei”.

  A se observa personalizarea dusa pana la absurd, presa occidentala nu vorbeste de Rusia sau de guvernul ei ci doar de Putin; maestri ai atacului la persoana, scribii Kosher isi mentin traditiile cum stiu mai bine ca sa starneasca ura cat mai usor.
  Daca in SUA se poate vorbi ce face si ce nu face Biden este pentru ca SUA este o Republica Presedintiala, cu un fel de guvern numit dupa placul presedintelui, asa cum viseaza si idiotul de Iohanis, care inca nu stie ca el conduce o Republica Parlamentara. Rusia insa este si ea o republica Parlamentara si a vorbi de decziile lui Putin este mult prea exagerat, la fel si in cazul Chinei. Atat Putin cat si Xi sunt cei care exprima linia politica pe care o urmeaza guvernele lor, in baza limitelor trasate de parlamente.

  Acordul de apărare reciprocă și cooperare semnat de secretarul de stat Antony Blinken și omologul său grec Nikos Dendias a fost un triumph aparent pentru Grecia insa o imensa greseala diplomatica, facuta parca cu intentie si sadism.
  Acordul cimentează relativ noua cooperare bilaterală SUA – Grecia (in afara reglementarilor NATO) în domeniul apărării, noul acord durează cinci ani, cu o prelungire permanentă posibilă, facilitand o mai bună cooperare între Grecia și Statele Unite. Este greu de explicat actiunea SUA in dispretul regulatiilor NATO
  stabilind relatii duble si in anumite privnte contrare regulatiilor NATO.
  Este vizibil ca SUA, pe cont propriu, in afara NATO-ului vrea sa-si ceeze noi puncte geopolitic-militare care sa inlocuiasca pozitia discutabila a Turciei.

  Este adevarat ca Turcia a trimis trupe în Siria, Irak și Nagorno-Karabah; a încălcat status quo-ul din Cipru, a revendicat o frontieră maritimă cu Libia în detrimentul țărilor dintre ele și a amenințat insulele grecești din Marea Egee. Slăbiciunea occidental aparenta, este diplomație, nu face decât să-l încurajeze pe Erdoğan să continue agresiunea si in acest fel sa intre in contradictie cu interesele Rusiei, mai ales in Libia si Siria, sau ale lui Putin cum ar spune presa Kosher internationala.

  Importanța strategică și economică a Mediteranei de Est crește din ce in ce mai mult, iar armata Statelor Unite are insa o infrastructură logistică redusă in zona. Baza aeriană a SUA de la Incirlik din Turcia, este mai mult simbolică. Marina SUA a folosit mult timp Golful Souda din Creta, dar Turcia a inceput sa domine in zona. Armata SUA are acum o prezență mică la Baza Militara Georgoulas din Volos.
  Alt accord al SUA cu Grecia din octombrie 2019 a oferit, de asemenea, Statelor Unite acces la facilitățile de la Alexandroupolis.

  Diplomația necesită credibilitate si trebuie sa genereze credibilitate.
  Aliați precum Grecia trebuie să creadă că America le tine spatele, în timp ce adversari precum Turcia și Rusia trebuie să înțeleagă că Statele Unite au infrastructura militară bine plasata pentru a urmări alte strategii în cazul în care resping diplomația ca mijloc de soluționare a disputelor.
  Dar pasul al doilea a fost ratat, adversarii nu s-au speriat, nici macar nu au facut vre-o mentiune ca ar fobservat manevra”diplomatica” si pentru ca spre deosebire de americani ei stiu bine geografie, ei isi continua nestigheriti actiunile lor in zona Mediteranei de Est, unde Rusia are acum doua baze militare maritime puternice in Siria.

  Acordul de apărare reciprocă și cooperare a fost cu siguranță un pas pozitiv, dar respingerea propunerei Skyros subminează intreaga strategie NATO in zona si mai mult submineaza increderea Greciei in intentiile americane.
  Si ata pentru ca, privind inapoi, la precedentele diplomatice americane, se poate vedea cum aliati au devenit subjugati si crunt exploatati. Situatia pare ca o intelegere a faptului ca SUA nu mai are forta necesara sa scoata fortele adverse din zona si ca vrea doar sa-si intareasca pozitia in ceea ce a mai ramas, imprastiata si greu de aparat Grecia. Facilitățile pe care Statele Unite le utilizează sunt toate în Grecia continentală și lasă Marea Egee expusă.

  Guvernul grec spera să rectifice această răspundere strategică, dar echipa de securitate națională a lui Biden este convinsa că staționarea americanilor pe insula Skyros, așa cum logic a cerut Grecia, va antagoniza Turcia si o vor pierde din NATO.
  Nu numai că o prezență americană pe Skyros și Lemnos ar descuraja agresiunea turcă nu numai împotriva Greciei, ci și, în sens mai larg, împotriva Ciprului, Israelului, Egiptului, Libiei și a celorlalte state din Mediterana de Est, dar ambele situri sunt, de asemenea, cruciale pentru monitorizarea traficului prin strâmtoarea de la Marea Neagră.

  Dacă Biden dorește cu adevărat ca diplomația americana să reușească, el trebuie să acorde prioritate nu numai intereselor Statelor Unite ci și ale celor mai apropiați aliați ai săi(cati au mai ramas) în fața îngrijorărilor legate de obiecțiile statelor care amenință ordinea regională.

  Actiunile diplomatice ale SUA atat in nordul cat si in sudul Europei au subminat increderea UE in posibilitatile cat si intentiile SUA.
  Apusul Hegemonului se instaleaza cu unmbre largi peste increderea aliata a occidentului si cu haosuri abisale in relatiile international ale occidentului si SUA.
  Desprinderea abisala este adancita si mai mult, daca mai era nevoie si de Woke Culture[1], ce aduce si ea linii marcante in “diplomatia “ SUA.

  Nota:
  1. Woke este un termen originar din SUA care a fost inițial menit indemne să fii atent la prejudecățile rasiale și discriminare.
  Asta a fost initial, acun insa inseamna rasturnarea valorilor morale si culturale ca sa se realizeze o etalare a “valorilor raselor ce au fost discriminate”(?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.