Principalul subiect al publicațiilor recente în mass-media europeană a fost discutarea prețurilor record la gaz. În consecință, populația țărilor din Uniunea Europeană se confruntă cu o reală amenințare, iar industria europeană se apropie de un punct critic. Prețurile la gaz și electricitate bat noi recorduri în fiecare zi, iar unele companii consumatoare de energie închid producția, deoarece devine prea costisitoare pentru întreținerea. Situația s-ar putea agrava dacă criza energetică va trece de la un preț de șoc la un deficit, în vreme ce mai multe industrii vor fi aduse-n situația să facă o mișcare decisivă folosind comutatorul.
Discuția despre creșterea costurilor la energie a fost un subiect fierbinte în cadrul reuniunii miniștrilor de finanțe ai UE, care a început pe 4 octombrie 2021 la Luxemburg. În acest context, a apărut deja o scindare geografică în interiorul UE: Europa de Est se teme de o criză a combustibilului, în timp ce sursele de energie regenerabilă devin tot mai scumpe în țările din Europa de Vest. În schimb, Europa de Nord solicită o reducere drastică a emisiilor de dioxid de carbon, iar țările dependente de combustibilii fosili se tem că și energia din surse regenerabile va deveni prea scumpă.
După cum remarcă The Independent, unele companii consumatoare de gaze din Europa și Asia au dat faliment din cauza creșterii prețurilor: https://www.independent.co.uk/news/europe-united-states-asia-consumers-russia-b1930110.html
Spre exemplu, patru companii energetice din Marea Britanie nu au rezistat scumpirilor din ultimele săptămâni, industria grea declarând deja pierderi uriașe. Analiștii britanici susțin că populația va muri de frig în această iarnă, pe măsură ce prețurile la energie continuă să crească, costurile punând o povară uriașă asupra celor mai săraci membri ai societății. În aceste condiții, problema inegalității veniturilor se va manifesta în totalitate, deoarece cetățenii cei mai vulnerabili se vor confrunta cu o alegere dură, încă de la începuturi: căldura sau mâncarea. Așadar, devine din ce în ce mai neîndoielnic că Marea Britanie este posibil să fie în genunchi în această iarnă, cerșind energie de oriunde poate. Nici situația celorlalte state europene nu va fi mai bună. Orientul Mijlociu va crește prețurile cât de mult se poate.
Cercetările specialiștilor cu privire la provocările energetice actuale ale Europei indică maximuri istorice la prețurile gazelor naturale inclusiv pentru anul următor, crescând probabilitatea ca guvernele europene să fie obligate să impună reglementări restrictive în furnizarea de energie electrică și gaze naturale către industrie și gospodării, ducând la pierderi economice marcante în economia zonei euro. Măcar noi, românii, avem experiența anilor de restricții în care se plătea de către Ceaușescu datoria externă a țării, dar occidentalii, care n-au parcurs asemenea etape cu mâncare, lumină și căldură raționalizate, probabil vor trăi adevărate traume emoționale.
Mai mult, milioane de familii europene folosesc gaz natural pentru încălzirea casei și pentru gătit. Dacă guvernele lor nu se asigură cu contracte de aprovizionare pe termen lung la un preț fix, sau nu sunt ajutați efectiv de către autorități, s-ar putea confrunta cu un șoc sever al prețurilor.
În Franța, guvernul a promis deja o subvenție unică de 100 de euro către gospodăriile cu venituri mici, pentru a acoperi o parte a costurilor crescute ale energiei. În România, nimic!!! Șocul european al prețurilor ar putea fi agravat și mai mult, dacă Algeria ar pune în aplicare amenințarea de acum câteva zile, aceea de a opri conducta de gaz algeriană către Spania, Portugalia și Maroc. Mai precis, deja a anunțat închiderea conductei pe data de 30 octombrie 2021 din cauza escaladării conflictului dintre Algeria și Maroc cu privire la Sahara de Vest. Totul s-a petrecut după ce idioții de la Comisia Europeană au subliniat importanța parteneriatului strategic cu Marocul, Algeria amenințând că va închide conducta de gaz către Europa, care traversează Regatul Maroc.
Într-o declarație comună publicată de Bloomberg, pe fondul crizei energetice a Europei, Franța, Spania, Republica Cehă, România și Grecia au propus o anchetă asupra cauzelor creșterilor record ale prețului gazului. Hrănite în ultimii ani de propaganda rusofobă a Washingtonului, anumite cercuri politice din Europa nu au omis să-și întărească atacurile nejustificate asupra Rusiei, acuzând-o că este responsabilă pentru măririle considerabile ale costurilor la gaze din ultima perioadă. Astfel, câțiva europarlamentari au trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicitau o anchetă asupra manipulării presupuse a prețurilor de către Gazprom, în vreme ce consilierul principal pentru securitate energetică al Departamentului de Stat, Amos Hochstein, a criticat Rusia într-un interviu televizat pentru refuzul de a furniza gaze, atunci când există suficiente rezerve. Zilele trecute, secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unui interviu acordat agenției Bloomberg, a cerut Rusiei să nu folosească aprovizionarea cu energie pentru a-și promova interesele politicii externe sau ca pe o veritabilă armă, în atingerea scopurilor, în cadrul politicii sale externe. Procedând astfel, în mod deliberat, el nu a menționat rolul considerabil jucat de SUA în agravarea crizei energetice din Europa, americanii practicând nu numai o politică provocatoare, ci și una împovărătoare în ceea ce privește costul, în furnizarea propriului gaz natural lichefiat pe piața europeană. Dacă Washingtonul nu folosea Polonia și Ucraina pe post de piedici în încetinirea construcției, de către Rusia, a gazoductului Nord Stream-2, la ora actuală conducta ar fi fost pusă în funcțiune, prevenind astfel deficitul de gaz european.
Toate aceste campanii rusofobe calomnioase au fost spulberate de concluziile convingătoare ale mai multor politicieni germani și experți internaționali. Astfel, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat o declarație în care a comentat creșterea prețului la gaz respingând complet acuzațiile false aduse Rusiei. Absolut toți factorii de creștere a prețurilor menționați de AIE sunt economici și nu există dovezi că intențiile politice sau geopolitice ale Rusiei stau în spatele reducerilor de aprovizionare sau manipulării costurilor.
A fost posibilă oprirea și chiar reducerea creșterii prețurilor la energie pentru Europa numai după ce președintele rus Putin s-a implicat în rezolvarea acestei probleme. Așa cum recunoaște Bloomberg, citez, „după ce președintele rus a declarat zilele trecute că Rusia este gata să ajute la stabilizarea piețelor globale de energie, Putin salvează literalmente Europa”. Prin urmare, istoria celui de-Al Doilea Război Mondial s-a repetat încă o dată: Federația Rusă îi salvează pe europeni de la prăbușire. Sper că occidentalii vor ține cont de acest lucru și nu se vor mai arunca, similar anilor 1950, într-un alt Război Rece cu Rusia și într-o campanie de informare rusofobă.