UE se va prăbuși de la înălțimea tiraniei ei

2

Capul plecat, sabia nu-l taie. În rarele situații în care capul se ridică, urmează un val de furie și de pedepse. Polonia experimentează acum acest fenomen, pentru că Tribunalul său Constituțional a decis că două articole din Tratatul UE sunt incompatibile cu legea poloneză. În plus, instanța constituțională a spus că legislația națională are o greutate mai mare decât cea a UE. Cu alte cuvinte, legile trecute prin Parlamentul Poloniei sunt mai puternice decât cele europene. Este un verdict important. La Bruxelles, a fost tratat ca și cum ar fi sfârșitul lumii. Firește, nu este vorba despre așa ceva, însă poate fi un semnal care anunță sfârșitul Uniunii Europene. Brexitul a fost doar începutul și a fost urmărit atent de toate țările care au sesizat că UE, această organizație (pentru că nu este o putere suverană) nu este pentru ele. Însă cum să ieși din acest aranjament al UE? Este motivul pentru care Brexitul a fost urmărit cu mare atenție și, la un moment dat, lucrurile au părut clare: în spatele renunțării la UE trebuie să existe o rațiune juridică. Comportamentul UE a dus la verdictul din Polonia, de săptămâna trecută, verdict care poate oferi această rațiune juridică a separării.

Totul a început când guvernul a cerut Tribunalului Constituțional să își exprime opinia despre regulamentul european care spunea că drepturile homosexualilor și ale transgenderilor trebuie predate în toate școlile din statele membre. Polonia este o țară catolică – o țară foarte catolică – și guvernul a dorit o clarificare privind validitatea acestei legi europene.

Pe de altă parte, UE și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu independența justiției din Polonia, că guvernul polonez numește în instanțele superioare judecători afiliați partidului de la putere. UE a amenințat cu sancțiuni, dacă această practică nu va înceta. Este însă bizar, câtă vreme regulile din Polonia sunt asemănătoare cu cele pe care președinții americani le aplică de 245 de ani: președinții democrați nominalizează judecători democrați la Curtea Supremă, iar președinții republicani nominalizează republicani. Deși toți judecătorii proclamă că sunt imparțiali, toată lumea știe că sunt părtinitori.

Pentru a reveni, Tribunalul Constituțional din Polonia a decis că niște articole din Tratatul UE contravin Constituției Republicii Poloneze.

Reacția a fost predictibilă.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a spus: „Voi folosi toate puterile pe care le am la dispoziție pentru a aplica legile UE”, inclusiv prin interzicerea accesului Poloniei la fondul de recuperare post-pandemie. Ea a continuat: „Toate deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru toate statele membre și legislația europeană are preeminență în fața legislației naționale, inclusiv în fața prevederilor constituționale”. Guvernul Germaniei, care controlează în realitate UE, a spus că „sprijină total Comisia Europeană”. Guvernul Franței, care, dacă germani îi spun „sari”, nu face decât să întrebe „cât de sus”, a spus că acțiunile Poloniei sunt „o amenințare directă la adresa UE”.

Dacă mai exista vreun dubiu, acum el a dispărut; nu vor mai fi nici negocieri, nici compromisuri, iar Polonia va trebui să se spună, altfel va avea de-a face cu penalizări financiare – exact înainte de Crăciun, firește. Nu mai este de mirare de ce Marea Britanie a considerat că nu se mai poate rămâne într-o asemenea organizație, unde obediența absolută nu este doar așteptată din partea statelor membre, ci le este de-a dreptul cerută. Mai mult, cea mai mare îngrijorare este că Europa este, fără îndoială, germană. Alte țări din Europa Centrală, printre care Ungaria, își dau seama acum că, după 45 de ani de opresiune sovietică, URSS-ul a fost înlocuit cu o noua formă de subjugare, dacă nu una în termeni politici, atunci măcar în termeni monetari și sociali. Grecia, desigur, a învățat această lecție în ultimul deceniu, însă nu a ales să scape atunci când a avut ocazia.

Acum, UE se prăbușește de la înălțimea propriei tiranii. Situația Brexitului și a Poloniei va duce la cazuri similare. În mod inevitabil, unele țări vor vedea asemenea momente ca pe niște ocazii de a pune sub semnul întrebării autoritatea guvernului UE de la Bruxelles și de a încerca să-l reformeze.

Pentru birocrații UE de la Bruxelles, ce s-a întâmplat în Polonia nu înseamnă dezacord juridic, ci de-a dreptul erezie. În opinia lor, cetățenii europeni nu trebuie doar să se supună directivelor UE, ci să le fie recunoscători eurocraților pentru că au o putere mai mare decât guvernele lor naționale și pentru că le spun cum să se comporte și cum să trăiască, iar oamenii nu trebuie să aibă vreo obiecție, pentru că, în mod evident în opinia eurocraților, ei sunt incapabili să se guverneze.

Însă, în ciuda acestei opinii foarte bune despre sine, UE nu este deloc vreo fântână a înțelepciunii și a cunoașterii. Nu este nici măcar gardianul moralei occidentale, nici al virtuților, nici al valorilor și nici al păcii. Ba chiar UE a reușit să submineze aceste calități și a făcut din Europa un grup de pseudo-țări docile care, cu câteva excepții, execută ordinele unor eurocrați care patrulează pe holurile puterii în căutarea unor noi modalități de a omogeniza ceea ce cândva erau niște popoare europene mândre. Polonia va fi amintită ca a doua țară care s-a revoltat împotriva acestei greșeli istorice.

Chopin nu a compus pentru UE, Sobieski nu a luptat pentru UE, iar oamenii care s-au ridicat în timpul Revoltei de la Varșovia nu au murit pentru UE. Au făcut aceste fapte eroice pentru Polonia și pentru civilizația occidentală.

Iar Polonia va exista atunci când UE nu va fi decât o amintire vagă și care nu trezește deloc nostalgie. Nu vor exista cântece despre UE, nici balade romantice despre majestatea și onoarea UE care să fie cântate de-a lungul secolelor, nu vor fi nici povești despre acte eroice și sacrificiu. Vor fi cel mult maldăre de hârțoage cu regulile și regulamentele care au vrut să rupă Europa de tradițiile și identitățile ei. Cu toate că unele țări pot ajunge de recunoscut sau ar putea chiar să dispară sub presiunea acestei invenții legislative nealese și care se autoperpetuează, Polonia va rezista. Niech zyje Polska! Trăiască Polonia!

Preluare: takimag.com / Autor: Bruce Antonio Laue

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Global nu mai avem lideri, oameni politici. Cred că avem doar minți bolnave. Profețiile lui Daniel spun clar că nu va mai exista o împărăție a lumii oricât de mult și-ar dori ei. Mai bibe sau mai rău intenționați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.