Africa sfidează America și dansează cu China

0

Ministrul de externe senegalez Aissata Tall Sall şi-a exprimat speranţa, duminică, 28 noiembrie 2021, la Dakar, cu ocazia deschiderii summitului China-Africa, ca Beijingul să contribuie la combaterea insecurităţii în Sahel, regiune în care mai multe ţări sunt destabilizate de activităţile grupărilor jihadiste.

Adresându-se presei după o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi, Sall şi-a exprimat speranţa ca Beijingul să fie o voce puternică în lupta împotriva terorismului în regiunea Sahel: „Ne-am dori ca vocea Chinei, având în vedere influenţa sa, să fie o voce puternică care să sprijine Senegalul şi toate ţările implicate în problema insecurităţii din Sahel”.
Şefa diplomaţiei senegaleze a subliniat că armatele din regiune dislocate în Sahel, regiune din care Senegalul face parte, au nevoie de „mult mai multe mijloace legale pentru a putea lupta împotriva teroriştilor şi împotriva iredentismului”.

O mare parte din Sahel, în special Mali, Niger şi Burkina Faso, se confruntă de ani de zile cu atacuri necontenite din partea grupărilor jihadiste, în pofida prezenţei forţei franceze Barkhane şi a forţelor ONU de menţinere a păcii.
Summitul China-Africa se va concentra pe aspecte privind comerţul şi securitatea şi se va încheia marţi, 30 noiembrie 2021.

Reuniunea la nivel înalt are loc după un turneu în noiembrie 2021 al secretarului de stat american Antony Blinken în Kenya, Nigeria şi Senegal, pe fondul rivalităţii tot mai mari dintre Beijing şi Washington.

China este, în prezent, cel mai mare partener comercial al continentului african, comerţul direct ajungând la peste 200 de miliarde de dolari în 2019, potrivit ambasadei Chinei la Dakar.

Printre participanţi se numără preşedintele Republicii Democrate Congo Félix Tshisekedi, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.
Luni, 29 noiembrie 2021, preşedintele chinez Xi Jinping se adresează participanţilor într-o intervenţie video, potrivit organizatorilor.

În mai 2021, un general american de rang înalt avertiza asupra faptului că China caută să dispună de capabilităţi militare în Africa, în special pe coastele sale de vest, ceea ce generează riscuri strategice în Oceanul Atlantic.

Generalul Stephen J. Townsend, şeful Comandamentului SUA în Africa, spunea că armata chineză încearcă să obţină acces la porturi din Mauritania şi Namibia, unde ar putea aduce submarine şi nave militare: „China caută locuri pentru reînarmarea şi repararea navelor. Aceste lucruri devin utile din punct de vedere militar în cazul unui conflict. China s-a stabilit deja în Djibouti. Acum se orientează spre coastele Atlanticului şi vor să creeze astfel de baze acolo”.

„Chinezii vor să ia prin surprindere Statele Unite în anumite ţări din Africa. Proiecte în porturi, eforturi economice, investiţii în infrastructură, acorduri şi contracte pentru acces mai mare în viitor. Au armament şi muniţie. Au adus vehicule de luptă. Cred că vor transfera şi elicoptere de atac”.

Comandamentului SUA în Africa, declarându-se „îngrijorat” de astfel de activităţi.
Comentariile generalului Stephen J. Townsend intervin în contextul în care experţi militari avertizau pentru Sun Online că Africa ar putea deveni teatrul unui război terestru între Statele Unite şi China.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.