Bolivia se constituie astăzi într-o dovadă a faptului că poate exista dezvoltare economică și un parcurs către prosperitate în afara și chiar împotriva neoliberalismului, care domină astăzi lumea capitalistă, și a imperialismului american, care vine la pachet cu această doctrină economică asumată de elitele progresiste, împotriva sistemului financiar global.
Pe 9 noiembrie 2021, agenția de presă EIRNS relatează: Proiectele industriale și științifice cruciale pentru Bolivia care s-a hotărât să devină o națiune pe deplin industrializată avansează, inversând daunele provocate în timpul guvernării de un an a guvernului neoliberal care a preluat puterea printr-o lovitură de stat susținută de State Department a SUA împotriva președintelui Evo Morales, în noiembrie 2019.
Într-un discurs care a marcat încheierea primului său an de mandat, președintele Luis Arce a subliniat că obiectivul guvernului său, pe termen scurt, este de a industrializa producția de minereuri și de a înlocui importurile, „așa cum este cazul minereului de fier de la Mutún, al zincului și al altora”. El a raportat că, în primul său an, guvernul a produs minereuri în valoare de 3,5 miliarde de dolari, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra creșterii și dezvoltării economice – cu 20% mai mult decât în timpul guvernului loviturii de stat.
Marele complex siderurgic Mutún, construit în apropierea uriașelor zăcăminte de minereu de fier și mangan din Santa Cruz, în apropiere de granița cu Brazilia, este acum finalizat în proporție de 40%, anunțase ministrul minelor și metalurgiei, Ramiro Villavicencio Nino de Guzman, la 25 octombrie. Proiectul, lansat în 2017 împreună cu China sub guvernul lui Evo Morales, fusese închis în totalitate de guvernul loviturii de stat, care a lăsat echipamentul să se ruginească. La scurt timp după preluarea mandatului, președintele Arce a semnat un nou acord cu China, iar ministrul Villavicencio raportează acum că 100 de remorci cu utilaje și echipamente de ultimă generație vor sosi din China, Germania și Mexic în următoarele săptămâni. Prima producție de oțel din istoria Boliviei va deveni realitate până la mijlocul anului 2023.
La 23 octombrie 2021, compania petrolieră de stat, YPFB, anunțase că noua fabrică de uree (îngrășăminte) din cadrul complexului petrochimic din Cochabamba funcționează acum la o capacitate de 70% și produce 1.500 de tone de uree pe zi. Șapte procente din producția zilnică vor merge pe piața internă, la un preț subvenționat, iar restul va fi exportat.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul de externe al Boliviei, Rogelio Mayta, s-au întâlnit la Moscova la 22 octombrie 2021 pentru a discuta o „foaie de parcurs mai amplă pentru cooperarea comercială și economică” între țările lor, inclusiv perspectivele de investiții și colaborare în industrie, produse farmaceutice, infrastructură, echipamente medicale și tehnologie aeronautică. Agenția rusă pentru energie nucleară Rosatom, care construiește Centrul de cercetare și dezvoltare a tehnologiei nucleare din Bolivia (CIDTN) în parteneriat cu Agenția boliviană pentru energie nucleară, a propus, de asemenea, o serie de domenii suplimentare de cooperare privind utilizarea pașnică a energiei nucleare, a precizat Lavrov.