Primul val de români care au părăsit țara a fost al oamenilor muncitori și fără studii. S-au dus pentru un venit mai decent, cu prețul multor sacrificii familiale.
Al doilea val de români care au părăsit țara a fost al profesioniștilor – cu studii medii și superioare – și al studenților. S-au dus pentru condiții de muncă mai bune. Au căutat, de data asta, decența mediului de lucru.
Al treilea val de români care au părăsit țara este al familiilor cu autonomie profesională și financiară peste medie. S-au dus pentru medii sociale mai organizate și împlinire profesională la alt nivel.
S-au dus de lehamita imposturii politice și a iluziilor despre lupta împotriva corupției.
Al patrulea val de români pleacă acum. Este valul familiilor încă tinere, stabilizate economic și profesional, oarecum împăcate cu metehnele balcanice, corupte și birocratice ale autorităților. Se duc din alt motiv. Se duc să caute școli pentru copiii lor.
S-a plecat de foame. S-a plecat din umilința locului de muncă. S-a plecat pentru alte perspective în carieră. Acum se pleacă fiindcă nu mai avem școli.
O să fie un val șocant de oameni care s-au implicat aici din toată inima, au ieșit la proteste, au luptat pentru medii mai curate în comunicare, educație, parenting, afaceri. Măcar pentru ce urma pentru copiii lor. Oameni care s-au implicat civic și care nu mai au energie. Nu mai au speranța reformelor. Dintre toate, școala a rămas cea mai nereformată instituție. Lumea se schimbă cu o viteză uluitoare, iar noi încă le cerem tinerilor de 18 ani să comenteze, la bac, „Moara cu noroc”.
Știu zeci de cazuri concrete în jurul meu, de familii care atât mai caută. Viitor și educație pentru copiii lor.
Ce se întâmplă acum la nivel politic și decizional în România este prăbușirea speranței generațiilor între 30 și 40 de ani, educate, cu copii mici la școală.
Autor: Oana Moraru
Pana spre sfarsit chiar mi-a placut „cum pune problema”…
Am ajuns insa aici:
„. Lumea se schimbă cu o viteză uluitoare, iar noi încă le cerem tinerilor de 18 ani să comenteze, la bac, „Moara cu noroc”.”
Nu se schimba in bine iar in scoli degradarea morala, dezumanizarea, cultul eco-Gaia, transhumanismul, iubirea de jidani si auto-invinovatirea ca esti alb si crestin dar si alte tampenii reprezinta scoala actuala „afara”!
In Romania inca mai exista o legatura cu realitatea fizica, cu bunul simt, cu formarea de caractere echilibrate. Cand nu e suficienta in „programa scolara”, invatatorul ori profesorul OM completeaza de regula cu bun simt, respect fata de morala crestina si de istoria neamului nostru.
Sigur, nu mai e calitatea dinainte de 90. Si ma refer la cuprindere, aprofunzime, respect pentru om…. imperfecte prin alterare ideologica dar co-existente!
Ca sa crezi ca din cauza scolii invechite se paraseste Tara denota o perceptie paralela cu realitatea obiectiva si cu echilibrul psiho-social necesar pentru ce va urma: supravietuirea!
Autoarea pare sa considere scoala o sala de antrenament de unde unii pleaca si se fac campioni in loc sa vada comunitatea care se infiripa, cooperarea/intr-ajutorarea, stimularea si invatarea ca proces complex de dezvoltare a gandirii, a aptitudinilor, de intelegere a vietii … nu educarea ca unealta vorbitoare cu un singur muschi in loc de minte care se injecteaza cu booster-ul minciunii, la intervale programate…. caci asta se petrece „afara”.
Pleaca tineretul nu pentru scoala copiilor…. ca „acolo” ii inteapa obligatoriu din ce in ce mai mult pe copii…. crezand ca poate face ceva mai multi bani… mai ales ca „acasa” politica anti-romaneasca descurajeaza si impiedica existenta decenta a oamenilor; obligatii, impuneri, interdictii, … doar-doar va produce depopularea programata obligatorie in cazul acestei tari crestine.