„Chivernisitorii de la Strasbourg și Bruxelles au înțeles că trebuie să topească națiunile ca să construiască Uniunea Europeană”

0

Președintele Academiei Române: „Cine condamnă patriotismul trebuie să aibă în vedere că se ridică împotriva iubirii”

Patriotismul înseamnă iubire, iar cine condamnă patriotismul, trebuie să aibă în vedere că se ridică împotriva iubirii”, a spus președintele Academiei Românie, academician Ioan-Aurel Pop, în cadrul emisiunii «Omul și timpul» de la TVR.

Academicianul a declarat că acela care condamnă patriotismul astăzi „nu știe ce vorbește, se pripește și confundă lucrurile”.

„Patriotismul înseamnă iubire sau dragoste. Cine condamnă patriotismul trebuie să aibă în vedere că se ridică împotriva iubirii. Etimologic, patriotism vine de la cuvântul pater, care înseamnă tată, iubire de tată, de părinți, de părinții părinților. Cu alte cuvinte, patriotismul privește și în trecut, ne ajută să înțelegem prezentul și merge spre viitor”, a explicat președintele Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop a mai spus că Uniunea Europeană poate exista numai ca un concert al popoarelor componente, și nu să fie topite în conglomerat.

„Chivernisitorii de la Strasbourg și de la Bruxelles au înțeles că trebuie să topească națiunile ca să construiască Uniunea Europeană. Ori, premisele sunt greșite. Dar ca să existe, Uniunea Europeană trebuie să fie un concert al popoarelor ei. Niciun decret nu va putea desființa un popor. Se pleacă de la o premisă greșită, prin distrugerea popoarelor”.

În concluzie, academicianul a subliniat că dragostea de Dumnezeu și de Patrie au construit România.

„Credința noastră este viața noastră ca oameni. Prin credință am reușit construim România și s-o păstrăm întreagă până în 1940, pentru că ce-a urmat după aia au fost blasfemii. Patria noastră trebuie să fie viața noastră ca români. Dacă dragostea de Dumnezeu și dragostea de patrie ne-au făcut să construim România, mă întreb, când aceste lucruri sunt contestate de unii oameni serioși, ce ne pun ei în loc? Comunitatea noastră de suflet este dată de limba română, de credința noastră, este dată de sentimentul comunității, că avem o origine. Dacă vom merge mai departe cu această educație, de iubire de credință, de țară, suntem siguri că nu vom ajunge să urâm alte neamuri. Dacă nu ne iubim noi, neamul, cum să ne iubească alții?”.

Ioan-Aurel Pop este un istoric român, profesor universitar și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj în perioada 2012-2020, membru titular și președinte al Academiei Române.

Opera sa este axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est (instituțiile medievale românești, formațiuni politice româno-slave din Transilvania, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală, structura etnică și confesională a Transilvaniei).

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.