„Dacă vechiul comunism venea pus pe tancuri și dinspre stat către om, acum vine dinspre Facebook, de la universități”

0

Invitat la Marius Tucă Show, regizorul Victor Ioan Frunză a vorbit despre o tendință ce este din ce în ce mai agresiv impusă în societatea actuală, și anume comunismul.

„Sistemele sociale se reformează, nu teatrul. Locurile în care se face teatru sunt mai sigure pentru democrație. Teatrul își este suficient sieși. Administrațiile sunt datoare să asigure teatru cum asigură curent electric, transport public, salubrizare”, este de părere Victor Ioan Frunză, unul dintre regizorii ,,grei” de la noi.

Despre perioada comunistă

Victor Ioan Frunză: „A fost foarte grav. Eu sunt băiat de fost deținut politic, vă dați seama ce implicații avea. O vreme nici nu am avut voie să semnez cu tot numele. Era foarte greu, dar ce vreau să spun este că solidaritatea pe care răul acela a produs-o era remarcabilă. Asta făcea ca, în timpul comunismului, anumite aspect să poată fi posibile. Acum suntem la polul opus. Nu mai există solidaritate și, din ce văd eu, nu o să mai existe nici omenescul pe care îl facem până la urmă, care dă sens existenței noastre.”

A doua venire a comunismului

Victor Ioan Frunză: „Când au venit comuniștii, au schimbat pentru că au zis că sunt prea mulți directori. Ei așa înțelegeau. Nu înțelegeau că este unul care dă direcția spectacolului. După plecarea comunismului, după prima plecare din România…”

Marius Tucă: „A mai venit?”

Victor Ioan Frunză: „Va mai veni. După prima plecare a comunismului din România, nimeni nu a mai revenit la titulatura de dinainte. Dacă vă uitați pe afișele dinainte, au rămas cu regizor […] în tot ce vedem, tot acest război ideologic care se poartă deasupra noastră, este clar că dacă te uiți la modelele care se vehiculează, ele sunt specifice societăților comuniste. Bineînțeles, multe rafinate. Deci dacă vechiul comunism venea pus pe tancuri și dinspre stat către om, acum vine dinspre Facebook, de la universități. Aproape că nu știi să te opui. Nu ai o formă de apărare. Dacă ai o opinie contrară, ești în ofsaid.”

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.