Franța, Vestele Galbene se adresează timișorenilor și românilor: „În estul și vestul Europei suntem victime ale aceluiași sistem: este o dictatură a piețelor financiare”

2

Declarația Gilets Jaunes Constituants 93 (Vestele Galbene 93) și a grupului #josgreendeal

Franta, La Défense, în fața Euronext, Joi, 4 noiembrie 2021

Suntem aici pentru a denunța crima împotriva populației pe care o reprezintă creșterea arbitrară a prețurilor și pentru a lupta pentru soluții.

Ne aflăm în fața Euronext, din La Défense, centru nevralgic al bursei europene. Astăzi, nebunia speculativă internațională la care liderii noștri ne supun viețile atacă totul, inclusiv alimentele și energia. Ca urmare, viața devine din ce în ce mai scumpă, iar munca noastră creează din ce în ce mai puțină valoare.

Trebuie să arătăm efectele, dar să combatem cauzele.

Efectele 

Efectele dramatice se văd în România, care cunoaște o variantă mai distructivă a aceluiași sistem. Ne exprimăm solidaritatea cu locuitorii orașului Timișoara, aflați săptămâna trecută în pragul unei crize umanitare în urma opririi sistemului de termoficare și îi invităm să opună o rezistență rațională împotriva dușmanului comun: oligarhia financiară. Să nu uităm că mândria lor este de a fi lansat revoluția din ’89. De data aceasta, ne vom confrunta cu o nouă prăbușire a sistemului, dar va fi vorba despre întregul sistem economic și financiar european. Trebuie să inventăm unul nou.

În aparență, economia Timișoarei este înfloritoare, deoarece companiile occidentale au ales să se instaleze acolo pentru a face economii, profitând de forța de muncă calificată și mai ieftină, dar sistemul de încălzire se prăbușește sub greutatea datoriilor. Logica pieței este implacabilă și neiertătoare: distribuitorul de gaze E.On, o fostă companie românească cumpărată de germanii de la E.On, a tăiat marți, 26 octombrie 2021, gazul care alimenta sistemul de încălzire pentru spitale, maternități, școli și 56.000 de locuințe, deși temperaturile sunt aproape de 0 grade Celsius.

Cauzele

De unde provin aceste datorii ale rețelei de termoficare din România? Aceleași mecanisme decise de UE sunt cele care acționează în toată Europa și care elimină pe cei mai fragili:

  1. Este vorba de politica Uniunii Europene numită „Green Deal”. Este o politică de război împotriva celor săraci și o politică de depopulare. Aceasta se aplică prin intermediul drepturilor de emisii de carbon, pe care companiile din producție trebuie să le plătească peste tot în Europa pentru emisiile de carbon pe care le generează. În Franța, acest lucru se regăsește și în factura de electricitate, prin intermediul taxei pe energia verde. Războiul împotriva săracilor va fi în curând vizibil prin taxele pe centralele noastre pe gaz, interzicerea mașinilor vechi ale oamenilor săraci și războiul împotriva locuințelor de categoria G ale săracilor. Țările din Europa de Est plătesc un preț foarte ridicat pentru aceste taxe ecologice, deoarece sistemul lor energetic depinde în mare măsură de cărbune. Dacă anul trecut, 2020,o tonă de CO2 emisă a costat 30 de euro, în 2021 costa peste 60 de euro. Dacă nu le puteți plăti, sunteți amendat și falimentat.
  2. O altă cauză a creșterii prețurilor este atacul asupra monopolului de stat în domeniul energiei, întreprins de Uniunea Europeană. Dacă Franța a salvat până acum EDF, companie de stat puternică, este o mare excepție și asta datorită principiilor Consiliului Național al Rezistenței, care, sperăm, sunt încă vii. Monopolul de stat în domeniul energiei a fost una dintre măsurile antifasciste ale CNR aplicate după ’45. („alungarea marilor feudalități economice și financiare de la conducerea economiei”).

Acest principiu este atacat de UE: a trebuit să ciopârțim întreprinderile de stat și să le deschidem giganților financiari. Blackrock, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, este acționar în aproape toate marile companii energetice din Europa. Speculatorii fac parte din consiliile de administrație ale producătorilor și distribuitorilor de energie și au puterea de a-i șantaja în orice moment. Această logică este implacabilă: companiile noastre energetice istorice, pe care statele le-au construit cu mari eforturi pentru a furniza un serviciu esențial pentru populație, au devenit ele însele niște căpcăuni în căutare de profit financiar. Câteva exemple: Engie, fostă GDF, care își are sediul în La Défense: 5% din acțiunile sale sunt deținute de Blackrock. Engie este prezentă pe toate continentele și a cumpărat companii românești. ENEL, grupul italian este activ din Panama până în Mexic și România (5,5% Blackrock); la fel și E.On, grupul german (aproape 5% Blackrock) etc. Toate acestea sunt legate de înalta finanță.

  1. O a treia cauză, cea mai importantă problemă, este reprezentată de piețe. Este vorba despre oameni care stau în fața unui computer și cumpără ieftin și vând scump. Același produs își schimbă proprietarul de mai multe ori, fără nicio legătură cu realitatea. Imediat ce prețul gazelor a crescut în urma scumpirii certificatelor de carbon, speculatorii s-au pus la treabă și au făcut să crească prețul și mai mult.

Acesta este miezul problemei: acești bani nu se duc în industrie, în infrastructură, ci în calculatoarele speculatorilor.

Să ne întoarcem la cazul Timișoarei. Primăria s-a trezit că negociază zilnic prețul gazului pe piată. Plata este în avans și nu are un contract pe termen lung, la fel ca și alte orașe. Primarii o spun: în cazul Timișoarei, prețul gazelor este de cinci ori mai mare, pentru orașul Arad, care este vecin, prețul este de 8 ori mai mare. Situația este generalizată și foarte periculoasă în România: multe orașe ar putea rămâne fără încălzire urbană. Aceasta este logica implacabilă a pieței! Primarul Timișoarei, domnul Fritz, a declarat: „Nu pot să suspend legile pieței!”. Dar exact asta ar trebui să ceară de la un guvern demn de acest nume. Cu toate acestea, guvernul plafonează prețurile, adică instituie o compensație, o măsură care nu abordează cauzele.

Cetățeni, patrioți atașați de țările noastre, în estul și vestul Europei suntem victime ale aceluiași sistem: este o dictatură a piețelor financiare.

Nimeni nu este imun la inflația cu care ne confruntăm în toată Europa: aici, în Franța, prețul gazului, al motorinei, al benzinei și al materialelor de construcții este, de asemenea, în creștere. Energia electrică va fi plafonată doar până în 2023, după alegeri. După aceea, vom fi expuși la efectul yoyo al piețelor. Politica pseudo-verde a UE impune drepturi de emisie de carbon, războiul împotriva locuințelor și mașinilor oamenilor săraci.

Soluțiile

În fața prăbușirii industriilor noastre, a infrastructurii și a nivelului de trai, trebuie să abordăm cauzele și:

– să punem capăt impotenței statului prin eliminarea interdicției de a emite credite pentru dezvoltarea economiei. Statul trebuie să devină un stat strateg și să aibă libertatea de a genera credite pentru reindustrializare.

– energia nu este o marfă ca oricare alta. Dacă prețul gazelor, de exemplu, trebuie negociat cu alte țări, acesta nu ar mai trebui să varieze la fiecare oră. Trebuie privilegiate contractele stabile, pe termen lung.

– nebunia financiară a BCE trebuie oprită: aceasta pompează bani fictivi în beneficiul speculatorilor, ceea ce generează bula imobiliară, bula energetică și bula materiilor prime.

– să punem capăt politicii pseudo-ecologiste a UE, Green Deal, care falimentează în mod deliberat termocentralele și industria grea prin intermediul schemei de comercializare a emisiilor de carbon. Această politică trebuie înlocuită cu o politică de amenajare a teritoriului și de reindustrializare bazată pe cele mai bune tehnologii, cu fluxuri energetice dense.

Rezistența în lume

Să nu uităm: noi suntem majoritatea! Pentru a alimenta mobilizarea noastră, să ne uităm la ceea ce se întâmplă în lume. Suntem de partea majorității țărilor în curs de dezvoltare. În jurul COP26, a summitului pentru climă, care are loc la Glasgow, s-au ridicat mai multe voci. Președintele Ugandei a criticat politica de ecologizare, în timp ce președintele Nigeriei, Muhhamadu Buhari, a scris un text pentru Newsweek: „Nimeni nu are dreptul de a refuza progresul continentului nostru”, și a afirmat că Africa trebuie să fie capabilă să dezvolte sursele de energie care pot susține populația actuală și viitoare, în special energia nucleară, „o sursă care poate furniza un flux constant de electricitate pe care să se bazeze un progres economic durabil”. Rusia, India și China, care reprezintă o treime din populația lumii, s-au opus, de asemenea, în felul lor, agendei ecologice a COP26 – fie și numai prin absența lui Vladimir Putin și Xi Jinping la Glasgow.

Pentru a ne întoarce mai aproape de noi, să amintim că energeticienii și minerii polonezi vor demonstra pe 6 noiembrie 2021, la ora 12.00, în fața reprezentanței Comisiei Europene din Varșovia. Aceștia doresc să asigure suveranitatea energetică a țării (70% cărbune) cu cărbune polonez și se opun închiderii minei Turow, ordonată de Curtea Europeană de Justiție. Polonia trebuie să plătească 500.000 de euro pe zi pentru refuzul de a se supune acestei decizii. Noi îi susținem!

Această criză este, după cea din 1989, o nouă oportunitate de a schimba sistemul, să nu o ratăm! Să le reamintim timișorenilor că orașul lor a fost la originea revoluției din ’89, că a fost primul oraș din Europa cu o rețea publică de iluminat electric (1884). Să aprindem lumina! Luptați alături de noi pentru a ieși din această dictatură financiară!

Contacte:

Gilets Jaunes Constituants https://www.facebook.com/Gilets-Jaunes-Constituants-du-93-2062914970672211

Grupul pe facebook #josgreendeal https://www.facebook.com/groups/245012130744960 /

 

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. CINE PRODUCE BANII, DETINE PUTEREA
    CINE DETINE PUTEREA, STABILESTE ADEVARUL
    CINE STABILESTE ADEVARUL, CONTROLEAZA TRECUTUL
    CINE CONTROLEAZA TRECUTUL, DETERMINA VIITORUL
    CINE DETERMINA VIITORUL, PRODUCE BANII

  2. Se începe cu restructurarea statului pe principii morale.
    Înterdicția generală a celor ce au fost de a mai fi vreodată în aparatul de stat sau de a conduce vreo activitate cît de mică. Și nici membri ai familiei
    Cei care au partecipat la dezastrul fiecărei țări în parte să fie judecați și anihilați.
    Armata restructurată din rădăcini
    Rescrise toate acordurile între țări
    Rescrierea Constituției doar la cazul nominativ prezent, și fără trimiteri la alte legi sau prevederi legale. Nu se pot folosi expresii ca numai dacă, doar dacă, cu excepția, etc.
    Schimbarea modului de acordare a cetățeniei din JUS SOLI în JUS SANGUNIS. Faptele antisociale grave atrag după sne în mod irecuzabil pierderea cetățeniei.Certățenia se obține numai de membri societății de naționalitate română demonstrabilă pe ultimele trei generații
    Și așa mai departe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.