Polonia: Dezbatere pe tema PolExit și proteste împotriva politicii „Green Deal”

0

Polonia se bazează în proporție de peste 70% pe cărbune pentru producerea de energie electrică. Consecințele decarbonizării vor fi deosebit de violente în această țară, ca și în alte țări din Europa de Est. Vor fi nevoiți polonezii să părăsească UE pentru a supraviețui din punct de vedere economic?

Janusz Kowalski, deputat din partea Poloniei Solidare (sau Polonia Unită), un partener al coaliției de guvernare al Partidului „Guvernare și Justiție” (PIS), a lansat o dezbatere despre Polexit în cadrul emisiunii «Onet Opinii» (Onet.pl ) spunând: „Anul 2027, când se va încheia actuala perspectivă bugetară, va fi momentul posibil pentru un referendum privind ieșirea Poloniei din UE”. „Dacă nu îi oprim pe eurocrați, costul vieții în Polonia va fi prea ridicat. Ieșirea Poloniei din UE va afecta economia germană, așa că trebuie să începem să jucăm tare. Polonia nu poate fi un cerșetor în UE”, a adăugat el, potrivit thefirstnews.com. (https://www.thefirstnews.com/…/deputy-speaker-discards…)

Același site relatează că purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a declarat, ca răspuns la declarația lui Kowalski, că guvernul nu are niciun plan de a organiza un referendum privind apartenența Poloniei la UE. El a precizat că Kowalski nu s-a consultat cu guvernul și că declarația a fost doar „opinia sa privată”.

Au venit și reacțiile coaliției de opoziție, blocul Coaliția Civică, condus de Donald Tusk. Potrivit thefirstnews.com, șeful grupului parlamentar al Coaliției Civice, Borys Budka, a declarat, arătând pericolele geopolitice: „Să o spunem clar, fără nicio brutalitate [sic]: dacă cineva propune retragerea Poloniei din UE în condițiile în care avem o situație atât de periculoasă la granița de est, în condițiile unor amenințări globale, comite înaltă trădare”.

Pe 6 noiembrie 2021, o demonstrație organizată de Federația Sindicatelor PGE Capital Group a avut loc la Varșovia, în fața Reprezentanței Comisiei Europene în Polonia, sub sloganul „Da suveranității energetice a Poloniei. Nu prețurilor ridicate la energie și căldură”. Președintele Federației, Adam Olejnik, a declarat că „sindicaliștii au protestat împotriva transformării inechitabile a energiei, a creșterilor drastice a prețurilor la energie, căldură, combustibil și gaz, precum și a prețului speculativ al emisiilor de CO₂”, potrivit Polskatimes.pl. De asemenea, acesta a scris pe facebook că ei se opun pachetului #FitFor55. „Ne opunem politicii energetice a Uniunii Europene, care va distruge economia poloneză, care va duce nu doar țara noastră, ci și întreaga Europă la sărăcie energetică și va ruina industria!”

Potrivit polsatnews.pl, la protest a fost prezent și deputatul Janusz Kowalski, care a declarat: „Prețurile ridicate la energie și căldură sunt amenințarea numărul unu pentru economia poloneză. În ianuarie 2022, ne confruntăm cu creșteri ale prețurilor la energie de 20-30%, iar la căldură de 20-50%, în funcție de autoritățile locale. Politica UE de reglementare privind clima duce la o necompetitivitate permanentă a economiei poloneze, amenință zeci de mii de locuri de muncă în Polonia și duce la dependența de importurile de energie și gaze din exterior”.

De asemenea, muncitorii au protestat împotriva închiderii minei Turow, relatează polsatnews.pl: „Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ordonat închiderea a mii de locuri de muncă ale colegilor mineri de la mina locală. Ordinul este fără echivoc și pentru întreaga centrală electrică de 2 GW din Turów. Astăzi Turów, mâine cine?”.

Un grup francez al vestelor galbene și-a exprimat solidaritatea cu victimele prețurilor ridicate la energie din Europa de Est într-o declarație în fața Euronext Paris. Aceștia au arătat direcția luptei împotriva speculațiilor și a prețurilor ridicate și și-au declarat sprijinul pentru lupta muncitorilor polonezi.

Autor: Alexandra Bellea


Citește și: 

Franța, Vestele Galbene se adresează timișorenilor și românilor: „În estul și vestul Europei suntem victime ale aceluiași sistem: este o dictatură a piețelor financiare”

Astăzi, nebunia speculativă internațională la care liderii noștri ne supun viețile atacă totul, inclusiv alimentele și energia. Ca urmare, viața devine din ce în ce mai scumpă, iar munca noastră creează din ce în ce mai puțină valoare. Efectele dramatice se văd în România, care cunoaște o variantă mai distructivă a aceluiași sistem (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.