Un vasluian le spune românilor când e bine să iasă din casă și când nu

0

Astăzi este „acceptabil să faceți plimbări în aer liber”, este „acceptabil să practicați activități fizice în aer liber”, dar „nu este recomandat să petreceți prea mult timp în aer liber”. Sunt informații care pot fi prețioase pentru anumite categorii de români, femeile însărcinate, vârstnicii, cei cu probleme respiratorii, și pe care le pot primi consultând adresa de internet https://aqi.eco/ro/. Ideea și platforma îi aparțin vasluianului Luchiian Alexandru care a dorit să-și ajute concetății măsurând calitatea aerului.

„Calitatea curentă a aerului”. Nu este o preocupare curentă pentru români să afle ce calitatea are aerului pe care îl respiră, deși aceasta poate influența mult starea lor de sănătate. Și vorbim mai ales despre anumite categorii, care sunt vulnerabile și trebuie, dar mai ales acum pot să se protejeze. Pe cât este de indicat să facă acest lucru, pe atât de simplu este. Trebuie doar să consulte adresa de internet https://aqi.eco/ro, unde pot afla informații precum „astăzi este acceptabil să faceți plimbări în aer liber”, este „acceptabil să practicați activități fizice în aer liber”, dar „nu este recomandat să petreceți prea mult timp în aer liber”.

Ideea și platforma online îi aparțin unui vasluian, Luchiian Alexandru, care a dorit să facă ceva pentru concetățenii său măsurând calitatea aerului. Zilele trecute el ne-a contactat îngrijorat fiind de arderile din jurul orașului Vaslui, care afectează calitatea aerului pe care îl respiră vasluienii. Dar nu numai acestea erau de vină pentru faptul că, mai ales pentru anumite categorii, precum gravidele, vârstnicii și cei cu probleme respiratorii, nu era indicat să petreacă prea mult timp afară. „Odată cu vremea rece, traficul auto crește, motoarele neîncălzite aruncă fum negru, combustibil nears complet. De asemenea, încălzirea locuințelor cu lemne sau alte materiale, centralele de bloc și de apartament și clima nu ne ajută”, a explicat el în câteva cuvinte.

Iată cum își prezintă proiectul vasluianul Luchiian Alexandru:

„Numele meu este Luchiian Alexandru și sunt inițiatorul și fondatorului proiectului cu implicare civică ce dorește să măsoare calitatea aerului (pulberea aflată în suspensie PM2.5 și PM10 ) din orașele României.

Am lansat proiectul la Cluj, dar nu am uitat că m-am născut în Vaslui și am ținut mult să lansez și în orașul natal acest proiect. Am reușit și am montat un senzor acasă și urmează să montez și la Liceul Ștefan Procopiu și să fac o prezentare claselor teoretice despre tehnologie și cum o putem folosi în interesul nostru.

Cu această inițiativă se dorește să creștem gradul de conștientizare a locuitorilor din România cu privire la această problemă și să oferim informații, în timp real, despre calitatea aerului de pe tot teritoriul țării. În baza informațiilor care sunt disponibile online, cât și pe ecranul (display) al fiecărui senzor, locuitorii sunt informați cu privire la anumite recomandări în funcție de calitatea aerului măsurat (ex: să practice activități fizice în aer liber sau să aerisească locuința).

Din păcate măsurătorile oficiale nu se pot realiza la nivel ‘micro’, de stradă, bloc sau scară și din acest motiv dorim o implicare civică, unde fiecare cetățean să își poate achiziționa un senzor și să fie parte implicată activ în monitorizarea calității aerului pe care îl respiră. Oricine dorește poate monta un senzor, departe de sursele care pot influența măsurătorile, pentru a avea o imagine clară și palpabilă a calității aerului din mediul în care trăiește.

Senzorii open-source si open hardware au avut un impact neașteptat în Europa de vest și la nivel Global, astfel că sunt instalați peste 22.000 de senzori pe glob: https://sensor.community/en/.

Implicarea societății se face prin prezentări în școli (pentru o cultură aprofundată despre mediu și poluare de la vârste fragede), dar și

în cluburi de electronică, unde copiii pot învăța deprinderi ajutând societatea.

Senzorii montați în toată țara se pot observa:

https:/stropdeaer.aqi.eco/ro

https://romania.maps.sensor.community/

https://opensensemap.org/

Platforma pentru Vaslui este aici:

https:/vaslui.aqi.eco/ro

Platforma pentru Iași este aici:

https:/iasi.aqi.eco/ro

Platforma pentru Cluj este aici:

https:/cluj.aqi.eco/ro

Platforma pentru București este aici:

https:/bucuresti.aqi.eco/ro

Platforma pentru Brașov este aici:

https:/brasov.aqi.eco/ro

Platforma pentru Timișoara este aici:

https:/timisoara.aqi.eco/ro”.

Proiectul «Strop de aer»

Ideea proiectului «Strop de aer» este creșterea gradului de conștientizare și informare, la nivelul comunității locale, cu privire la existența aerului poluat în România, ca o problemă reală care trebuie abordată.

Pasionați de tehnologie, electronică și software, echipa Strop de aer folosește tehnologia pentru a monitoriza și pentru a înțelege semnele pe care planeta încearcă să le arate. Datele culese de către senzori, traduc schimbările climatice sau efectele devastatoare pe care le au factorii antropologici precum industria grea, expansiunea mega orașelor sau supra aglomerarea cu automobile ce au ardere incompletă. De asemenea, și incendierea deșeurilor necontrolată, are efecte negative pentru păduri și pentru mediu.

Proiectul Strop de aer este un proiect IOT, care culege și procesează datele de la senzorii ce masoară calitatea aerului. Aceste date sunt preprocesate și trimise prin Wi-fi, pe mai multe platforme pentru a fi disponibile online oricărui cetățean preocupat de calitatea aerului, dar și pentru a fi comparate cu valorile limită impuse de Uniunea Europeana sau pentru a estima eventualele cazuri când aerul devine periculos pentru populație.

Conștientizarea socială

Prin inițiativa proiectului se dorește să creștem gradul de conștientizare a locuitorilor din România cu privire la această problemă și să oferim informații, în timp real, despre calitatea aerului de pe tot teritoriul țării. În baza informațiilor care sunt disponibile online cât și pe ecranul (display) al fiecărui senzor, locuitorii sunt informați cu privire la anumite recomandări în funcție de calitatea aerului măsurat ( să practice activități fizice în aer liber).

Din păcate, măsurătorile oficiale nu se pot realiza la nivel „micro”, de stradă, bloc, sau scară și din acest motiv dorim o implicare civică, unde fiecare cetățean să își poate achiziționa un senzor și să fie parte implicată activ în monitorizarea calității aerului pe care îl respiră. Oricine dorește poate monta un senzor, departe de sursele care pot influența măsurătorile, pentru a avea o imagine clară și palpabilă a calității aerului din mediul în care trăiește.

Cât ne pasă de ce respirăm? Efectele poluării asupra sănătății fizice

E greu să percepem ca fiind periculos ceva ce nu simțim, iar singurele date care ne sperie sunt daunele pe care le creează poluarea aerului asupra oamenilor: 4,2 milioane de morți premature la nivel mondial, din care 26.490 de români pe an.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 4,2 milioane de morți premature sunt provocate, la nivel mondial, de poluarea aerului – în principal prin boli de inimă, atac de cord, boala pulmonară obstructivă cronică, cancer de plămâni și infecții respiratorii acute la copii. Astfel, poluarea aerului este responsabilă pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni, 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale și 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică.

„The silent killer” (ucigașul tăcut) – cum mai este cunoscută poluarea – pătrunde prin nări, își face drum cu ușurință până la organele interne și omoară 26.490 români pe an, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu. Mai mult, raportul Institutului Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010- 2017 și obținut de Hotnews.ro, arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010 (20 ug/m3 – concentrația microparticulelor), bucureștenii (cei mai afectaţi de poluare la nivelul României) ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani. Documentul arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

Cum ne afectează poluarea din România sau din orașele mari

Microparticulele (PM 2.5, PM10) – sau particule în suspensie – sunt produse de traficul rutier și includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Particulele în suspensie mai mici de 10 micrometri trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Surse naturale a microparticulelor:

  • erupții vulcanice
  • eroziunea rocilor
  • furtuni de nisip (praful adus din Sahara-eveniment întâlnit tot mai des în zona de sud a României )
  • dispersia polenului .

Surse antropice a microparticulelor:

  • activitatea industrială
  • sistemul de încălzire a populației-centrale pe gaz sau pe lemne
  • centralele termoelectrice
  • incendiile de vegetație – provocate sau nu ( tot mai dese în jurul marilor orase )
  • Oxizii de azot (NO, NO2) sunt un grup de gaze foarte reactive, majoritatea – fără culoare sau miros. Cel mai adesea, ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane. Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar. Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.
  • Benzenul (C6H6) – în aerul ambiental provine 90% din traficul rutier- este o substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

Detalii tehnice

Explozia din domeniul tehnologic din ultimii 10 ani au adus avantaje majore utilizatorilor finali. Tehnologia de ultima generație, fie că sunt senzori ce măsoară mediul înconjurător sau sisteme de procesare a datelor, a ajuns să fie papabilă, ușor de utilizat și relativ ieftină. Dintre toți factorii care fac aerul în marile orașe irespirabil, vom trece la monitorizarea Microparticulele (PM 2.5, PM10) pentru început, urmând să lărgim aria de monitorizare .

Senzorii pe care îi utilizăm în proiectul nostru, sunt adaptați pentru utilizare pe tot parcursul anului, având componente principale:

  • 1) un senzor laser (Nova Fitness SDS011), dezvoltat de către Inovafit (un spin-off dintr-un proiect universitar desfășurat la Universitatea Jinan (Shandong, China)), cu o precizie a măsurătorilor, declarată de către producător, la +/- 10%);
  • 2) un sistem avansat de control a umidității probelor de aer, bazat pe tehnologia HECA (Heating Element Control Assembly).
  • 3) BME280, senzor Boch de măsurare a temperaturii, umidității și presiunii aerului.
  • 4) Wemos D1 mini- microprocesor ce prelucrează datele și trimite informațiile platformelor online prin intermediul rețelelor fără fir (wireless).

Proiectarea specială a dispozitivului previne denaturarea (supraevaluarea) citirilor PM 2,5 și PM 10 datorită utilizării unei camere unde se încălzesc probele de aer aspirate înainte de efectuarea măsurătorilor de către senzorul laser. Datorită acestei soluții, reducem nivelul de umiditate care ar supraestima rezultatul PM și ar induce în eroare utilizatorul. De asemenea, măsurăm temperatura ambientală, umiditatea relativă și presiunea atmosferică. Fiecare senzor măsoară la fiecare 3 minute, fiind un avantaj major față de rețeaua oficială care nu furnizează informații despre calitatea curentă a aerului, ci numai medii orare/zilnice etc.

Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că măsurătorile nu sunt unele „oficiale”, fiind oferite doar în scop orientativ/educativ și trebuie tratate că atare. Senzorii sunt open-source software/hardware. Cu puține cunoștințe de electronică puteți realiza un astfel de senzor cu un buget redus. Nu există taxă de mentenanță sau alte costuri. Dacă nu vă descurcați, echipa Strop de aer vă stă la dispoziție ( https://www.facebook.com/stropdeaer) pentru achiziție și configurarea senzorilor.

Scopul proiectului

Rețelele private și imparțiale, vor reprezenta o plasă de siguranță, în caz că senzorii oficiali devin prea costisitori sau intră în revizii neprevăzute. De asemnea monitorizarea la nivel macro, va putea ajuta autoritățile în depistarea arderilor de deșeuri clandestine sau a agenților economici care nu respectă valorile înscrise în contracte. De asemenea, cu ajutorul datelor culese, se va putea estima ce valori vor avea poluanții în timp, într-o anumită zonă sau oraș și dacă asta va reprezenta un pericol pentru locuitori. Pragurile impuse de Europa (PM 10 şi PM 2,5. PM 10 – limita zilnică 50μg/m³ și cea anuală de 40 μg/m³, PM 2.5 – limita zilnică și cea anuală 25μg/m³ pe an).

Schimbarea începe cu tine!

Ca și măsuri de prevenție, susținem autoritățile pentru a implementa schimbări la nivel local, piste de biciclete pentru a facilita un transport nonpoluant în oraș, sau înștiințarea acestora când un sensor detectează valori exagerate, ce indică un incinerator de gunoie clandestin. Deoarece copii reprezintă viitorul nostru, informarea acestora și implicarea lor în lupta pentru un mediu curat , va fi o prioritate pentru noi.

Echipa Strop de aer va cauta să instaleze și să monteze în primul rând senzori la grădinițe și școli, în parcuri și în locurile unde copiii își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber. Dorim să implementăm acest proiect în toată țară, așa că tu poți fi primul din comunitatea ta care să se implice activ în monitorizarea calității aerului. De asemenea, dorim să facem o informare și conștientizare a populației, iar pentru asta avem nevoie de locații și de oameni care înțeleg și cred în acest pericol nevăzut.

Dacă vrei să te implici activ, montează-ți un sensor acasă sau la servici și fii parte din rețeaua Strop de aer. Dacă nu ai buget sau timp pentru o implicare activă, te poți implica pasiv spunând mai departe despre proiectul Strop de aer și astfel mesajul poate ajunge la oameni interesați. Totuși si tu poți folosi mai des mijloacele de transport în comun sau mijloacele care nu poluează precum bicicleta sau trotineta.

Echipa Strop de aer vă mulțumește!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.