Vasluianul Narcis George Matache a candidat la alegerile regionale din Danemarca

0

Vasluianul Narcis George Matache, președinte al filialei din comuna Dimitrie Cantemir a USR, a fost singurul străin ales consilier regional în alegerile trecute din Danemarca, acum candidând din nou în cadrul scrutinului care au avut loc luni.

Vasluianul Narcis George Matache are 31 de ani și a candidat în alegerile de luni pentru un post de consilier regional în regiunea Iutlanda de Nord din Danemarca. Este antreprenor, deținând o firmă de publicitate, dar și consultant politic pentru anumiți politicieni danezi. Narcis George Matache este activ în mai multe ONG-uri.

Plecat din comuna Dimitrie Cantemir, a ajuns la studii în Danemarca în 2009, după trei ani implicându-se în politică.

„În 2012 am descoperit ca aveam drept de vot și ăsta era cel mai bine ascuns secret al Danemarcei. Nimeni nu vorbea despre asta, mulți dintre politicienii danezi nu aveau idee despre asta. După ce am descoperit acest lucru, am început să cred că am o responsabilitate care constă în faptul că și alte persoane trebuie știe că au astfel de drepturi. În 2013 am condus campania unui candidat tânar danez, care a început să vorbească și către comunitatea internațională, ceea ce era un moment fără precedent pentru politica din Danemarca. Mulți dintre migranți au votat pentru prima dată în viața lor, în urma acestei campanii. Până atunci aveau o traumă legată de democrație, pentru că veneau din Estul Europei. Dar aici au avut șansa să privească într-un alt mod cele două concepte: politica și democrația”, a declarat Narcis George Matache pentru Digi24.ro.

Totodată, Narcis ține strânsă comunitatea de români din

În candatul precedent, a fost singurul consilier regional care nu era danez.

La alegerile din 2017 nu a reușit să intre în consiliu, fiind primul sub linie, dar în urma pensionării unui consilier, a fost promovat în funcția consilier regional.

Narcis George Matache trăieşte în Nørresundby. Potrivit paginii sale de Facebook a studiat Management la University of the Balearic Islands și economie la Nordjyllands Erhvervsakademi. A lucrat ca stagiar pentru europarlamentarul USR, Nicu Ștefănuță în 2020.

La alegerile europarlamentare trecute a fost pe lista USR. Consiliul Regional din Danemarca este similar Consiliului Județean din România, însă cu puteri sporite. Are 41 de membri, aleși o dată la patru ani în sistemul de vot pe listă. Ultimele alegeri au avut loc în 2017, iar Narcis a fost pe lista de așteptare.

Odată cu promovarea sa în Consiliul Regional, în 2027, Narcis George Matache scria pe pagina sa de Facebook:

„Datorită sprijinului acordat în toamna anului 2017, începând de astăzi, 26 mai, am devenit membru al Consiliului Regional Danemarcei de Nord. Ați făcut posibil ca un european non-danez să se așeze pentru prima dată într-un Consiliu regional danez. Pentru asta sunt recunoscătoar și sper să vă reprezint cât mai bine interesele.

Voi continua activitatea bună a lui Malene Busk în comisiile sociale și psihiatrie, până când se va întoarce în Consiliu. Va urma o curbă de învățare, desigur, în care sper să învăț cât mai multe de la ceilalți membri ai Consiliului Regional. Cu toate acestea, mă angajez să contribui la digitalizarea sistemului de asistență medicală din regiunea noastră și, prin urmare, sper să las o urmă acolo.

Am fost chemat să servesc în timpul unei crize. Acest lucru se reflectă bine în ordinea de zi a primei ședințe la care particip acum. Bugetul regional în primul trimestru, revenirea treptată a sistemului de asistență medicală la funcționarea optimă, strategia de dezvoltare regională pentru următorii 3 ani, alocarea granturilor educaționale și multe altele. O agendă grea, dar nu imposibilă. Mai ales când știu că Orla Hav (unul dintre cei mai buni politicieni regionali din Danemarca de Nord) mă veghează din tablou. Asta mă motivează să fac tot ce pot.

Toți cei de aici, de la colegii de partid, la alți membri ai consiliului regional, până la angajații publici, m-au făcut să simt că locul meu e acolo. Muncim și plătim taxe aici. Studiem și inovăm aici. Respirăm același aer, bem aceeași apă, mâncăm mâncare din aceleași surse. Cu toții formăm societatea locală și toți ar trebui să avem un cuvânt de spus despre modul în care se guvernează. Astăzi s-a făcut un pas pentru o Danemarca mai incluzivă. În 2021, este rândul tău să-ți asumi responsabilitatea pentru societatea din jurul tău și candidatul la Consiliul Local sau Regional. Danemarca este cea mai bună societate din lume; totuși, trebuie să participăm pentru a o proteja”.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.