Declarația de la Varșovia a liderilor suveraniști europeni: „UE este alcătuită din state naționale libere și egale”

1

În urma întâlnirii liderilor suveraniști europeni la Varșovia, 3-4 decembrie 2021, a fost adoptată o declarație comună semnată și de un partid românesc istoric, PNȚ-CD.

Declarația de la Varșovia reprezintă un punct de cotitură în reunificarea forțelor conservatoare din Europa, acesta fiind și scopul reuniunii de două zile de la Varșovia a partidelor parlamentare suveraniste dun UE.

Iată textul complet al Declarației:

„Participanții la conferința de astăzi împărtășesc o convingere comună și profundă că UE este alcătuită din state naționale libere și egale, legate prin multe domenii de cooperare apropiată. Împărtășim această convingere cu câteva milioane de cetățeni ai statelor membre ale UE.

Doar printr-un astfel de model de cooperare europeană putem salva UE de crize și tensiuni ulterioare și putem pune capăt ideii îngrijorătoare de a crea o Europă condusă de o elită autoproclamată.

Respingem aplicarea arbitrară a „dreptului Uniunii”, ocolind sau chiar încălcând tratatele. Doar instituțiile suverane ale statului au legitimitate democratică deplină. Instituțiile europene nu se bucură de aceeași legitimitate și, prin urmare, trebuie să joace un rol subordonat statului-națiune în arhitectura politică.

La fel, din acest motiv, instituțiile europene nu pot deveni un instrument de creare a unei noi ‘națiuni europene’.

Unul dintre exemplele acestor abuzuri ar putea fi încercările de a ne altera limba într-un mod care să rupă oamenii de cultura și de moștenirea lor, cum ar fi încercarea recentă a Comisiei Europene de a șterge cuvântul ‘Crăciun’.

Un astfel de concept de națiune nu a existat niciodată, nu există astăzi și nu poate exista în viitor.

Participanții își declară disponibilitatea de a coopera în spirit de solidaritate, la diferite niveluri și foruri, cu toate părțile și organizațiile care pun în valoare moștenirea unică a Europei și ideea unei Europe a Națiunilor.

Participanții au convenit, de asemenea, asupra unei cooperări mai strânse a partidelor lor în cadrul Parlamentului European, inclusiv organizarea de reuniuni comune și alinierea voturilor pe probleme comune, precum protecția suveranității statelor-membre și protecția împotriva imigrației ilegale.

Participanții au convenit, de asemenea, că în următoarele două luni va fi organizată o altă conferință în Spania, ca răspuns la dezbaterea în curs privind viitorul Europei”.

Cine a semnat Declarația

Partidele care au semnat declarația sunt în număr de 10, după cum urmează:

Adunarea Națională – Franța

Prawo i Sprawiedliwość (Lege și Justiție, PiS) – Polonia

Fidesz – Ungaria

Vox – Spania

Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ – Austria

Vlaams Belang – VB – Belgia – Flandra

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond – EKRE – Estonia

Perussuomalaise – PS – Finlanda

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (Acțiunea Electorală Poloneză în Lituania) – Lituania

Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚ-CD) – România

După cum se poate oberva, un singur partid din România a participat și a semnat această declarație, este vorba de PNȚCD, condus de Aurelian Pavelescu, și care îl are ca europarlamentar pe Cristian Terheș.

„La summitul de la Varșovia, am pus bazele pentru marea unificare a forțelor patriotice europene. Pentru a da Europa înapoi oamenilor, puteți conta pe noi!”, a scris Marine Le Pen pe twitter, ca mesaj la fotografia de grup în care pot fi văzuți, printre alții, Viktor Orban, premierul Ungariei, Jarosław Kaczyński, care conduce partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia, precum și premierul Poloniei Mateusz Morawiecki.

În prezent, suveraniștii sunt împărțiți în Parlamentul European (PE) în două grupuri politice:

– 63 de europarlamentari la Grupul ECR (Conservatorii și Reformiștii)

– 70 la Grupul ID (Identitate și Democrație).

Partidul Popularilor Europeni (PPE), primul grup ca mărime și influență, are 178 de locuri, iar Grupul socialiștilor (S&D), al doilea ca mărime din PE, are în acest moment 146 de locuri.

Așadar, unirea celor două grupuri suveraniste ar duce la un număr de 133 de locuri, la doar 13 locuri distanță de al doilea grup, al socialiștilor. Dar la această grupare nouă s-ar adăuga Fidesz-ul maghiar, care a plecat din PPE și care a participat la reuniunea de la Varșovia fără a aparține unui grup în acest moment. Viktor Orban, recent realles președinte al Fidesz, este direct implicat în crearea unui grup suveranist în UE.

12 europarlamentari neafiliați are în acest moment Fidesz în Parlamentul European, așadar noul grup ar fi la un europarlamentar distanță de socialiști.

 

 

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.