În 2021, aproape 30% dintre americani se declară atei sau agnostici, tendință în creștere

0

Aproape o treime din americani s-au declarat fără religie în 2021, o tendinţă în creştere de ani de zile ce în Statele Unite, unde creştinismul încă domină.
Într-o ţară cunoscută a fi foarte religioasă, construită, practic, pe fundamente religioase, 29% dintre adulţi se consideră „atei, agnostici sau fără o anumită religie”, faţă de 16% în 2007, primul an în care Pew Research Institute a măsurat această tendinţă. Deci, în doar 14 ani ateismul a cunoscut o creștere până la dublare a numărului celor care îl reprezintă și, bineînțeles, îmbracă comportamente și atitudini specifice.

„Fără niciun Dumnezeu”, cum se spune, sunt și politicienii Americii, iar dacă noul cancelar al Germaniei a refuzat să spună „Așa să-mi ajute Dumnezeu!” atunci când a depus jurământul, această tendință de a deveni lipsit de o credință spirituală profundă este un fenomen general occidental, care se pare că, sociologic, pleacă de sus în jos. Iar dacă Occidentul trăiește astăzi o stare de confuzie și decădere morală, lucru care este îndeobște recunoscut de orice minte lucidă, nu se poate spune, bineînțeles, că acest lucru nu are nicio legătură cu pierderea încrederii în religie și renunțarea la fundamentele morale pe care aceasta le oferă credincioșilor.

Într-un declin profund este și creștinismul în America, creştinii rămânând deocamdată majoritari, cu un procent de 63%, însă în scădere faţă de 78%, în 2007.

Dintre creştini, cei care se declară protestanţi cunosc cel mai puternic declin, de la 52% în 2007 la 40%, faţă de 21% declaraţi catolici (24% în 2007).

Un procent de 6% dintre adulţii americani se identifică cu alte religii, printre care islam (1%), iudaism (1%), budism (1%) şi hinduism (1%).

„Secularizarea evidentă a societăţii americane în secolul 21 nu dă semne de încetinire”, notează Pew Research, al cărui studiu nu face comparaţii cu alte ţări.

Un alt exemplu al declinului interesului pentru religie este faptul că, potrivit sondajului, în prezent, 45% dintre adulţii americani spun că se roagă zilnic, faţă de 58% în 2007.

Dintre protestanţi, evanghelicii constitue majoritatea, 60% identificându-se astfel. Într-un sondaj anterior, Pew a evidenţiat că 84% dintre creştinii evanghelici albi au votat pentru Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.