Mesaj din Cernăuți, de 1 decembrie2021: „Noi, românii din Ucraina vrem să ne păstrăm identitatea națională, să rămânem parte a neamului românesc”

0

Românii din Ucraina își doresc din tot sufletul să-și poată realiza pe deplin dreptul la învățământ în limba română, să-și păstreze identitatea națională și să rămână parte a neamului românesc. Mesajul este transmis de Uniunea Interregională «Comunitatea Românească din Ucraina”, cu ocazia Zilei Naționale a României».

„Iubiți frați și surori, vă felicităm cu ocazia Zilei Naționale a României și a Românilor de pretutindeni!
Noi, românii din Ucraina, fiind cei mai buni cetățeni ai statului, respectând cu strictețe Constituția, dorim din tot sufletul să putem realiza pe deplin și toate drepturile noastre constituționale la învățământ în limba maternă și folosirea limbii române în domeniul public în toate zonele unde populația românească este băștinașă. Dorim să ne păstrăm identitatea noastră națională, rămânând un fragment al neamului românesc de pretutindeni – exact așa cum prevăd Constituția, normele europene și obligațiunile internaționale ale Ucrainei.

Iubiți frați și surori, să ne iubim și să ne păstrăm fără frică Limba, Credința, Tradițiile, Portul și tot ce ne-au lăsat strămoșii ca moștenire spirituală! Să fim uniți, să ne cunoaștem istoria, înmulțind valorile noastre naționale în pace și cu demnitate – așa cum au făcut-o de mii de ani înaintașii noștri! Sănătate, prosperitate și împliniri tuturor românilor, oriunde s-ar afla!”, se arată în respectivul mesaj.

Comunitatea românilor din Ucraina se confruntă de multă vreme cu un proces agresiv de deznaționalizare și asimilare etnică început în perioada sovietică și continuat până în ziua de astăzi de guvernele Ucrainei independente.

Prin urmare, comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, dacă nu ar fi divizată artificial în „români” și „moldoveni” (în total circa 500.000).


Citește și:

Situația românilor din Ucraina

Uniunea Interregională «Comunitatea Românească din Ucraina» s-a adresat către Președintele României Klaus Iohannis cu rugămintea insistentă de a cere, în limitele competențelor constituționale, respectarea și asigurarea drepturilor firești, ale românilor din Ucraina, expuse în Memoriul „Situația românilor din Ucraina” elaborat în strictă concordanță cu prevederile Constituției și Acordurile internaționale ale Ucrainei (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.