O mizerie mare cât America

1

Extrădarea lui Julian Assange din UK în SUA este o rușine.

Cum să permiți judecarea cetățeanului australian într-un stat care a vrut să-l asasineze? Mă refer la planurile CIA în legătură cu el. Și unde i se pregătește o pedeapsă de 175 de ani. Sau o eventuală sinucidere regizată, n-ar fi primul caz.

Ce i se întâmplă creatorului Wikileaks i se poate întâmpla oricărui om care lucrează în presă.

În sprijinul co-naționalului său, ziaristul veteran John Pilger susține categoric că „publicul are dreptul să cunoască secretele guvernelor care afectează drepturile noastre democratice.”

Un alt coleg din media, Ambrus Bela, a punctat corect în Qmagazine: „Procesul lui Assange este unul politic. ‘Vina’ lui Assange este aceea de a fi dezvăluit informații de interes public. Ceea ce nu ar fi în mod normal un caz penal, ci ar trebui să reprezinte datoria oricărui jurnalist onest. În timp ce Assange este încătușat și riscă închisoarea pe viață, cei care au aruncat în aer țări precum Irak sau Afganistan și ar trebui să răspundă pentru sutele de mii de vieți pierdute, politicienii, sunt primii care cer o pedeapsă exemplară”.

Nedreptatea judecătorilor britanici și insistența americanilor de a-l neutraliza, fiindcă le-a dezvăluit crimele de război, este un semn al morții democrației. N-am cum să rămân pasiv în fața acestei mizerii, pe cât de scandaloase, pe atât de revoltătoare.

Traducând în ultima perioadă mai multe texte de-ale filosofului Giorgio Agamben, în special despre demența pandemică, am găsit și unul scurt despre Assange, pe care-l redau în întregime:

„L-am întâlnit pe Assange în urmă cu doi ani în ambasada Ecuadorului din Londra și, reamintindu-mi ce mi-a spus în timpul întâlnirii noastre, cred că puteți înțelege de ce a fost arestat astăzi. Assange mi-a spus că investighează utilizarea pe care Google se pregătea să o dea cantității imense de informații de care dispune. Potrivit lui Assange, era vorba de a vinde date despre interese, dorințe, consum, sănătate, lecturi, pe scurt – despre viața în toate aspectele ei a milioane de indivizi către companiile de asigurări și serviciile secrete. Potrivit lui Assange – și cred că judecata lui poate fi împărtășită – aceasta ar fi însemna o creștere fără precedent a posibilităților de control de către puterile economice și polițienești asupra ființelor umane. În discuția în legătură cu arestarea lui Assange nu este, așadar, doar dorința de a pedepsi investigațiile Wikileaks anterioare, ci și de a preveni ancheta în curs, care este percepută evident de cei în cauză ca o amenințare. De asemenea, din acest motiv este necesar să ne exprimăm solidaritatea fără rezerve cu Assange”.

(Articolul «Arestarea lui Julian Assange», 13 aprilie 2019, Quodlibet)

Pentru libertatea presei, pentru libertatea umană în general, e nevoie ca australianul să fie eliberat.

Ambrus Bela mai scrie ceva tare, dificil de contrazis cu argumente solide. E chiar titlul articolului său despre acest subiect – «Cu sentința împotriva lui Assange, Anglia și SUA devin egale cu Rusia și Belarus în privința drepturilor omului».

Trimiterea în America a lui Assange e ca și cum turcii l-ar fi expediat pe ziaristul Jamal Khashoggi ca să fie anchetat în Arabia Saudită.

Autor: Alexandru Petria


Citește și:

 „Mor. Și mă tem că și libertatea presei și democrația mor odată cu mine”

Julian Assange„Mor. Încet, dar de neoprit. Sunt epuizat și am pierdut mult din greutate. Însingurarea forțată mă omoară. Am doar contacte răzlețe cu lumea exterioară. Totul pentru că am făcut publice crimele de război. Pentru că am deschis ochii societății și pentru că am arătat ceea ce guvernele nu vor să se știe. Mor. Și mă tem că și libertatea presei și democrația mor odată cu mine” – Julian Assange (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. daca am mai fi avut un asa erou, aflam mai repede ce e cu pandemia si vaxinarea !
    va fi pedepsit capital, cred eu, doar pentru ca a aratat lumii adevaruri ! este un model ! hai sa incercam sa fim ca el !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.