Tămâia – remediu natural pentru plămâni

0

Tămâia este un remediu natural străvechi, utilizat peste tot în lume în ceremoniile religioase. Este o rășină care se obține de la arborii speciilor de Boswellia. Se fac incizii în trunchiurile copacilor pentru colecta latexul asemănător laptelui care apoi se întărește devenind o rășină maro portocaliu.

Tămâia a fost în mod tradițional apreciată pentru efectul său asupra sistemului respirator și a fost utilizată sub formă de inhalații, băi și masaje, extracte și ulei esențial pentru tratarea tusei, catarului, bronșitei și astmului.

Numeroase studii au descris activitățile imuno-modulatorii, antiinflamatorii, antimicrobiene și antivirale ale mai multor specii de Boswellia. Acizii boswellici găsiți în tămâie pot reduce și preveni inflamația în multe afecțiuni cronice, cum ar fi astmul.

Uleiului esențial de tămâie a evidențiat activitate împotriva bacteriilor Gram-pozitive și Gram-negative, a Stafilococului aureus, Escherichia coli și Proteus mirabilis, a unor fungi Malassezia spp., Candida albicans and Trichophyton spp, Fusobacterium nucleatum; și asupra virusului stomatitei veziculare.

Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, în care au fost monitorizați 40 de pacienți, cu vârsta cuprinsă între 18-75 de ani, cu astm bronșic cronic au fost tratați cu un preparat de rășină de gumă de 300 mg de trei ori pe zi pentru o perioadă de 6 săptămâni. 70% dintre pacienți au prezentat ameliorarea evidentă a bolii prin dispariția simptomelor și semnelor fizice, cum ar fi dispneea, numărul de crize de astm, creșterea parametrilor respiratori, precum și scăderea numărului de eozinofile și a VSH-lui.

Bibliografie:

– Rashan L. et al. Boswellia Gum Resin and Essential Oils: Potential Health Benefits − An Evidence Based Review. Int J Nutr Pharmacol Neurol Dis 2019;9:53-71

– Gupta I, Gupta V, Parihar A, Gupta S, Ludtke R, Safayhi H, et al. Effects of boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: Results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study. Eur J Med Res.1998;3:511–4

– von Rhein C, Weidner T, Henß L, Martin J, Weber C, Sliva K, Schnierle BS. Curcumin and Boswellia serrata gum resin extract inhibit chikungunya and vesicular stomatitis virus infections in vitro. Antiviral Res. 2016 Jan;125:51-7. doi: 10.1016/j.antiviral.2015.11.007. Epub 2015 Dec 2. PMID: 26611396.

Preluare: Hrana spirituală

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.