Conservatorii Europei, între care premierii Ungariei și Poloniei, s-au reunit pentru două zile – vineri și sâmbătă, 28-29 ianuarie 2022, la Madrid pentru a discuta din nou despre formarea unui grup comun naționalist în Parlamentul European.
Reuniunea, organizată de partidul spaniol Vox, are loc după aproape două luni de la o întâlnire similară la Varșovia, la începutul lunii decembrie 2021.
ActiveNews a publicat Declarația Summitul de la Madrid:
„Sperăm că această reuniune va reprezenta un nou pas pe calea cooperării cu scopul de a da Uniunii Europene dimensiunea unei uniuni a națiunilor suverane”, a declarat Radoslaw Fogiel, deputat al Partidului Lege și Justiție (PiS), înainte de reuniune.
Participanții semnatari ai Declarației de la Madrid au fost, din partea țării gazdă, Santiago Abascal, președintele VOX, și Jorge Buxade, șef al delegației europarlamentare a VOX și vicepreședinte al partidului, Mateusz Morawiecki, președintele Partidului Lege și Justiție și premier al Poloniei, premierul ungar Viktor Organ din Fidesz, Marine Le Pen, candidat prezidențial în Franța din partea Adunării Naționale, Aurelian Pavelescu din PNȚCD – România, Krasimis Karakachanov, președinte al IMRO – Bulgaria, Marlene Svazek, din partidul austriac FPO, președinte al filialei de la Salzburg, belgianul Tom Van Grieken, președintele Vlaams Belang, Martine Helme, președintele EKRE din Estonia, Rob Roos, de la JA21 din Olanda, Valdemar Tomasevski, de la LLRA-KSS din Lituania, și Vincenzo Sofa, euroaparlamentar, de la Fratelli d’Italia. Aceste partide intenționează să constituie un grup comun în Parlamentul European.
În cursul reuniunii de la Varșovia, reprezentanții lor discutaseră despre posibilitatea unor voturi comune, dar fără să ajungă să încheie o alianță oficială. Formațiunile erau scindate în parlamentul de la Strasbourg în două grupuri distincte.
Grupul Identitate și Democrație (ID) reunește în special Adunarea Națională (RN, fostul Front Național), a lui Marine Le Pen, Liga italiană și AfD german, în timp ce grupul Conservatorilor și reformiștilor europeni (CRE) cuprinde partidul polonez PiS al premierului Morawiecki, cel spaniol Vox și Fratelli d’Italia.
La rândul său, partidul ungar Fidesz al lui Viktor Orban, care s-a despărțit în martie 2021 de grupul Partidului Popular European (PPE) este în căutarea altor parteneri.
Participanții la Summitul dela Madrid și-au reiterat îngrijorarea generată de atacurile interne și externe asupra Uniunii Europene.
Confruntați cu pericolul „transformării UE într-un super-stat federalist cu încărcătură ideologică, într-o corporație care ignoră identitatea națională și suveranitatea și, prin urmare, democrația și interesele cetățenilor”, participanții la Summit se angajează să apere Europa de amenințările externe și interne.
„Vom combate curentele care pledează pentru o Uniune Europeană înstrăinată de propria istorie, una care, detașată de realitate, ar conduce la sinucidere demografică și la transformarea societății. Europa este în declin demografic. Trebuie să sprijinim politicile familiale”, se angajează semnatarii Declarației Comune.
„Nu vom înceta să cerem o Uniune centrată pe valorile europene comune, pe oameni, pe familiile lor, pe protecția frontierelor și pe libertatea de a avea energie, industrie și un sector primar puternic.
Trebuie să recâștigăm cultura respectului reciproc între statele membre și în raporturile acestora cu instituțiile UE, unde identitățile constituționale să fie protejate și nu criticate.
Denunțăm atacurile cu motivație politică împotriva Poloniei și Ungariei, lansate de la Bruxelles, care demonstrează o nerespectare totală a principiilor de bază ale UE și încalcă spiritul tratatelor”, se mai prevede în Declarația Comună
Pe scurt, participanții la Summit au convenit asupra:
– Aplicării principiului preferinței UE, potrivit căruia bunurile produse în statele membre trebuie să aibă prioritate față de mărfurile din țările terțe;
– Denunțării politicii de imigrație promovate de Bruxelles și condamnării Pactul global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, „care a avut efecte dezastruoase în Europa”;
– Construirii unui set de măsuri pentru îmbunătățirea autonomiei energetice astfel încât națiunile să poată dispune liber de energia de care au nevoie,respectând mediul înconjurător, dar fără a se supune impunerii unor prejudecăți ideologiceși prețurilor insuportabile la care a contribuit și „politica energetică eșuată a Bruxelles-ului”;
– Vegherii la respectarea strictă a tratatelor în toate cazurile și respingerii oricăreiinițiative care urmărește extinderea nejustificată a competențelor instituțiilor UE;
– Apărării întâietății constituțiilor naționale asupra dreptului european și a legilor naționale asupra reglementărilor UE în toate aspectele care nu intră în competența exclusivă a Uniunii.
De asemenea, participanții se angajează să conlucreze pentru a se asigura că națiunile Europei acționează solidar în fața amenințării agresiunii externe, luând notă deineficacitatea diplomației UE.
„Fiecare națiune ar trebui să aibă o voce puternică, în sprijinulmenținerii păcii, integrității teritoriale și a inviolabilității granițelor”, afirmă participanții la summit.
Ce a zis reprezentantul României, președintele PNȚCD
În intervenția sa din plenul Summitului, președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a precizat că: „Actualele acțiuni de la Curtea Europeană de Justiție, îndreptate împotriva Ungariei și Poloniei, sunt lipsite de obiectivitate și constituie un atac la suveranitatea celor două state. Lupta este una dezechilibrată pentru că modul de numire a judecătorilor de la Curtea Europeană de Justiție este unul care permite rețelelor de influență globalistă de tipul Soros să ideologizeze și să politizeze verdictele”.
Al doilea punct din intervenția liderului PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a fost propunerea ca țările membre să constituie un grup de experți care să studieze dacă, „prin acțiunile lor, unii comisari europeni, membri ai Curții de Justiție a Uniunii Europene sau alți înalți responsabili europeni, se fac responsabili de încălcarea repetată și flagrantă a Tratatului Uniunii Europene și în ce măsură pot fi declanșate proceduri judiciare împotriva acestora, dacă faptele lor aparțin ilicitului penal. În cazul în care experții vor considera că există suspiciuni rezonabile de abuz în serviciu ori abuz în funcție, constatarea trebuie să fir urmată de declanșarea procedurilor penale în statele care au fost afectate de ilegalitățile comise de aceștia”. Aurelian Pavelescu consideră că o astfel de acțiune este mai mult decât necesară până în momentul în care vor fi respectate tratatul european și, prin urmare, suveranitatea statelor naționale.
O a treia propunere a Președintelui PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a fost aceea ca „partidele din Grupul Suveranist European să folosească orice proceduri de blocaj și veto atât în Consiliul European, cât și în Parlamentul European, pentru a bloca orice decizie și recomandare a Comisiei Europene care aduce atingere suveranității statelor naționale”.
DECLARAȚIA COMUNĂ A PARTICIPANȚILOR LA SUMMITUL DE LA MADRID:
În iulie 2021, mai multe formațiuni politice reprezentate în Parlamentul European au semnat o declarație comună care reflectă preocupările noastre și angajamentul nostru de a apăra o Uniune Europeană care respectă suveranitatea, libertatea și tradițiile statelor membre. La rândul nostru, am convenit să ne raportăm laaceastă declarație ca fiind „fundamentul efortului nostru comun de ordin cultural și politic, cu respectarea rolului grupurilor politice actuale”.
În decembrie 2021, la Varșovia a avut loc primul summit al forțelor patriotice și conservatoare din Europa. Participanții au discutat despre necesitatea unei cooperări mai strânse în Parlamentul European, precum și despre organizarea de reuniuni comune și alinierea voturilor pe probleme comune privind protecția suveranității statelor membre ale Uniunii.
Astăzi, participanții la Summitul dela Madrid, Spania, desfășurat în perioada 28-29 ianuarie, și-au reiterat îngrijorarea generată de atacurile interne și externe asupra Uniunii Europene.
Comunitatea Europeană s-a făurit ca zonă de liberă cooperare între state suverane. Cu toate acestea, există o amenințare crescândă care urmărește să transforme Uniunea într-un super-stat federalist cu încărcătură ideologică, într-o corporație care ignoră identitatea națională și suveranitatea și, prin urmare, democrația, pluralitatea și interesele cetățenilor națiunilor care formează Uniunea.
Această deviere pune în pericol însăși Uniunea prin îndepărtarea de idealurile europene creștine pe care a fost fondată. Astăzi, unii birocrați și unele partide consideră, în mod eronat, că pot promova agende care sunt lipsite de legitimitate democratică și care contravin nevoilor europenilor și însăși supraviețuirii civilizației occidentale.
Confruntați cu această situație, noi, participanții la Summit, ne angajăm să apărăm Europa de amenințările externe și interne. Vom combate curentele care pledează pentru o Uniune Europeană înstrăinată de propria istorie, una care, detașată de realitate, ar conduce la sinucidere demografică și la transformarea societății. Europa este în declin demografic. Trebuie să sprijinim politicile familiale.
Iubim Europa pentru că ne iubim națiunile. Și vom apăra Europa pentru că ne apărăm națiunile. De aceea, nu vom înceta să cerem o Uniune centrată pe valorile europene comune, pe oameni, pe familiile lor, pe protecția frontierelor și pe libertatea de a avea energie, industrie și un sector primar puternic. Trebuie să redobândim cultura respectului reciproc între statele membre și în raporturile acestora cu instituțiile UE, unde identitățile constituționale să fie protejate și nu criticate. Denunțăm atacurile cu motivație politică împotriva Poloniei și Ungariei, lansate de la Bruxelles, care demonstrează o nerespectare totală a principiilor de bază ale UE și încalcă spiritul tratatelor.
Pe scurt, trebuie să cooperăm și să ne unim forțele pentru a proteja Europa de ideologii impuse și devieri antidemocratice care duc la prăbușirea ei.
În acest scop, am convenit, prin angajamentul nostru, următoarele:
– Să aplicăm principiului preferinței UE. Bunurile produse în statele membre trebuie să aibă prioritate față de mărfurile din țările terțe, responsabile pentru sărăcirea fermierilor și crescătorilor de animale aparținând națiunilor noastre și pentru slăbirea Europei ca putere industrială.
– Să denunțăm politica de imigrație promovată de Bruxelles și ineficacitatea FRONTEX, care nu contribuie la protecția frontierelor noastre, și să condamnăm în mod expres Pactul global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, care a avut efecte dezastruoase în Europa.
– Să lucrăm în direcția unei capacități energetice europene sporite, construind un set de măsuri pentru îmbunătățirea autonomiei energetice astfel încât națiunile să poată dispune liber de energia de care au nevoie respectând mediul înconjurător, dar fără a se supune impunerii unor prejudecăți ideologice. Politica energetică eșuată a Bruxelles-ului contribuie la prețuri insuportabile la energie.
– Să cerem respectarea strictă a tratatelor în toate cazurile și să respingem ferm orice inițiativă care urmărește extinderea nejustificată a competențelor instituțiilor UE.
-Să apărăm întâietatea constituțiilor naționale asupra dreptului european și a legilor naționale asupra reglementărilor UE în toate aspectele care nu intră în competența exclusivă a Uniunii.
– Să conlucrăm pentru a ne asigura că națiunile Europei acționează solidar în fața amenințării constituite de agresiunea externă. Acțiunile militare rusești la granița de est a Europei ne-au adus în pragul războiului. În fața unor astfel de amenințări, este necesar să fim solidari, hotărâți și să cooperăm pentru apărarea națiunilor Europei. Națiunile europene iau notă de ineficacitatea diplomației UE. Fiecare națiune ar trebui să aibă o voce puternică, în sprijinul menținerii păcii, integrității teritoriale și a inviolabilității granițelor.
– Să îndemnăm instituțiile UE și naționale să semneze acorduri cu țări terțe, astfel încât imigranții care au fost găsiți vinovați de o instanță de judecată să își execute pedeapsa în țările lor de origine, și să intensifice returnarea tuturor imigranților care intră ilegal pe teritoriul UE.
– Să ne asigurăm că o cerere de protecție internațională în așteptare nu se transformă în liber acces pentru Europa și că intrarea în spațiul comunitar este permisă numai după acordarea azilului.
– Să creăm un birou de coordonare ca formă de cooperare mai strânsă între formațiunile politice prezente la Summit-ul de la Madrid, având ca scop unirea forțelor noastre în vederea unui vot unitar în Parlamentul European asupra temelor menționate anterior.