Veteranul de război Radu Theodoru la 98 de ani. „Nu mă pot desprinde de pământul ăsta în care generații întregi de-ai mei sunt acolo, în iarba aia, frontul războiului”

0

După câteva zile în care veștile noastre, ale arădenilor, venite dinspre veteranii de război, ne-au așezat doliu în suflete prin mutarea în oastea veteranilor din Cer a eroilor Petru Caba și Corneliu Iaschevici, astăzi avem motiv de bucurie: Veteranul arădean de război Radu Theodoru împlinește 98 de ani.

Cu o vitalitate extraordinară, pe veteranul nostru l-am putut vedea, la cei aproape 100 de ani, la manșa unui avion, în emisiuni tv, la căpătâiul eroului Alexandru Șerbănescu, comemorându-l, trecând demn și mândru prin fața motoarelor turate care îi dădeau Onor la Veteran la Mănăstirea Comana, sau în postura de Președinte de onoare al Asociației de Reconstituiri Istorice «Ferdinand I».

De ziua sa de naștere, vicepreședintele acestei Asociații, domnul Andrei Popete Pătrașcu i-a creionat un frumos portret pe care îl redăm în cele de mai jos.

Generalul-Maior (rtr.) Radu Theodoru, veteran, Președinte de onoare al Asociației de Reconstituiri Istorice «Ferdinand I», ne oferă, la cei 98 de ani, împliniți astăzi, 17 ianuarie 2022, o lecție de istorie pe care cei mai mulți dintre români nu par capabili să o înțeleagă. O analiză pertinentă a ceea ce se întâmplă astăzi cu România și românii, cu identitatea națională și viitorul unei țări care a abdicat de la valorile sale culturale și istorice, în favoarea modelelor occidentale prost înțelese și aplicate.

„Țara asta Românească trebuie păstrată de noi, românii, cei autentic români, cei care avem rădăcini, cei care am fost la Mărășești, cei care am fost la Oituz, cei care am fost peste tot în istoria noastră și ne-am vărsat sângele! Părinții, bunicii, toți cei care sunt îngropați în brazda asta sfântă! Uniți-vă, lăsați orgoliile, lăsați tot ce vă desparte, avem un moment istoric: ori trăim și răzbim, ori pierim (…) Nu generația mea poate să mai facă ceva! Pe voi cade rușinea istoriei dacă pierdeți țara!”.

Din data de 20 iulie 2021, distinsul General-Maior (rtr.) Radu Theodoru este președintele de onoare al Asociației de Reconstituiri Istorice «Ferdinand I», purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române, o organizație al cărui scop principal îl constituie cultivarea respectului faţă de ostaşii armatei române, care, cu cinste, curaj şi sacrificiu, şi-au făcut datoria faţă de patria lor, promovarea valorilor naționale, cunoașterii istoriei și păstrarea în memoria posterității a personalității Regelui Ferdinand I.

General-Maior (rtr.) Radu Theodoru este astăzi un veritabil tezaur viu. Declară mereu, cu mare respect față de români și istoria poporului: „Pentru mine, zborul nu a fost o meserie, ci pasiunea mea existențială”.

Aflat acum la vârsta de 98 de ani, Radu Theodoru continuă să creadă în patriotism: „E așa de simplu. Te naști. Nu este un adaus. Este foarte firesc. La mine se motivează și prin familie. Nu mă pot desprinde de pământul ăsta în care generații întregi de-ai mei sunt acolo, în iarba aia, frontul războiului”.

Radu Theodoru s-a născut la 17 ianuarie 1924 la Ineu, în județul Arad. Este un ofițer român cu o bogată carieră literară, cu numeroase premii și autor a nu mai putin de 80 de cărți. Este considerat unul dintre cei mai de seamă scriitori postbelici din literatura română, îndeosebi în sfera romanului istoric, cu influențe din zona militară. Și-a dedicat cariera apărării țării, iar mai apoi păstrării vii a memoriei camarazilor de arme, a eroilor știuți sau nestiuți care de-a lungul istoriei prin faptă au fost mai presus de jurământul depus.

Asociația de Reconstituiri Istorice «Ferdinand I» transmite domnului general Theodoru, la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani, cele mai calde gânduri și urări de sănătate, ani buni și aceeași putere de a păstra nestinsă flacăra românismului!

Mulți ani cu sănătate, domnule Radu Theodoru!

Preluare: Glasul Cetății


Citește și:

Un mare erou român al celui de-al Doilea Război Mondial

Generalul de Flotilă Aeriană RADU THEODORU declară mereu, cu mare respect față de români și istoria poporului: „Pentru mine, zborul nu a fost o meserie, ci pasiunea mea existențială”. Aflat acum la vârsta de 96 de ani își amintește de toate evenimentele importante din viața sa, petrecute în servirea apărării țării sale pe timpul războiului și restul cariei active de după această etapă. Cu profundă documentare descrie și etapa petrecută în marina militară română, dar cu ură față de regimul comunist, care l-a degradat și concediat. Dar nu a disperat, ci și-a găsit  refugiul în scris, având un talent de scriitor deosebit și apoi în cucerirea celeilalte întinderi albastre: marea (Citește mai departe…)

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.