Vom avea o planetă curată. Curățată în primul rând de clasa mijlocie care alunecă sub pragul de sărăcie

1

Trebuie să recunoașteți că a fost o mutare de geniu. Zece ani de lobby și efort concentrat, de infiltrare în toate forurile decizionale ale Europei și de deturnare a organizațiilor ecologiste către proiecte favorabile magnaților din industria combustibililor fosili. Un deceniu de investiții nerentabile în proiecte utopice de energie regenerabilă doar pe hârtie. Investiții făcute fără fundament științific, fără calcule de randament sau ceva dincolo de marketing și ideea de verde. Un deceniu de fraudă ecologică și de manipulare a pieței de energie prin cote de carbon și offset-uri, prin guriști europeni cumpărați să sădească panica în populație. O acaparare totală a mișcării ecologiste prin injectarea de sabotori politici și economici în toate soluțiile sustenabile.

Așa cum s-a petrecut și în România unde GDF Suez și ArcelorMittal, respectiv gazul și cărbunele, s-au implicat activ în finalizarea reactoarelor de la Cernavodă asigurând blocarea proiectului pe termen nedeterminat. Un proiect tărăgănat la nesfârșit ca să asigure monopolul gazului și al cărbunelui în universul energetic al României.

Același lucru s-a petrecut în toată Europa. Proiectele nucleare s-au văzut tărăgănate, furnizorii și-au văzut soluțiile amânate, deșeurile blocate la poarta centralei și au fost înfierați de toată presa. A fost un război mediatic total împotriva oricărei soluții viabile pe termen lung. Iar la final, când Europa era aproape complet la mâna gazului și a cărbunelui, lobby-ul a apăsat butoanele politicului și a liberalizat complet piața. Magnații știau că guvernele nu vor putea lăsa populațiile să înghețe iarna și că vor prelua subvenționarea când vor realiza ce s-a întâmplat de fapt. Știau că vor fi obligate să preia pierderile cu bani de la buget. Era deja prea târziu. Ce nu plăteam la facturi mărite cu 300%, plăteam tot noi prin taxe și impozite. Se va face o rebalansare a bugetelor și energia va fi din nou subvenționată peste tot. Cu toții vor face replafonări, că nu vor avea încotro. Se vor duce și mai puțini bani la alte domenii cum ar fi educația sau dezvoltarea infrastructurii. Pentru că lucrurile astea trebuie plătite cumva. Oamenii au senzația că subvențiile la energie sau ajutoarele de pandemie vin din neant, din eter de undeva. Nu. Ele vin tot din buzunarul lor, doar că pe ocolite. Vin din bugetele de școli și spitale, din bugetul de drumuri și transport în comun, dar mai ales din bugetul de infrastructură energetică sustenabilă pe termen lung. Sunt bani de investiții și dezvoltare civilă deturnați către companii private ce dețin controlul asupra politicului și sugrumă economiile țărilor respective.

Relația dintre guverne și furnizorii de energie a devenit relația dintre narcoman și traficant. Cumperi și-un rahat de heroină amestecată cu praf de copt doar ca să nu mori de sevraj.

Motivul pentru care Spania urlă de furie când vede facturile mărite cu sute de procente este absența independenței energetice. Au 9 reactoare funcționale și se angajaseră să renunțe la energie nucleară până în 2035. Acum se pare că încep să se răzgândească. În Franța energia s-a scumpit cu 6%, nu cu 350%, dar Franța are 58 de reactoare și vrea 80 până în 2050. Germania dârdâie pentru că a promis desființarea tuturor reactoarelor până în 2022. Au cea mai scumpă energie din Europa și sunt pe modul de avarie de vreun an și ceva. Noroc că li s-a mutat toată producția în China și nu mai consumă cum consumau acum zece ani. Nemții vorbesc despre raționalizări la apă și energie, despre renunțarea la consumatori „neesențiali”, ca și Austria.

România are două reactoare active și alte trei a căror finalizare a fost sabotată constant de parandărăt politic și cumetria între gaz și cărbune. Dar e ok… ne holbăm la Cernobâl pe HBO și viața-i bună. Nu trebuie să ne intereseze numărul real de morți per megawatt. Nu trebuie să știm că energia nucleară are un impact mai mic asupra vieții decât cărbunele, gazul, petrolul și hidrocentrala. E suficient să ne cumpărăm o mașină electrică alimentată de la centrala pe cărbune, să plătim cel mai scump megawatt din lume și totul va fi ok.

Vom avea o planetă curată. Curățată în primul rând de clasa mijlocie care alunecă sub pragul de sărăcie de la an la an. A fost un joc genial, trebuie să recunosc. O investiție pe termen lung în corupție politică și ignoranță civilă care acum dă roade în toată Europa. Niște roade la care nici nu visaseră magnații lumii. În timp ce ultimele rămășițe ale clasei mijlocii trec de partea establishmentului ca să nu moară de foame, devin bugetari prin învăluire și țin isonul cleptocrației, oamenii de rând dârdâie în case și plătesc facturile fie cu bani, fie cu viitorul copiilor lor. Plătesc prin regres economic sau stagnare pe termen lung.

Autor: Dan Pavel

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Gresit: „energia nucleară are un impact mai mic asupra vieții”
    Are impact NEGATIV incomparabil mai mare decat cea obtinuta „clasic”.
    „Viata” are nevoie de CO2; petrolul se produce constant prin procese naturale care abia acum se cerceteaza, gazele naturale – de-asemenea, contribuie si prin ardere la mentinerea variatiilor de gaze si particule care SUSTIN viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.