„Ca om mers pe munți de 25 de ani, am observat dispariția ghețarilor veșnici din circurile glaciare ale Munților Bucegi și Făgăraș”

2

Cred că nu mă hazardez să afirm că iarna aceasta a fost cea mai călduroasă în zona noastră de câmpie, de când mă știu eu. Nu am avut zăpadă deloc în Sudul țării, cred că e caz unic, până la această dată, (posibil ca ninsorile să vină în săptămânile următoare, dar inclusiv acest aspect dereglează viața plantelor și agricultura). În plus, am avut doar câteva zile în ianuarie cu temperaturi negative. Nu știu ce spun meteorologii, știu că fenomenul poate fi pus pe seama unei variabilități naturale, însă, în altă ordine de idei, ca om mers pe munți de 25 de ani, am observat dispariția ghețarilor veșnici din circurile glaciare ale Munților Bucegi și Făgăraș, cu modificări semnificative ale conformației văilor.

Subiectul schimbărilor climatice este tratat la noi cu foarte multă lejeritate și superficialitate. Poate că ar trebui să acordăm mai multă atenție și, eventual, încredere constatărilor oamenilor de știință, pentru a nu fi luați prin surprindere atunci când ne vom vedea nevoiți să ne schimbăm stilul de viață. Din păcate, acest fenomen nu poate fi abordat altfel decât global, pentru că clima este o particularitate a Pământului luat ca ansamblu. Dincolo de propaganda care poate părea ridicolă, dincolo de Greta și mass-media alarmiste, care discută mai degrabă de ursul polar decât de milioanele de oameni cărora le este afectat stilul de viață și habitatul uman, va trebui să ne gândim la posibile consecințe cărora va trebui să le facem față, cum ar fi de pildă migrația a zeci sau sute de milioane de oameni, a celor care locuiesc în zone inundabile. Suntem pregătiți? Cu siguranță, nu. Iar cel mai mare impediment, dincolo de comportamentul cu care suntem obișnuiți si care se schimbă greu, este pentru noi, în mod particular, lipsa de perspectivă globală. Nu știm cum și nici nu am putea gândi global, dat fiind orizontul limitat pe care ni-l oferă stilul nostru de viață, cultura, istoria și restricțiile actuale, sociale și materiale, cu care ne confruntăm. Comment on peut etre persan înseamnă pentru românii de azi că lucrurile acestea nu ne privesc, că ele sunt undeva departe, dincolo de grijile noastre cotidiene sau in subsidiar. Și, pe undeva, suntem îndreptățiți să judecăm astfel. Nu putem însă să facem abstracție la nesfârșit, pentru că ele există, toate aceste fenomene globale, toate politicile din jurul lor, iar acțiunea, fie că e pozitivă sau negativă, nu are cum să ne lase indiferenți, ne va lovi. Deja ne lovește și nu înțelegem de ce ni se închid termocentralele, de ce alții deschid centrale pe cărbune, iar noi plătim cea mai scumpă energie din Europa. Dar, lucrurile acestea sunt legate, din moment ce anumite decizii se iau și noi facem parte din ele, chiar dacă într-un mod pasiv.

Creșterea conștientizării unor fenomene, care poate nu sunt simplu de înțeles sau de acceptat, poate să înceapă, fie și măcar din prudență, cu acceptarea faptului că se iau niște decizii care ne afectează, în plan economic și social. Cu siguranță ar fi mai eficient dacă am participa activ la procesul decizional, dacă am pregăti fazele de tranziție, ca să nu mai fim luați iar prin surprindere și să suportăm costuri adiționale. Dar, de aici încolo, depinde de fiecare cum vom ști să trecem peste fazele de negare, acomodare, adaptare șamd, conștienți fiind că nu există cale de întors.

Autor: Cristian Moisoiu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Prietene ,Convingerea mea este că greșești cînd spui de veșnicia ghețarilor din Făgăraș .Lumea aceasta Creată nu este veșnică. Natura aceasta creată se transformă și se adaptează continuu .Niște transformări ,mutații sînt vizibile după zeci de ani ptr.cine contemplă.Nu este de speriat ,este naturală schimbarea.Această firească transformate este folosită ca pretext de adepții cultului satanic ptr. a lansa politica mincinoasă cu încălzirea globală..Pozînd în apărători ai naturii ,climei ,etc., în realitate entitățile acestea vin cu legi dictatoriale ce vizează exterminarea oamenilor, suprimarea drepturilor naturale , a activităților naturale așa cum Atotbunul Dumnezeue a Creat și lăsat.Natura Creată ,Universul are legile lui nevăzute.Se reglează singur chiar dacă indivizi inconștienți , nesimțiți, needucați ,poluează,murdăresc.Nu omul salvează natura cum globaliștii, satanicii caută să inducă ideea, ci oricum ea se reglează singură.Desigur că este utilă educarea oamenilor dar aceasta nu se vrea , nu se face , doar se simulează aceasta .Capii supranumitei lupte contra poluării și încălzirii globale ,în realitate ei poluează și întrețin poluarea inclusiv cea morală la nivel mondial.Ce să mai zicem , O bolnavă psihic ce și contorsionează fața cînd cică ține discursuri ca greta tunenberg o sărmană marionetă are pretenții să dea lecții omenirii. Trebuie să fii prost sai vîndut să iei de bun așa ceva. Apropo ,Aceeași contorsionate a feței constatăm și la entitatea CTP super comentatorul la orișice , „cap limpede ” ,pardon ,”gol”.

  2. Ți se pare normal să vină cineva cu imbecilități de genul : ” Exterminați vacile deoarece se baligă ,fac flatulențe și poluează atmosfera ,produc încălzirea globală😂? Altceva ,Nu există ,nu va exista suprapopularea planetei .Aceasta este altă minciună ,manevră drăcească ptr.a omorî și fura sufletele oamenilor.Cr vrei mai mult ,Ai văzut cum oficial anumiți pioni au spus că vor împuținarea populației pe motiv că sînt prea mulți oameni și poluează sau nu are Planeta resurse să i hrănească ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.