Românii din Serbia cer urgentarea și simplificarea procedurilor de obținere a cetățeniei române

0

«Românii Independenți din Serbia» (RIS) face apel public pentru adoptarea unei noi propuneri legislative pentru românii din jurul României, privind dobândirea cetățeniei române în baza principiului etnic, astfel încât comunitățile istorice să-și poată conservă identitatea. Apelul public este susținut și de către Uniunea Românilor din Serbia.

Organizația de interes obștesc «Românii Independenți din Serbia» (RIS) face apel public către Societatea Cultural – Patriotică «Avram Iancu» din România, cu sediu central în municipiul Cluj, să solicite Parlamentului – Guvernului României adoptarea unei noi propuneri legislative pentru românii din jurul României, privind dobândirea cetățeniei române în baza principiului etnic, astfel încât comunitățile istorice să-și poată conservă identitatea. Apelul public este susținut și de către Uniunea Românilor din Serbia.

Apelul este unul IMPERATIV și are o motivație puternică

„CETĂȚENIA ROMÂNĂ ne oferă șansa să ne conservăm identitatea, să ne protejăm ființa și valorile culturale, spirituale și naționale românești. Societatea civică, mediul asociativ – Românii Independenți din Serbia face apel la Guvernul României să adopte un nou act normativ în ceea ce privește idealurile românilor din Voivodina si Timoc (Serbia) de a obține cetățenia română necondiționat, fără obstacole birocratice. Asociația Românii Independenți din Serbia solicită, ca orice membru al comunității istorice românești din Serbia, care poate atestă prin acte apartenența la filonul românesc (părinte, bunic, străbuni – ascendent) să poată beneficia de cetățenia română, respectiv toți cei care își asumă liber apartenența română si sunt vorbitori de limba română. Conform ultimului recensământ, în Timoc sunt 35.000 de români (vlahi), iar în Voivodina (Banat) 34.000 (în total circa 70.000 de etnici romani). Dacă toți cetățenii sârbi de etnie română din Serbia, ar dobândi cetățenia română, pentru România nu este o povară și o problemă, iar pentru noi, românii din Serbia reprezintă un instrument care contribuie la dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase”, scrie președintele RIS, dr. Dorinel Stan.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.