„Trăim în amoralitate. În școli este nevoie de educarea caracterului, nu de educație sexuală”

0

Dr. Galina Răduleanu, fost deținut politic, a povestit în cadrul unui eveniment organizat la Memorialul Închisoarea Pitești, despre experiența avută în temnițele comuniste, despre mărturisirea credinței și lupta pentru libertate, precum și despre starea de amoralitate ce a ajuns să caracterizeze, din păcate, România în prezent.

Este necesar să ne debarasăm de moștenirea comunistă, a subliniat doamna Galina Răduleanu.

„Moștenirea comunistă este precum un Cernobîl. Explozia a trecut, dar iradierea este și în prezent. Noi suntem iradiați de comunism. Comunismul există, chiar și în lipsa noastră de sentiment național, în indiferența noastră față de patrie, în indiferența față de cel de alături, în amoralitate. Trăim într-o amoralitate, nu avem simț moral” – Galina Răduleanu.

Potrivit acesteia, simțul moral este necesar să fie deșteptat încă din primii ani de școală.

„Simțul moral este necesar să fie deșteptat din primii ani de școală; în școală este nevoie de educația caracterului, nu de educație sexuală. Dacă ne dorim o Românie educată, fără educarea caracterului nu se poate” – Galina Răduleanu.

Prezentă la evenimentul «Poloneze și românce care au schimbat lumea», organizat de Memorialul Închisoarea Pitești, dr. Galina Răduleanu a povestit despre perioada adolescenței când, elevă fiind, a fost martoră la instaurarea comunismului în România.

„După ’46, când comuniștii au venit la putere prin fraudarea alegerilor, noi eram deja în România (din Basarabia). Am simțit nevoia să fac ceva, să mă manifest ca atitudine, nu puteam să rămân pasivă.

Inițial, eram în provincie și făceam la română niște compuneri în care spuneam că patriotismul înseamnă dragostea față de rege și față de Dumnezeu.

Mai târziu, ajunsă în București, în clasa a IX -a și a X-a, când se preda la Română Stalin și la Istorie despre URSS, am luat un caiet și am început să scriu despre aceste aspecte, cu un ton vehement și foarte critic. Acest caiet a fost furat și dus la directoare.

Directoarea m-a întrebat ce părere am despre Stalin, dacă este sau nu este geniu. Întrebarea m-a pus în dificultate, nu puteam să spun ceva ce nu gândeam, iar dacă spuneam ce gândeam, știam sigur că urmează decapitarea.

Atunci am răspuns:
– Nu l-am cunoscut personal!

După ce a citit caietul, directoarea a fost obligată să o cheme pe inspectoarea de la minister. Pe baza acestor scrieri, am fost eliminată pentru totdeauna din toate școlile din România. Aveam 17 ani, nu terminasem clasa a X-a și viitorul meu părea definitiv închis” – Galina Răduleanu.

Ulterior, după ani de liceu la seral, Galina Răduleanu a absolvit facultatea la Cluj, însă în anii ’60 urma arestarea.

„În ’60, tata a fost arestat pentru că avea o atitudine de preot creștin care dorea să facă catehizarea copiilor și nu accepta ca preoții să meargă la ședințe și să proslăvească regimul democratic. Am fost arestată pentru delict de uneltire și discuții dușmănoase între mine și tata și așa am ajuns în închisoare” – Galina Răduleanu.

Au urmat ani grei, însă – mărturisește Galina Răduleanu – nu a urât pe nimeni. „De fapt, nimeni dintre cei din închisoare nu și-au urât nici măcar torționarii”, încheie Galina Răduleanu, amintind cuvintele testamentare rostite de martirul Mircea Vulcănescu: „Să nu ne răzbunați!”.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.