Aveți grijă de mintea voastră, de unde vă luați informațiile – întotdeauna din mai multe surse și contrare ca poziționare

0

Ecosistemul informațional actual nu a fost creat pentru a produce dezinformare, însă structura platformelor sociale permite capitalizarea răspunsului emoțional, în defavoarea celui rațional. Mintea umană a fost dintotdeauna un câmp de luptă pentru diferite forțe sociale și politice, dar niciodată numărul celor care luptă pentru controlul gândurilor și sentimentelor noastre nu a fost vreodată atât de mare.

Asistăm la nașterea unui model predictiv de personalitate care i-a permis companiei Cambridge Analytica să creeze profilurile psihometrice ale tuturor alegatorilor din USA, actualizate automat cu datele pe care fiecare le generează online. Folosind aceste profiluri, Cambridge Analytica – sau o altă entitate din domeniu – nu numai că poate afla opțiunea electorală a fiecărui alegător, dar i-o și poate influența prin fake news.

Trăim în vremea automatizării manipulării alegătorilor la o scară nemaiîntâlnită în istorie. Nicio forță politică radicală n-a avut vreodată la îndemână o asemenea tehnologie de dezinformare și de formare a opiniilor de masă. În viitor nu va mai exista un război al ideilor, diferența o vor face precizia profilurilor psihometrice și viclenia fake news-urilor.

Suntem parte a unui război informațional teribil în care, prin intermediul inteligenței artificiale, stăpânii planetei obțin controlul asupra minții indivizilor, influențându-le gândurile și alegerile. Așadar, aveți grijă de mintea voastră, de unde vă luați informațiile – întotdeauna din mai multe surse și contrare ca poziționare – și cum le procesați!

Autor: Viorel Patrana

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.