Lumea e plină de eroi. Cărţile de istorie sunt pline de eroi, bărbaţi puternici care prin lupte crâncene au cucerit lumea. Parcurile, bulevardele, oraşele sunt pline de statui reprezentând bărbaţi glorioşi care prin faptele lor remarcabile au contribuit la bunăstarea omenirii. În umbra acestora, timide, retrase şi umile sunt femeile, eroinele lumii, despre care se vorbeşte puţin sau nu se vorbeşte deloc. Dedic acest articol femeilor, tuturor femeilor, dar în special celor care au merite dosebite în schimbarea lumii.
Cu toate că de-a lungul istoriei femeile nu aveau aceleași drepturi ca și bărbații, au existat niște excepții, care au schimbat total cursul istoriei și percepției femeii în societate.
Personalități feminine care au dărămat miturile cu privire la implicarea sexului frumos în politică, au existat încă din anii 50 Î.Hr.
Una dintre acestea a fost Cleopatra, născută în anul 69 î.Hr. în Alexandria, regina Egiptului, ultimul faraon al Egiptului. Cleopatra a fost o femeie ambițioasă, puternică și dornică de lucruri mărețe pentru poporul ei. A devenit regină la doar 17 ani, vorbea nouă limbi străine și era o femeie carismatică, seducătoare și îi încânta pe toți cei din jur prin vocea ei melodioasă.
Printre realizările ei semnificative se enumeră următoarele:
A fost una dintre puținele femei care deținea o astfel de putere.
A fost unul dintre cei mai mari conducători ai Egiptului.
A fugit și a format o armată proprie în Siria, pe care o obișnuise să o învingă pe fratele ei.
A înălțat și a folosit în avantajul său doi dintre cei mai puternici împărați romani, Mark Antony și Julius Caesar.
O altă femeie renumită, care, peste noapte, a trebuit să fie în fruntea democrației celui mai mare popor din lume, este Indira Gandhi. Ea a devenit un simbol cel puțin al libertații femeilor din India, dacă nu din întreaga lume. În timp, a demonstrat puterea perseverenței și a dat dovada de o gândire educată bine folosită și bine intenționată.
În anul 1947 Indira Gandhi este implicată în organizarea de tabere pentru refugiați, aceștia fiind victime ale conflictului statului indian cu Pakistanul.
Unul dintre meritele aduse premierului Indira Gandhi constă în faptul că rezolvarea problemelor cauzate de lipsa hranei, ce au dus la foamete și subnutriție. Astfel, au fost organizate două programe, «Revoluția Verde», ce urmărea o creștere a producției de grâu, bumbac și orez, și «Revoluția Albă», care consta în sporirea producției de lapte. Prin aceste măsuri a fost posibilă o producere mult mai mare de alimente, permițându-i Indiei să devină o țară exportatoare de alimente. Industrializarea Indiei este unul dintre cele mai importante realizări ale premierului indian.
Cu siguranță, una dintre cele mai apreciate prezențe feminine ale României este Regina Maria, o personalitate cu un spirit luptător, înnobilat de bunătate și diplomație. În timpul Primul Război Mondial, Regina Maria rămâne aproape de oameni și de nevoile lor. Acordă îngrijiri soldaților răniți, îi ajută pe bolnavii de tifos și holeră. Între timp, se ocupă și de dezvoltarea sistemului de sănătate. În acest sens, coordonează colaborarea cu Crucea Roșie, organizează spitale de campanie și strânge fonduri pentru serviciul de ambulanță.
România are şi o serie de pioniere, care prin exemplul dat generaţiilor viitoare au schimbat România în bine:
Elena Caragiani Stoenescu – prima femeie aviator
Elena Văcărescu – prima româncă membră a Academiei Franceze
Elena Ghica – prințesă, prima femeie alpinistă româncă care a escaladat Alpii Elvețieni
Sarmiza Bilcescu – prima femeie avocat din Europa și prima femeie care și-a luat doctoratul în Drept
Vera Atkins – cea mai importantă femeie-spion din cel de-al Doilea Război Mondial, născută la Galați
Virginia Andreescu Haret – prima femeie arhitect din România și a zecea din lume.
Elisabeta Rizea – a luptat împotriva regimului comunist și a stat în închisori mai bine de treizeci de ani
Ana Aslan – specialist în gerontologie, a descoperit importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă și creatoarea tratamentului Gerovital
Cecilia Cutescu-Storck – prima profesoară româncă la o universitate de artă din Europa
Irina Burnaia – prima femeie pilot care a zburat peste Carpaţi
Smaranda Brăescu – prima aviatoare care a doborât recordul mondial pentru paraşutismul practicat de femei printr-un salt de 6.000 de metri
Hariclea Darclee – prima soprană care a avut vreodată un rol principal într-un spectacol
Sofia Nădejde – publicistă, romancieră şi activistă
Florica Bagdasar – prima femeie ministru din România.
„Nu ştim ce ne rezervă viitorul, dar am convingerea că orice s-ar abate asupra omenirii, femeile vor juca un rol determinant în provocările secolelor viitoare”.
Ecaterina Teodoroiu – cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române
Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume și membră a primei echipe de neurochirurgie din țara noastră.
Sprijinită de mama sa, devine studentă a Facultății de Medicină din București. Deși explorează diferite specializări, ajunge, într-un final, să facă un stagiu la Spitalul Nr.9. Aici va și efectua prima sa intervenție neurochirurgicală, operând pe creier, în 1944, un copil rănit în primul bombardament asupra orașului:
„În copilărie şi chiar mai târziu, când cântam la pian, îmi era teamă să nu mă vadă cineva că tremur. Atunci, la prima operaţie, m-am simţit copilul de altădată în faţa pianului. Dar din dorinţa de a nu-mi vedea nimeni teama, m-am lăsat copleşită de o linişte binefăcătoare. Apoi, toată viaţa, la operaţiile cele mai dificile, am simţit că sufletul îmi este stăpânit de pace. Este o stare minunată, de comunicare cu Dumnezeu” – Sofia Ionescu în Enciclopedia Personalităților Feminine din România.
sictir cu ne-romancele si cu sarbatorea asasinatelor iudaice!